RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Őméltósága, Almond Eye

A királyok sportjában újabb királynő nőtte ki magát.

abdullah-bin-damithan_resources1-e1554313144642-800x445.jpg

Winx alkonyán jár karrierjének, és már hosszú ideje beletörődtünk, hogy az ausztrál championt nem fogjuk az országhatáron kívül látni, egyedül hagyva Enable-t a világutazó csodakancák aranyozott pódiumán. A Dubai Világkupa Éjszakáján azonban ezt a fajta űrt, ami sok galopprajongóban kialakult, készséggel kitöltötte az az Almond Eye, ki igencsak passzolóan a „felkelő nap” országából érkezett.

Japán tavalyi Év Lova szinte csak most kezdte a nagybetűs karriert, de már jóval előbb lázba hozta a sportág szerelmeseit. Csakúgy, mint Enable, vagy Winx, ő is egy korai vereség óta huzamosan veretlen, hazájában pedig mindegyik elsöprő erejű. Az ember pedig csak gondol és álmodozik: milyen is lenne ezen titánokat egymás mellett látni?

Mert hát egészen kivételes, amit eddig Lord Kanaloa lánya letett az asztalra: minden szempár őt figyelte a dubai felkészülés során is, hiszen a négyéves kanca egyedül debütálásakor szerzett második helye óta nem látott lovat maga előtt a célban, a Kancák Hármas Koronáját is a fejére illesztették hazájában, de a szezont egy világrekordot (2:20.6) futott Japan Cup-pal tette tökéletessé. Dubaiban sem hibázott, és négyéves szezonját ott kezdte, ahol abbahagyta: könnyű győzelemmel a Dubai Turf-ben. Mely döntés eleinte sokakat meglepett, hiszen hozzá képest rövid, 1800 méteres távon futott – mit egyébként lovasa, Christophe Lemarie javasolt debütálásnak.

Lovas és tréner is biztos volt Almond Eye sikerében. Sake Kunieda, a kanca idomárja mosolyogva megjegyezte: “Rendkívül okos ló, felmér minden helyzetet. Egyszerűen tökéletes. A munkám így egész egyszerű.”

Elmondásuk szerint két oldala van a kancának: „Bárki ellovagolhatná, olyan könnyű természetű. Kivihetnéd a sivatagba, és csatot fogva mehetnél vele. Mindent megfigyel. Nagyon is tudja, hol van és mit kell csinálnia az adott időben. Reggelente csendes, és csak akkor kapcsol be, mikor épp verseny előtt vagyunk. Mint egy boxoló, mikor a ringbe tart. Még mikor izgatottá válik, is megtartja a versenyre az energiáját, és még a futamok alatt is könnyen kezelhető. Különleges állat.” – mesélte Lemaire.

Mikor trénere jellemezte kancája karakterét, ennyit mondott: „Ha ember lenne, szerelmes lennék belé. Gyengéd és udvarias.” – mondta Kunieda.

A világsztár kanca tehát nem csak gyors, de okos is, melynek több száz tulajdonosa felettébb örülhet: 500 részre osztották szét yearling korában Almond Eye tulajdonosi jogát, részvényenként kb. 550 dollárért. Az akkor 275 ezer dollárra értékelt kanca már több mint 10 millió dollárt keresett nyolcfutamos karrierje alatt, és még hol van a vége… Párizsban?

Lemaire, Japán 2018-as zsokébajnoka szavaival búcsúzunk tőle a következő versenyéig: „Minden lóversenyrajongó érzi, hogy ő valahogy különleges, és a lósport történelmének egyedülálló karaktere lehet. Ezért nézik és támogatják őt olyan sokan. Ő lehet az életem lova: mint Winx Hugh Bowman-nak, Sea The Stars Mick Kinane-nek, vagy Zenyatta Mike Smith-nek. Áldottnak érzem magam, hogy egy ilyen fantasztikus lovat lovagolhatok.”

Ez a fantasztikus ló pedig megsotromolja Európát. Vigyázz világ!

A cikk forrása a Thoroughbred Racing Commentary.

Fotó: Gulf News

süti beállítások módosítása