RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Túl a barátságon

A Racing Post újabb témában járta körül az angol zsokékat.

43836-large-800x445.jpeg

A Liverpool MBA Egyetem legújabb felmérését a Post „úttörőként” jellemezte, mely a mázsaházban jelen lévő szexualitásba ásta bele magát. A Racing Post tanulmányozta legutóbb a hivatásos zsokék fizetését és étrendjét is, ezúttal pedig a szexuális hovatartozás eredményeit publikálta.

Az egyetemi kutatás kimutatta ugyanis, hogy a nem heteroszexuális zsokék aránya közel megegyezik az országos, egész népességre vonatkozó eredményekkel: 6%-a a profi lovasoknak homoszexuális. Ez pedig erős ellentmondásban van azzal a ténnyel, hogy egyetlen egy nyíltan “meleg” zsoké van Angliában, ráadásul szerinte emiatt lovaglásokat is veszített trénerektől és tulajdonosoktól.

David Letts mutatta be a kutatási eredményeket egy február 5-i Lóversenyipari Konferencián, és egyenesen „elkeserítőnek” titulálta. Interjúiból kiderült, hogy a brit zsokék inkább bezárkóznak ebben a témában, mint bármely más versenysportban abból a félelemből fakadóan, hogy lovakat veszíthetnek el ezzel, nem is beszélve a kollégák várható reakcióiról.

Ezzel ellentétben 92%-a a megkérdezett zsokéknak nem tartotta magát homofóbnak, és 72%-uk elmondása szerint semlegesen/pozitívan állna hozzá, ha egy kollégája „coming out-olna”. Másik oldalon a lovasok 5%-a homofób beszédet használ sértésként, 50%-uk pedig viccből.

Letts elmondása szerint az olyan triviális eszközökön túl, mint a plakátolás, tovább fogják folytatni a kutatást, hogy jobban megértsék az e mögött a trendek mögött megbúvó okokat, hogy a későbbiekben olyan elfogadó közeget teremtsenek a lósportban, ahol mindenki nyíltan lehet az, aki.

A Professional Jockeys Association és a British Horseracing Association is az ügy mögé állt: a BHA-tól Rose Grissell azt nyilatkozta, „egyszerűen elfogadhatatlan, hogy attól tartsanak a zsokék, lovaglásokat fognak veszíteni, ha nyíltan felvállalják homoszexualitásukat.”

A tán sztereotipikusan is tradicionális briteknek van még hova fejlődniük az elfogadás terén, bár már korábban is tettek előrehaladó lépéseket: ahogyan egy krónikánkban is megírtuk, a Royal Ascot-on már nem lesz kötelező a külön női-férfi öltözék, mindenki azt veszi magára, amiben önmaga. A lóversenyzés világa is végre megérett ezekre a beszélgetésekre…

Fotó: Racing Post

süti beállítások módosítása