RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Ég veled, Sebring!

Ausztrália egyik remek klasszisa mostantól az égi legelőkön vágtázik tovább.

widden_stud_sebring_2-800x445.jpg

Sebring nevével talán nem gyakran találkoztunk manapság, de az ausztrál galopp rajongóinak ismerősen csenghet. More Than Ready 2005-ös születésű fia ugyan rövid, de annál sikeresebb versenykarriert és egy felágazóban levő tenyészkarriert hagyott maga után.

Kétévesen 2008 januárjában debütált a Rosehill-ben, majd Gai Waterhouse kezei alatt néhány hónapon belül meghódította Sydney két pályáját. Három kisebb győzelem után diadalmaskodott a világ legdrágább csikóversenyében, a Golden Slipper-ben, majd a Championships-en elhódította a Sires’ Produce Stakes trófeáját is. Utolsó csikóversenyére, a Champagne Stakes-re veretlenül érkezett, a később Victoria Oaks-nyertes Samantha Miss azonban elorozta előle a győzelmet, de az “Év Kétéveseként” még így is nagy reményekkel várhatta “klasszikus” szezonját.

 

sebring_20043-1024x581.jpg

Versenykarrierjének azonban nem volt folytatása, ugyanis ez év júliusában stresszre visszavezethető csontzúzódást fedeztek fel nála, és ugyan a két hónapos kényszerpihenő után még nem tervezték visszavonultatni, végül mégsem tért vissza a pályára soha.

Még így is 2 Gr1-trófeával és közel 2,5 millió ausztrál dolláros összkeresettel vonult ménesbe a Widden Stud-ba, ahol halálakor épp pályája csúcsához közelített.

Ezidáig 51 stakes-bajnokot adott, köztük olyan Gr1-klasszisokat, mint Dissident, Criterion, Egg Tart, Lucky Bubbles és Amphitrite, valamint 67 millió össznyereménnyel büszkélkedhet apaként.

Ebben az idényben (eddig) hét stakes-győztest és közel 100 nyertest számlál, ivadékai 6 millió dollárt kerestek míg ő maga 199 kancát fedezett 66 ezer dolláros fedeztetési áron.

A remek sárgát múlt szombaton pusztult el váratlanul szívroham következtében, hirtelen halála az egész galoppvilágot megrázta.

Azonban az, hogy csikói meddig vihetik, még csak a jövő zenéje, de szinte kijelenthetjük: apaménként még csak most alkothat igazán maradandót, ha a fiatal csikói is beérnek a klasszisok közé.

“Sebring életem lova volt, versenylóként és apaménként is, megváltoztatta az életünket” nyilatkozta a Widden Stud Antony Thompson-ja. “Nagyszerű személyisége volt, mindenkit megérintett maga körül. Szórakoztató volt, energikus és játékos, így is fogunk rá emlékezni.”

Az egész galoppvilág szomorúan búcsúzik. Ég veled, Sebring!

Képek: Widden, Star Thoroughbreds

süti beállítások módosítása