RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Kingman a láthatáron

A versenypálya tündöklő csillagáról évek óta nem hallottunk. Egészen mostanáig…

photo-20-e1542311061207-800x445.jpg

De ja vu lengett a levegőben Newmarket nyári pályáján június 9-én, mikor egy nyeretlenek versenyében újabb prominens ifjoncot mutatott be John Gosden, ki Khalid Abdullah herceg színeit viselte. A kétéves méncsikó, Calyx könnyedén megoldotta karrierje első feladatát, megszerezve első győzelmét.

A narratíva szinte egy az egyben megegyezett Kingman 2013-as bemutatkozásával, mikor szinte lealázta ellenfeleit egy Maiden futam 1400 méterén. Öt évre rá pedig legelső, pályára kerülő ivadéka ismétli meg az instant sikert. Kingman később megszerezte második győzelmét Sandown gyepén a Solario Stakes-ben – Calyx pedig rögtön mély vízben találta magát. Debütálása után 10 nappal már a Royal Ascot-on állt starthoz, és még annak ellenére is diadalmaskodott a Gr2-es Coventry Stakes-ben, hogy az utolsó furlongon talpon maradó ellenfelei mind a pálya másik szélén galoppoztak.

 

 

Ekkortájt Calyx egy volt a mindössze kettő, Kingman-t képviselő kétévesek közül. Ez egy gigászi indítás volt a Juddmonte saját tenyésztésű, Invincible Spirit apaságú ménjének, mely meghatározta apaméni karrierjének későbbi alakulásait is – ígéretes győzelmek születtek ugyanis Európán kívül Japánban is. Ilyen például a Star Stakes győztes Look Around, vagy a Prix du Calvados harmadik Sicilia. Gosden tarsolyában is van még két, foguk fehérjét még nem megmutató csikó: King Of Comedy, ki egy későbbi Gr3-nyertest hagyott maga mögött Sandown gyepén; és Sangarious, ki rögtön győzelemmel kezdte pályafutását Newmarket-ben.

Egy szeptemberi délutánon Chantilly-ben küzdöttek az első-második helyért a „Kingman-gyerekek”: csatájukból az André Fabre által tréningezett Persian King került ki győztesként a Pascal Bary-féle Boardman előtt.

„Rögtön az elejétől nagy számú pozitív visszajelzést kaptunk a trénerektől a Kingman ivadékok irányába, ami bátorító volt számunkra.” – mondta Simon Mockridge, a Juddmonte Farms Nagy-Britanniai ménesvezetője. „De tekintve a lovat magát, mindig is egy nagy erejű várakozás lengette körül, és fürkésztük a csikóit, amint elérték a versenypályákat – így Calyx szenzációs Coventry Stakes győzelme miatt sok feszültség szállt el. A látványos gyorsulása hét hosszal vitte előrébb a nézőtér felőli csoporttól; az ott második Advertise később pedig Phoenix Stakes-t nyert.”

„Ez minden ménesgazda által értékelhető: egy ilyen kaliberű versenyt nyerni az első évjárattal tisztán megnyugtatja az idegeket és jó jeleket küld. Két győzelem két startból Japánban pedig jól demonstrálja, hogy a nemzetközi viszonyok között is megállja a helyét.”

Ahogyan ő maga is megállta a helyét a versenypálya gyepén, főként hároméves korában. Akkor, 2014-ben olyan bámulatos szezont produkált, hogy az év végén, negyedik Gr1-győzelme után vissza is vonultatták a versenyzéstől. Ír 2000 Guineas, St. James’s Palace Stakes, Sussex Stakes és Prix Jaques le Marois került az évben a neve mellé, no meg egy Év Hároméves Ménje és Év Lova cím a Cartier gálán. Az év végén mi magunk is az év legjobbjának szavaztuk meg szerkesztőségünk körében.

Egy olyan játékban pedig, ahol a szerencse egy nem elhanyagolható faktor, sosem bölcs előre meghatározni, milyen pályát fog befutni egy fedezőmén. De Kingman esetében a Juddmonte-nak van egy újabb olyan lova, amit immár széles körben ajánlhatnak a tenyésztőknek.

Fotó: Juddmonte Farms

süti beállítások módosítása