RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Mick Kinane

Mai legendákat a Tattersalls Gold Cup „szolgáltatja”. Bemutatjuk a futam csúcstartó lovasát, Mick Kinane-t.

kianane-mc-800x445.jpg

Hugh Bowman – Winx, Olivier Peslier – Goldikova, Mike Smith  Zenyatta, Christophe Soummillon – Zarkava, CP Lemaire – Almond Eye. A nevek, amelyek végleg összekapcsolódtak. Hiába nyert mindegyikük még megannyi nagyversenyt más-más telivérrel, mindannyiuk pályafutásában volt „A Ló”, egy életre szóló, amely örökre megváltoztatta életüket.

Mai főszereplőnk azonban egészen biztosan nem sorolható az előbb említett urak közé, hiszen

Kinane olyan számban lovagolt világsztárokat, mint talán senki vagy legalábbis nagyon kevesen a lóversenyzés történetében.

Mick 1959. június 22-én, Killenaule-ben (Tipperary megye, Írország) született. A híres National Hunt zsoké, Tommy Kinane fiaként aligha meglepő, hogy a lovak kötötték le minden figyelmét már gyermekként.

61lof93edel.jpg

A könyv borítóján balról jobbra: Thomas Kinane, Tommy Kinane, Mick Kinane és Jayo Kinane, azaz a büszke apa (Tommy) három fiával. Kép: Souq.com

Pályafutását az ír varázsló, Dermot Weld istállójában kezdte, de csak 1983-ban kapott tőle istállózsoké státuszt. 1975-ben győzött először, méghozzá Leopardstown-ban, Liam Browne trénernek. 1978-ban lett apprentice bajnok.

Első Gr 1-es győzelmét szintén Browne-nak szerezte: 1982-ben Dara Monarch-szal megnyerték az Írek 2000 Guineas-ét, nem sokkal később pedig a St. James’s Palace Stakes-t. Ugyanezen évben nősült meg. Catherine két leánygyermekkel ajándékozta meg Sinead és Aisling személyében.

Azt gondolnánk egy csapásra felkapott zsoké lett, de ő mégis Indiába költözött. Nem hozott rossz döntést, hiszen a következő években nyert két derbyt, két kancadíjat és 1000 Guineas-t is a világ második legnépesebb országában.

Persze nem csak Indiába tekintett ki. A három nagy csúcsnemzet (Anglia, Írország, Franciaország) mellett Németországban, Hongkongban, Olaszországban, Japánban, az Egyesült Arab Emirátusokban és Szaúd-Arábiában is lovagolt. És persze győzött.

Európába visszatérve a Prix de l’Abbaye de Longchamp-ban (Committed) nyert 1985-ben, és talán még ő sem gondolta, hogy éppen ez a pálya jelenti majd számára a búcsút 24 évvel később. Sok-sok (klasszikus) siker után 1993-ban neki is megadatott minden zsoké álma:

megnyerte az Epsom Derbyt.

„Ez egy nagyon különös pillanat volt számomra. Commander in Chief sikere hatalmas mérföldkövet jelentett az életemben.” – mondta később.

Henry Cecil, Commander in Chief trénere így emlékezett vissza rá: “Michael Kinane véleményem szerint, egy ragyogó, csúcsminőségű zsoké volt, egy úriember és nagyszerű nagykövete a versenyzésnek. Mindannyiunknak hiányozni fog. Számos Group-nyerőt lovagolt számomra, beleértve a Derby-t is. Köszönöm szépen Michael.

November első keddjén az ausztrál alattvalók is végleg emlékezetükbe vésték a nevét, ugyanis a Melbourne Cup-ot is megnyerte Vintage Crop nyergében, így zárva bombasztikus, 1993-as szezonját. Nyitóképünkön ekkor látható a kupával.

Akkor még nem tudtuk, hogy közel sincs a csúcson. Egy évvel később Hongkongban borzalmas balesetet szenvedett. Az utolsó furlongon bukott lovával. Szerencsés vagyok, hogy túléltem – mondta. Egy olyan országban, ahol a lóversenyzés az első számú sportág, ő volt a legforróbb téma. Napokig címlapon hozták az állapotáról szóló híreket a helyi lapok.

Felépült. 15 év után eligazolt Dermot Weld-től. Az 1998-as National Stakes után váltak el útjaik, de Mus-if győzelmével  utoljára még mindketten egy Gr1-es trófeával gazdagodtak.

Ezt követően köszöntött be pályafutása arany-korszaka, hiszen legnagyobb sikereit a „Ballydoyle-éra” hozta el számára, amikor Aidan O’Brien első számú lovasa lett 1999-ben – de már 1997-től egyre többet lovagolt neki. John Magnier azt mondta róla: “Nem tehettünk mást. Egyszerűen le kellett igazolnunk, hiszen ő volt a legjobb, és nekünk a legjobb kellett.

cnq9vc5weaaj6to.jpg

O’Brien/Milan/Kinane – 2001 St Leger – kép: Racing Post twitter

Kinane ekkor gyakorlatilag a sztratoszférába emelkedett. 2001-ben például 17 Gr1-es trófeát szerzett, és talán itt lenne illendő felsorolni mit is ért el valójában, de ez lehetetlen küldetés. Nézzük csak a legnagyobbakat:

  • 3 Derby – összesen 10 angol klasszikus
  • 3 Ascot Gold Cup
  • 5 King George VI and Queen Elizabeth Stakes
  • 2 ír Derby – összesen 14 ír klasszikus
  • 7 Ír Champion Stakes
  • 6 Tattersalls Gold Cup –azaz mai cikkünk apropója
  • 3 Prix de l’Arc de Triomphe
  • 3 Breeders’ Cup futam
  • 1 Melbourne Cup

emellett Japan Cup, Derby Italiano, Belmont StakesCanadian International és sok-sok hongkongi győzelem (közte a Derby kétszer) került a neve mellé. Tizenhárom alkalommal volt bajnok hazájában. A Racing Post adatbázisában 1988-tól 129 Gr1-es siker áll a neve mellett, azaz  a tényleges szám biztosan 150 felett van.

Külön érdemes kiemelni, hogy 1998-ban Pozsonyban is láthattuk őt, mert Temirkanov nyergében megnyerte a Szlovák Derby-t.

A 2004-szezont annak a John Oxx-nak az istállójában kezdte meg, akinek pályafutása során végig rengeteget lovagolt. Elhatározta, hogy barátja mellől vonul nyugdíjba, de akkor még nem is sejtette, hogy a sors micsoda ajándékot tartogat számára. Egy utolsót. Egy igazán különlegeset.

dhaj34aw0aaed8h.jpg

Sea The Stars /Kinane/Oxx – Racingfotos

A búcsú pillanata, 34 éves karrierjét lezárva, 2009. december 8-án, jött el számára, ami azért lepett meg sokakat, mert az ez év jelentette pályafutása egyik csúcspontját. A  barátja által képzett Sea The Stars-szal aratott lenyűgöző sikersorozata, amely a 2000 Guineas-Derby-Arc triplában csúcsosodott ki, méltón koronázta meg mesés pályafutását. Párizsban ötvenezer néző vastapsa közepette búcsúzott a nemzetközi karriertől.

„Naná, hogy alkalmasnak érzem még magam a versenylovaglásra, de nekem megadatott az a kiváltság, hogy ilyen hihetetlenül nagy sikerekkel fejezzem be a karrieremet, amit most meg is teszek. Hálás vagyok minden egyes lovamnak, akik ezekhez a győzelmekhez hozzásegítettek. Hálás vagyok továbbá minden csapatnak, a trénereknek és tulajdonosoknak, akik bizalmat szavaztak nekem. A csapatmunka a versenyek sikerének kulcsa. Mindig is ebben hittem és ne feledjék: a zsoké csak felteszi a pontot az i-re, de a siker közös. A lóápolótól a tulajdonosig mindenkit illet.”

Hogy is mondta Henry Cecil? Egy úriember. Kétségtelenül az.

Kinane egy igazán szűk körbe, a kiváltságosok táborába tartozott, akik világsztárok egész sorát lovagolták. A cikkben eddig csak ott említettünk lovat, ahol elkerülhetetlennek véltük, szándékosan hallgattunk róluk, de  most itt az idő, hogy lerántsuk a leplet. Világklasszis partnerei közül most csak tízet hozunk ide. Önök bátran jelezzék, ha tudnak más zsokét is, aki lovagolt valaha tíz ennyire, nemzetközileg is sikeres lovat. Íme a Kinane TOP 10 szerintünk (nem sorrendben):

Pilsudski – 5 országban 6x-os Gr1 nyerő

Galileo – naná, hogy nem írunk róla semmit

Montjeu – 3 országban 6x-os Gr1 nyerő

High Chaparral – 3 országban 6x-os Gr1 nyerő

Giant’s Causeway – 3 országban 6x-os Gr1 nyerő

Rock of Gibraltar – 3 országban 7x-es Gr1 nyerő

Johannesburg – 4 országban 4x-es Gr1 nyerő

George Washington – 2 országban 4x-es Gr1 nyerő

Yeats – 3 országban 7x-es Gr1 nyerő

Sea The Stars – 3 országban 6x-os Gr1 nyerő

+1

Viva Pataca – Hongkongban 8x-os Gr1 nyerő

Oxx szavai: “Michael minden tekintetben szakember volt. A munkában nem ismerte azt a fogalmat, hogy lazítás. Sea The Stars egy csodálatos ló, és a legcsodálatosabb, hogy hozzásegítette Michael-t, hogy így búcsúzzon. Nem biztos, hogy ő volt a legjobb, akit pályafutása során lovagolt, de az kétségtelen, hogy megérdemelte, hogy ma neki szóljon a taps.”

Mick Channon (Varga Zoltán főnökének) szavai: „Hihetetlen zsoké volt. Szomorú, hogy elveszítünk valakit, de ha arra gondolunk milyen mesés pályafutása volt, máris mosolyogni támad kedvünk.”

clii0qyugaam5sj.jpg

Mi is mosolygunk. Gratulálunk és mindent köszönünk Mick! A sikereit bemutató 1 órás dokumentumfilm itt látható.

Holnap utódja, Pat Smullen méltatása a Racing Portalon.

Kép: tdnausnz.com.au, Horse Racing Ireland

süti beállítások módosítása