RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Az a bizonyos Peter Miller

Bemutatjuk a kaliforniai tréner mesebeli történetét.

sd-sp-breeders-cup-peter-miller-del-mar-20171104-e1543053562383-800x445.jpg

A kaliforniai tréner egészen a tavalyi Breeders’ Cup-ig nem részesült lapunknál számottevő figyelemben, de akkor, 2017 őszén nagyon is berobbant a nemzetközi légtérbe. Egészen elképesztő módon ugyanis tucatnyi próbálkozás után kettős győzelmet aratott Peter Miller a Breeders’ Cup Turf Sprint-ben, mikor Stromy Liberal ért istállótársa, Richard’s Boy előtt célba. Miller végigüvöltötte, gyakorlatilag beszurkolta „Kapd el őket Stromy, kapd el őket Stromy” kántálásával a finist. Egy kicsivel később pedig már a Sprint-ben Roy H szállította második BC trófeáját. A Telivér Világbajnokságon aratott első győzelme(i) miatti kitörő öröme a hétvége egyik legemlékezetesebb pillanata volt.

 

 

Miller-nek nem csak öröme kitörő: egyszer egy hétre felfüggesztették, mert alkalmazottja meg nem született gyerekét is inzultálva hordta le a sárga földig. Később mindkét fél elnézést kért a másiktól, és hivatalosan is ejtették az ügyet. Érzelmességét tanúsítja még egy 2012-es elmondása is, miszerint nem viseli jól a vereségeket sem. Így került közelebb a későbbi feleségéhez is: Lani-val Del Mar-ban találkoztak, és Miller egy rettentő balszerencsés napján Lani elhívta moziba, hogy megnézzenek egy vicces filmet: A 40 éves szüzet.

Mára már házasok és szülők, remélhetőleg továbbadva a lovas hivatást. Miller maga is lovas családból származott: Beverly Hills-en nőt fel és apja, ki maga is versenylovakat futtatott, kivitte Del Mar-ba, mikor Peter nyolcéves volt. A lóversenysport neki szerelem volt első látásra, és onnantól kezdve a mateklecke helyett is inkább az aktuális galopp-programokat és form-okat bújta. A nagy álma, hogy zsoké legyen, elvitte a zsokéiskoláig, de megrekedt a konyhában. Az ételeket nem tudta feladni, így tréneri pálya után nézett.

 

 

A legendás Charlie Whittingham, Hírességek Csarnokába is beiktatott idomár mellé szegődött lóápolóként, ami első teljes munkaidős állása volt. Itt gondozta például a kétszeres Év Lova, Cigar apját is, Palace Music-et.

Jelenleg Miller a dél-kaliforniai San Luis Rey tréningközpontban készíti fel egyre növekvő állományát. Krónikánkban is megírtuk, hogy a múlt héten átlépte a mágikus 1000 győzelem küszöbét. Az Equibase alapján ma már 1003 győzelemnél tart az 52 éves idomár. Los Alamitos-ban, az általa hőn szeretett Del Mar-ban és Santa Anita-ban is ki-kinevezték egyes szezonokban a legsikeresebb trénernek, de más államokba is szívesen viszi lovait versenyezni.

Ahogyan a tavalyi Breeders’ Cup bajnokait is elvitte idén ősszel az amerikai lóversenyzés melegágyába. A Churchill Downs ikertornyai alatt pedig Peter Miller megcsinálta a lehetetlent: mindkét lova, Stormy Liberal (Turf Sprint) és Roy H (Sprint) megvédték címeiket. Előbbi egy szűk fejhosszal, míg utóbbi egyszerűen hazakocogott. Na ezt csinálják utána…

Fotó: San Diego Union Tribute

süti beállítások módosítása