RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

August Belmont Jr.

Minden idők legnagyobbja? Vagy csak a XX. századé?

man_o_war_winning_the_belmont.jpg

1853-ban született Amerikában. Édesapja, Sir August Belmont rajongott a versenylovakért, ezt fia is örökölte, és többek között neki köszönhető hogy Belmont Park megépült. Belmont Jr. nem csupán kiváló üzletember, de neves lótenyésztő és futtató is volt. Az I. világháború ideje alatt is komoly munka folyt az istállójában, az egyik legígéretesebb csikónak felesége, Eleanor adott nevet. Ő lett My Man o’ War.

Mivel a háború javában tombolt Belmont Jr. úgy döntött, hogy felszámolja az istállóját, a csikót pedig átkeresztelték és eladták a Glen Riddle Farm-nak. Man o’ War minden idők egyik, de

a XX. század legjobb amerikai versenylova volt.

21 versenyéből 20-at megnyert és egyszer volt második. Kiválóan örökített igazi bajnokokat hagyott hátra.

A Belmont lovak a világ élvonalába tartoztak Norman III az angol gyepen mutatta meg tehetségét: megnyerte a 2000 Guineas-t. Számunkra is ismerős lehet, hiszen 1910-ben Magyarországra került fedezőménnek.

1908-ban megalapította a máig fent álló Haras de Villers tenyésztelepet Franciaországban. Amerikai méneket küldött át, így segítve elő az európai állomány javulását, de 1924-ben bekövetkezett haláláig vezette a Kentucky-gazdaságot is, mely alig 3 mérföldre volt Lexingtontól. Özvegye később megvált a birtoktól.

Mérges Enikő, Képek: wikipédia
süti beállítások módosítása