RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Örök király

2011. április 29.  Anglia és a világ még fel sem ocsúdott a királyi nász okozta örömöktől.

36077-large-800x445.jpeg

Az egész világ élőben láthatta, amikor is Kate Middleton kimondta a boldogító igent William hercegnek. Akkor még senki nem tudta, hogy Anglia másnap nem csak egy új hercegnét, hanem egy új királyt is ünnepelhet.

Április 30-án valami olyasmi történt Newmarket szent gyepén, ami világszerte döbbenetet váltott ki, és amire még nyolc évvel később is csak a szavakat keressük.

A talán csak szakmai körökben ismert, bár a háromévesek első komolyabb erőpróbájához veretlenül érkező Frankel névre hallgató mén, olyat produkált, hogy az életükben több ezer lovat látott zsurnaliszták csak a szemüket dörzsölték. Miért? Nézzék meg ezt a videót.

 

A győzelem megdöbbentő és lenyűgöző volt egyszerre.

Olyannyira, hogy a Racing Post a 2000 Guineas legcsodálatosabb nyerteséről írt, pedig a versenyt 1809 óta futják! Szabályosan „elpusztította riválisait” – harsogták, és ha valakiben is szemernyi kétség merült volna fel a mén képességeit illetően, az rögtön szertefoszlott.

Frankel egyszerűen kiemelkedett a mezőnyből. Lénye beragyogta az egész pályát, és ha bárki esetleg azt gondolhatta volna, hogy majd dombra fel „elfogy”, az alaposan tévedett. Ott alapozta meg igazán félelmetes hírnevét.

Mindenki azonnal a lábai elé borult. Mindenki tudta, érezte: itt valami olyasmi történt, amire talán évtizedek óta nem volt példa. Ilyen stílusban, ilyen könnyed eleganciával győzni, ez nem hogy nem minden napi, de valami egészen unikális. A futás után Roger Federer jutott eszembe, akit sokan a teniszsport Mozart-jának tartanak bámulatosan légies, könnyed, elegáns, mégis eredményes játéka miatt.

 ,,Istennek hála, megmutatta nekik. Jobban csinálta, mint amennyire el tudtam képzelni. Az első dolog, ami eszembe jutott, hogy  Úristen mekkora sebességgel megyünk, de Frankelen ez olyan érzés volt, mint egy rutinszerű reggeli galoppmunka. Ezután még jobban felgyorsult és senki nem tudta tartani a lépést vele. Ő volt a legboldogabb, amikor vágtatott, és szerettem volna, hogy sikerüljön győznie. Megdöbbentünk, de örülök, hogy így vitte véghez.” – mondta lovasa, Tom Queally.

Mestere, Sir Henry Cecil 35 évvel ezelőtt nyert utoljára 2000 Guineas-t, de abban a pillanatban mindenki elfelejtette, hogy kivel. Nem volt érdekes többé.

A nézők magukhoz sem tértek és csak kóvályogtak a pályán. Cecilt persze próbálták faggatni, hogy hasonlítsa Frankelt valamely korábbi nagyságához, de ő a szokott udvariasságával kitért ez elől és azt mondta: lehetetlen generációkat összehasonlítani.

,,A kiválóságok fontosak az angol versenyzésnek, a nézőknek, akik szeretik, ha a versenyeknek van bajnoka. Nekünk volt, Arkle, Sea The Stars, és sok más telivér személyében. Elengedhetetlen, hogy legyen valamid, amit az emberek keresnek.”

Frankel egy csapásra a Derby első számú favoritja lett. Története ismert. Maradt mérföld körüli távokon és minden idők legmagasabbra értékelt lovaként, veretlenül vonult vissza.

A britek királya háromévesen, 2011 április 30-án hódította meg a galoppvilágot, s azóta sem sikerült senkinek letaszítania a trónról az utánozhatatlan produktivitású talentumot.

Sem előtte, sem azóta nem láttunk ehhez fogható impresszív futást a versenypályán.

Forrás és kép: Racing Post 

süti beállítások módosítása