RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Smarty Jones

Csodaló a javából… A Preakness kapcsán nézzük a rekorder legendát.

smarty-jones-800x445.jpg

Mai héroszunk 2001-ben látott napvilágot Elusive Quality és I’ll Get Along csikójaként a Fairthorne Farm-on, Philadelphiában. Nevét tulajdonosa, Pat Chapman édesanyja után kapta, mégpedig azért, mert születése pillanatától egy erős, okos (angolul smart) jellemmel rendelkezett, akárcsak az előbb említett édesanya, Milly “Smarty Jones” McNair. Pat tiszteletét kifejezve szülője iránt, a pályák későbbi csillagát utána nevezte el.

Teljesítménye talán nem is meglepő a világsztárokkal hemzsegő családfáját látván, hiszen a legendás Secretariat, Mr. Prosperctor és a legnagyobbak legnagyobbja, Northern Dancer nevét is fellelhetjük felmenői nevét olvasva.

Eredetileg nem John Servis mester idomítása alatt állt volna a nagyreményű mén. Pat, és férje, Roy nagyszerű választásnak gondolták Bobby Camac-ot a képzésre, azonban egy szörnyű tragédia minden tervüket keresztülhúzta. Bobbyt feleségével együtt gyilkolta meg mostohafia, Wade Russel 2001 decemberében. ,,Abszolút sokk volt. Teljes zsibbadás.” – nyilatkozott így Roy Chapman.

Tragédia tragédiát követett. 2003-ban John trenírozása alatt egy baleset következtében Smarty fejét bevervén a startkapuba összeesett, majd az orrán folyni kezdett a vér. Mindenki azt hitte, legalább az egyik szemét elvesztette, de a ló a New Jersey Equine Clinic-re került, ahol Patricia Hogan körültekintő munkája révén nem kellett végül elveszítenie a szemét, pedig már előkészültek az operációra. Néhány hét múlva teljesen felépült, majd debütálását Philadelphiában, Parx Racing gyepén egy győzelemmel koronázta meg.

Többé nem volt megállás. Zsinórban 8 trófeát szállított csapatának, méghozzá olyan futamok mezőnyét maga mögé utasítva, mint az akkor még  Gr2 besorolású Arkansas Derby vagy éppenséggel a Rebel Stakes.

A Kentucky Derbyben pedig már lábai elé terítette legjobb évjárattársait, és nem akárhogyan. Igazi történelmet írva Seattle Slew után 25 évvel, az első olyan párosként érkezett meg zsokéjával, Stewart Elliottal az ikertornyok közé, akik veretlenként álltak a startgépbe, és mint tudjuk, úgy is, 2 és 3/4 hosszas győzelemmel távoztak – ezzel (is) gondoskodva nevük felejthetetlenségéről. A derbysiker pillanata nyitóképünkön. 

 

A Preakness Stakesben folytatódott a diadalmenet. Mai napig fennálló rekordként 11 és fél hosszas előnnyel lépte át elsőként a célvonalat Pimlico-ban. Szenzációssága népszerűsítette mind önmagát, mind a sport gyönyörűségét. 59 000 000 dolláros fogadási csúcsot állított fel, képe a Sports Illustrated címlapjáról köszönt vissza.

Kétségtelenül az államok legnépszerűbb lovává vált.

Kiszámolták, hogy 17 ezer fővel növelte a versenyek látogatottságát, és 14 éve nem nézték annyian a Hármas Korona középső futamát, mint aznap. A tenyésztőket szinte az őrületbe kergette. 40 és 50 millió dollár közé tették értékét, de nem került eladásra. A félreértések elkerülése miatt: a ló tenyészjogait becsülték ennyire, nem a vételárát. 

A Belmont Stakes napján a pályára kilátogató több, mint 120 000 néző, mind valami lenyűgöző dologra várt. Ez azonban nem következett be, vagy legalábbis nem úgy, ahogy ők gondolták. 2004. június 4. nem a következő diadal napja volt, mert Birdstone került ki győztesen a háromévesek leghosszabb távra kiírt összecsapásából, így oda lett a Triple Crown álom.

Egyesek szerint Elliott túl korán engedte, hogy Smarty Jones átvegye a vezetést, ennek köszönhetően idő előtt fáradni kezdett, még mások véleménye a nem megfelelő távválasztásról szólt. Egy dolog biztos. Pályafutása még ezzel az egyetlen második hellyel is sokak által irigyelt, és méltatott, az Eclipse Awards díja is ennek argumentuma.

2004 augusztusában jelentették be visszavonulását csontjainak zúzódása miatt.

Pályafutásának összkeresete több, mint 7,5 millió dollár volt.

Történetének ezzel még mindig nincs vége, mivel fedezőménként is otthagyta patalenyomatát a történelemkönyvekben. Ivadékai számos neves próbatételben arattak sikert, példaként a Singapore Derby nyerője Better Life, vagy a japán rekorder Keiai Gerbera nevezhető meg. Órákig tartana, ha megpróbálnánk néhány szót ejteni az összes kiváló képességű leszármazottjáról. (29 Black-type ivadéka van pillanatnyilag.)

A korábban Uruguay-ban is állomásozó bajnokot, 2016 óta a Calumet Farm (Kentucky) lakójaként tarthatták számon, azonban nemrégiben olvashattuk, hogy visszakerül szülőföldjére:

,,Több pennsylvaniai tenyésztő is beszélt velem az elmúlt pár évben, kérdezték, hogy visszahozzuk-e őt – mondta Chapman. “A Calumet-nál folyó munka fantasztikus, de azt hiszem, most itt az ideje, hogy hazaköltözzünk.

2019-ben 3500 dollárért fedez a Preakness rekordere.

Kívánunk neki további szép nyugdíjas éveket!

Képek:BloodHorse twitter, Sports Illustrated

süti beállítások módosítása