RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Racing Victoria: Kivizsgáljuk a Melbourne Cup-baleseteket

Most, hogy lecsendesült a japán forgatag, ideje, hogy visszatekintsünk az ősz egyik legnagyobb jelentőséggel bíró eseményére.

cliffsofmoher_n8iqkch2jezz1ew1samj8i8mz-800x445.jpg

A Racing Victoria  vezető “ellenőre”, Jamie Stier hajthatatlan volt, és utánajárt, lehet-e összefüggés a külföldi aspiránsok és a végzetes balesetek között a Melbourne Cup-on.

The Cliffsofmoher bonc-vizsgálatának eredménye egyelőre még nem ismert, az azonban még az okok ismerete nélkül is elég impresszív mutató, hogy

az elmúlt hat évben ő már az ötödik ló, aki életével fizetett a flemingtoni szereplésért. Ráadásul közülük négy európai telivér volt,

akik ausztrál légióskodásuk alatt mind Werribee-ben készültek.

Nick Williams, The Cliffsofmoher egyik társtulajának, Lloyd Willams-nek fia azt mondta, sosem féltek visszaléptetni lovakat a versenyektől, ha valami nehézség lépett fel, de a mén semmi jelét nem mutatta egy esetleges problémának. Aidan O’Brien még (a karnevál kezdete előtt) levelet is írt a Racing Victoria-nak, hogy lova meglehetősen izzadós, figyelembe véve a Cup előtti felvezetést.

A négyéves klasszis ezután bukott fel, majd miután repedt vállal diagnosztizálták, végül elaltatták.

Mint bevezetőnkben is olvashatták, Werribee-ben idén meglehetősen nagy veszteségeket szenvedtek el az európai vendégek. Appleby Hamada-ját – gyengébb teljesítménye miatt – leírták, Emotionless szintén emiatt lett visszaléptetve a karneváltól, Duretto és Red Verdon pedig a verseny hetében lesérültek.

the-cliffsofmoher-and-yucatan-worked-together-at-werribee-1539235816_1352x900.jpg

The Cliffsofmoher és Yucatan tréningben Werribee-ben

 

Miután Stier-t megkérdezték az esetleges összefüggésről, azt nyilatkozta:

Ez valami olyan, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Egy érdekes pont, ami kapcsán nagyon tudatosnak kell lennünk.”

Elmondása szerint a lovaknak nem volt problémájuk sem érkezésük előtt, sem pedig az utazással, valamint a trénerek is elégedettek voltak a létesítménnyel. Kitért ellenben arra, hogy idén a szokásosnál jóval több ló vendégeskedett Werribee-ben, ami közvetetten vezethetett a felmerülő gondokhoz.

A trénerek megjegyzései és észrevételei ellenére a Racing Victoria azonban nem talált egyértelmű összefüggést, de még összegyűjtik a nyilvántartási adatokat és a boncolási jegyzőkönyvet, mielőtt kinyilvánítanának egy végleges konklúziót.

“Biztos vagyok benne, hogy a kellő utánajárás meg fog történni, hogy csökkenthessük az esetleges kockázatot. Úgy vélem, ez a dolog, ami sok ember között talán elvész, majd megadja a módját, hogy helyén kezeljük The Cliffsofmoher balesetét.”

Az itt leírtak forrása a The Sydney Morning Herald cikke.

Képek: sportingnews.com, Racing Post

süti beállítások módosítása