RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A Darren Weir ügy

Tornádóként söpört végig a galoppvilágon...

r0_44_4928_2815_w1200_h678_fmax-e1549280593937-800x445.jpg

Január 31, Victoria állam, Ausztrália – a szerda reggeli rutint hirtelen rendőrök és nyomozók törték meg Darren Weir mindkét istállójában. Ausztrália legnagyobb, legsikeresebb trénere – összesen 600 lovat és több tucatnyi alkalmazottat  kézben tartó – Weir warrnambooli és ballarati telepei állítólag hónapok óta meg volt figyelve.

A reggel 8 óra előtt az istállókat ellepő egyenruhás és civil ruhás hivatali személyek a victoriai rendőrség „Sporting Integrity Intelligence Unit” tagjai voltak, kik a sportszerűtlenség szakterületét mozognak. A média természetesen rögtön felkapta a fejét, extrém érdeklődés övezte az eseményeket. Aznap három embert tartóztattak le a két telepen, kiket kihallgatásra vittek korrupció és fogadási csalás iránt miatt. A publikum és még a megszólaló futtatók is mind aggódtak, eleinte nem is hitték komolynak, majd meghökkentek, mikor kiderült, mit is kerestek annyira a nyomozók:

Négy „jigger-ként” ismert, mini sokkolót, egy regisztrálatlan fegyvert és egy kokain-gyanús anyagot foglaltak le a két tréningtelepről.

A sokkoló egy darabja a galoppsportunk történelmének, és nem véletlenül tartozik a múlthoz. Így ezt hallani, hogy többet is találtak az istállóban nagy aggodalomra ad okot.” – nyilatkozta Terry Henderson, befolyásos lóverseny-személyiség, ki maga is több lovat tart Weir telepein.

Mi is az a „jigger”?

Az angolszász lóversenykörökben „jigger-ként” becézett tárgy, egy, a definíciója szerint: vezényelhető elektromos eszköz, ami áramütést okozva képes befolyásolni a lovak teljesítményét versenyben, hivatalos „trial” próbafutamban, startgép és galopp tréning során. A Racing Victoria állatjóléti előírásaiban nem csak a használata, de a birtoklása is tilos.

Csütörtökön újra előállították Darren Weir-t; asszisztens trénerét, Jarrod McLean-t, ki idomári engedéllyel vezeti Weir warrnambooli telepét; és Tyson Kermond alkalmazottat.

Pénteken kihúzták Weir és McLean 27 lovát az indulók listájáról három versenypályán is. Ezek azok, akik 24 órán belül starthoz álltak volna.

Aznap hat vádat emeltek Weir ellen:

hármat a sokkolók miatt, egyet, mert nem tudott bizonyítékot mutatni a vádak ellen, egyet engedetlenség miatt és egyet, mert beszennyezte a lósport jó hírnevét. McLean-t egy sokkoló birtoklásáért vádolnak, és ugyanúgy a többi hárommal. Kermond-ot szintén megvádolták, mert nem tudta ártatlanságát bizonyítani, és mert nem működött együtt a hatóságokkal.

Weir és McLean idomári engedélyét felfüggesztették, lovaikat nem engedik versenyben indulni. Február 4-én történt a következő meghallgatás, és már aznap több lovat is átszállítottak más istállókba – mint a Gr2-győztes Ringerdingding-et Chris Waller-hez. Legfrissebb információk szerint Weir négy éves eltiltás elé néz minden nemű tréningezés és futtatás alól, míg McLean továbbra is küldheti lovait versenyekbe és próba, “trial” futamokba, de nem kerülhetnek hozzá korábban főnöke által trenírozott telivérek.

Fontos megjegyezni, hogy ez nem csak rossz fényt vet a lóversenyzésre. Ne legyünk naivak, hogy ez csak Darren Weir háza táján történik. Darren Weir most épp lebukott az ausztrál hatóságok előtt. Az, hogy az ötödik kontinensen ennyivel több ügy kerül a napvilágra, nem azt jelenti, hogy ott van a legtöbb. Azt jelenti, hogy az ausztrál sportszabályozás teszi a dolgát. Ráadásul jól.

A lóverseny nem létezik lovak nélkül. Az emberek felelőssége, hogy a legjobbat nyújtsuk a lovainknak, hogy aztán ők is a legjobbat nyújthassák a pályán. Ha valaki egyenesen szabályellenes, és állatkínzó módszereket alkalmaz (bárkin és bármin), az pedig megérdemli, hogy sérüljön a hírneve, ha már ő is sérti az egyetemes lóversenyzését.

Köszönjük Nagy Zoltán helyszíni segítségét!

Fotók: The Courier, Punters

süti beállítások módosítása