RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Átnyergelve: Murtagh, az idomár

Johnny Murtagh évtizedekig kiváló zsokéként volt ismert, de az ír lovasember pályafutása többet is tartogatott.

dwjmorvwkaauefy-e1548252856642-800x445.jpg

Johnny Murtagh 1987-ben lovagolta első győzelmét, és ’92-ben már John Oxx lovainak volt állandó lovasa, de közben más klasszis lovakon is fel-feltűnt: olyankor Derby és Gloruous Goodwood-i trófeák landoltak nála. 2008-tól 2010-ig a lapunkon nemrégiben bemutatott Coolmore birodalom hátasait ülte, majd újra visszatért Oxx háza tájára, hogy vissza felöltse Aga Khan színeit. 2014-ben bejelentette visszavonulását a zsokéi pályáról – miután már aligha volt amit nem nyert volna meg az öreg földrész legnagyobb futamai közül – hogy az idomári karrierjére tudjon koncentrálni.

Az elhatározás pedig nem volt légből kapott: mikor Royal Diamond 2012-ben óriási meglepetéssel behúzta az Ír St. Leger-t, a történelembe a korábbi akadályugró-zsoké Tommy Carmody lett a dicsőséges trénerként feljegyezve. Azonban a ló eredményének hátterében Johnny Murtagh döntései állnak, ki ekkor már kóstolgatta a tréneri létet a saját curraghi istállójában: ezen Gr1 győzelem pedig pontot tett a kérdőjel helyére. Murtagh igenis, kiváltja a licenszét.

Johnny és Royal Diamond a 2013-as Bajnokok Napján.

2013-ban pedig már át is vette Carmody helyét, ami mellett még folytatta felsőkategóriás zsokéként a megbízatásokat. Royal Diamond volt megint a főszereplő egy mérföldkövénél: ő adta meg Murtagh-nak az utolsó nagy győzelmeinek egyikét a 2013-as Bajnokok Napján a Long Distance Cup-ban. Mire Murtagh szögre akasztotta a csizmát 2014-ben, a tréneri karrierje már szárnyalt – köszönhetően egy nagy pártolónak, kinek a lovai az istálló kapacitásának több mint felét elfoglalták.

Mára már sokkal nagyobb diverzitást mutatnak a tulajdonosai: katari nemesektől dublini szindikátusokig különféle szerzetek töltik fel Murtagh 60 lovas istállóját. Velük 2018-ban 35 győzelmet aratott, kettőt ráadásul Angliában.

Murtagh elmondása szerint tavaly több pénzt nyertek lovai, mint eddig bármikor; de különösen az teszi boldoggá, hogy az összes kétévese elérte a versenypályát. Tizet ráadásul a győztesek körébe is vezethetett. 2018-ban egy nagy célja is beteljesült: Group besorolásban nyerni, mely True Valour révén sikerült is a Gr3-as Ballycorus Stakes-ben Leopardstown gyepén.

„A győztesek remekek, állandó szükségünk van rájuk, de mellettük kell egy zászlóvivő ló is. True Valour az Államokban marad – elveszíteni egy ilyen lovat nagy csalódás – ezért muszáj lesz találnunk egyet, ki helyettesítheti ezekben a Stakes futamokban.” – nyilatkozta Murtagh.

A kétévesek sikerének nagy örömére Murtagh önfeledten vetette bele magát a yearling árverésekbe, hiszen mögé állt az egyre feljebb törekvő Fitzwilliam Racing is. A szindikátus 8 csikóval várja a 2019-es évet, míg Johnny maga is vásárolt kettőt.

Murtagh kitért arra is, mennyire nehezebbé válik érvényesülni „kis halként” az iparban.

„Mi mind csak arra a nagybetűs lóra várunk, aki majd elrepít minket a következő szintre. És ha, meg amikor ez bekövetkezik, biztos vagyok benne, hogy sikerül majd menedzselnünk. Csak abban reménykedhetek, hogy bárki is lesz a tulajdonosa, elég gazdag lesz ahhoz, hogy elutasítsa az óriási árajánlatokat – mert azok maguktól jönnek.”

Fő forrásunk a Thoroughbred Daily News.

Fotók: At The Races, Y. Noda Twitter

süti beállítások módosítása