RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A királynő apja II: Lord Kanaloa

Már beszámoltunk róla, hogy elmarad a párizsi csúcstalálkozó azaz Enable és Almond Eye ütközete, de ennek ellenére természetesen Nathaniel után most bemutatjuk az ázsiai csillag papáját, igaz őt kicsit másként.

lk-800x445.png

Almond Eye győzelme a Dubai Turf-ban nemcsak azt bizonyítja milyen kiváló tehetség, de apjára is felhívja a figyelmet. A kiváló fedezőmén, Lord Kanaloa (King Kamehameha- Lady Blossom) utódai már hét Gr1 győzelmet szereztek, így nézzük kicsit jobban a számok mögé.

Lord Kanaloa egy 2008-as születésű japán sprinter bajnok hat Gr1 győzelemmel és Év Lova címmel a háta mögött, 2014-ben kezdte meg pályafutását, mint fedezőmén.

Mindössze 78 Group és Graded versenyt futottak utódai, amikor a szenzációs mén máris felért a világ a top 10 legjobb fedezőménje közé a Thorougbred Racing Commentary globális rangsora szerint, ráadásul a lap szerkesztői szerint karrierje messze nem érte még el a csúcsot.

Egy mén sem kezdte talán gyorsabban második karrierjét, mint Frankel, aki csupán 61 Group és Graded versenyt futó utód után került be a legjobb tízbe, de „The Japanese stallion sensation”, ahogy a lap ír róla igencsak imponáló számokkal rendelkezik.

Mivel (a lap rangsorában Deep Impact-tel holtversenyben 4.) Frankel egyike az elmúlt 30 év legkiemelkedőbb versenylovainak így „tenyészpályán” is bizonyítania kellett, hisz egy mén értéke összefüggésben áll az utódai átlagértékelésével.

lord-k-chart.png

Ahogy az ábra mutatja ez neki már sikerült. Bármi is legyen a mögöttes tényező, de az eredményei – mint a vörös vonal mutatja – jobbak, mint Lord Kanaloa-é vagy azé a Zoustar-é, aki kezdő ménként szintén lenyűgözte a világot.

De ha kicsit jobban megfigyeljük Lord Kanaloa pályáját, akkor látjuk miért is érdemes rajta tartani a szemünket 2019 második felében. Az ábra azt sugallja, hogy 100 futó után még a legendás Frankelt is lekörözheti. Ugyanis közel sem Almond Eye az egyedüli sztár utódja, bár ez valóban egészen döbbenetes, hogy 2014-ben 187 “kancát kapó”

Lord Kanaloa már első évében egy Almond Eye kaliberű lovat adott a galoppsportnak.

Azt hiszem kicsit sem túlzó, a hozzávetőleg 117,000 eurós fedeztetési árfolyama és az sem kis dicséret, hogy Deep Impact után a második legkeresettebb fedezőménnek számít a felkelő nap országában.

Ivadékai közül érdemes többre is odafigyelni. Stelvio hét futásból kétszer nyert, Fantasist háromból szintén kétszer győzött, de figyelmet érdemel az Arlington Cup győztese Iberia vagy Saturnalia, akit a videón láthatják, hogy elképesztő stílusban nyerte a 2019-es Satsuki Sho (Japanese 2000 Guineas) futamát.

De kétségkívül az új szupersztár, Almond Eye az, akit igazán figyelemmel követ a világ, ki a tavalyi Japan Cup után idén a Dubai Turf-ban is diadalmaskodott.

Ő Lord Kanaloa legfőbb büszkesége, de a fentiekből világosan kiderül, hogy nem csak a kancában bízhatnak a Shadai Stallion Station-nél.

A thoroughbredracing.com cikke alapján írta: Pőcze Franciska, grafikon: thoroughbredracing.com, kép: shadai-ss.com

süti beállítások módosítása