RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A birodalom visszavág – 7. rész

A csapatot már az első hat részben bemutattuk, most itt az ideje bemutatni azokat, akik igazán naggyá tették a Coolmore-t: a lovakat.

25891-large.jpeg

Mindenekelőtt elnézést kell kérnünk, de listánk nem lehet teljes, méghozzá egy merő okból kifolyólag: a Coolmore története annyi legendás apamént számlál, mint csillag az égen. Olyannyira, hogy sem Galileo-ról, sem Giant’s Causeway-ről, sem pedig Scat Daddy-ről nem lesz szó mai cikkünkben, de nem is hisszük, hogy szükséges lenne bemutatni őket. Helyette nézzük azokat a méneket, akik fordulópontjai voltak a Coolmore felvirágzásának.

Nem is kezdhetnénk mással, mint az amerikai tenyésztésű Be My Guest-tel. Northern Dancer remek fiáról már olvashattak sorozatunk egy korábbi részében, The Minstrel-lel karöltve robbantották be a Coolmore-t az élvonalba 1977-ben, azonban amíg apai testvére versenykarrierje végeztével borsos áron visszakerült az Államokba, addig Be My Guest Európában maradt, ahol komoly örökséget hagyott maga után.

78 Stakes-győztest adott, valamint lányai további közel százat, leszármazottai között pedig olyan klasszisokat találunk, mint a hétszeres Gr1-nyerő Rock Of Gibraltar vagy Manduro, aki 2007-ben a világ legjobb lova lett.

Miközben a gépezet egyre jobban felpörgött, következő legendájuk sem váratott magára sokat, ugyanis 1978-ban Kanadában látta meg a napvilágot Storm Bird, aki azon túl, hogy a Coolmore amerikai terjeszkedésének oszlopa lett, tenyészkarrierje révén az egyik legnagyobb szerepet játszó ménjük is.

 

Ashford-ban 63 stakes-győztest nemzett, például a hétszeres Gr1-győztes Indian Skimmer-t, vagy az Epsom Oaks – Ír Derby duplát véghezvivő Balanchine-t, valamint a tavassszal elpusztult Thunder Gluch felmenői közt is megtalálható, mint anyai nagyapa – ahhoz azonban kétség sem fér, hogy testvérei közül magasan kiemelkedik legjobb fia, Storm Cat, aki a 20. század egyik legkiválóbb apaménje volt.

A Secretariat-kancától születő Storm Cat ugyanis 1989 és 2005 között 108 Graded-nyerő csikót adott, beleértve 32 Graded/Group 1-bajnokot, akiket természetesen eszünk ágában nincs felsorolni – legjobbjáról elég annyit elárulnunk, hogy a mént éppenséggel Giant’s Causeway-nek hívták.

A ’80-as években azonban nem csak Amerikában, hanem idehaza is született egy későbbi ikonuk, talán minden idők egyik legnagyobb tenyészménje: Sadler’s Wells. Northern Dancer fia már a pályán is egészen fantasztikus sikereket ünnepelhetett (Irish 2000 Guineas, Eclipse Stakes), az igazi legendás diadalmenet azonban 1985-ben kezdődött, mikor megkezdte karrierjét a ménesben.

323 csikója nyert stakes-futamot, 73 pedig egészen Gr1-ig jutott – egészen hihetetlen, igaz?

Ha pedig csak párat akarunk említeni ivadékai közül; Galileo, High Chaparral, Black Sam Bellamy, El Prado és klasszisok egész sora öregbíti a legendás pej nevét.

 

Kétség kívül a lóversenyzés történelmének egyik legnagyobb alakja, azonban még mielőtt azt hinnék, az előbb említett számadatok máig megdönthetetlen rekordok, el kell árulnunk valamit: Sadler’s Wells mindkettő tekintetében csak a második, de nem búslakodhat a Coolmore, hiszen az első hely is az ő nevükhöz fűződik, vagyis, hogy pontosak legyünk, Danehill-éhez.

Danzig 1986-os születésű fia versenykarrierjét a Juddmonte színeiben töltötte, majd Sadler’s Wells-hez hasonlóan négyévesen már ménesbe is vonult, hogy immár a Coolmore Stud hatáskörében kortársával együtt átírja, mire is képes egy fedezőmén. Írország után Ausztráliában került felállításra, ahova Magnier-ék főként neki köszönhetően tették le névjegyüket.

Nem is véletlenül: 349 stakes-győztes, 89 Group 1-győztes, legendás bajnokok végeláthatatlan sora – ezt hagyta maga mögött 2003-ban Fastnet Rock, Dylan Thomas, Holy Roman Emperor, Rock Of Gibraltar, Exceed And Excel, Champ Elysees és még számtalan fantasztikus telivér apja.

Ismételten megjegyeznénk, hogy ez csak a jéghegy csúcsa – mint sorozatunk korábbi részeit olvasva már rájöttek, a Coolmore egy hatalmas, sőt, felfoghatatlan méretű vállalkozássá, igazi birodalommá nőtte ki magát az évek alatt, melynek érdemeit nem csak nyolc cikkben, de egy év alatt sem lehetne egytől egyig felsorolni, tehát egy pillanatra se feledkezzenek meg a több tíz további top-tenyészlóról sem.

Holnap pedig elérkezünk a Coolmore-sztori végéhez: a sort a Ballydoyle zárja.

Képek: Racing Post

süti beállítások módosítása