RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Mark Johnston, a rekorder

Nem mindennapos eseménynek lehettünk tanúi augusztus végén…

180824110445-mark-johnston-01-super-tease-800x445.jpg

Ha azt kérdezzük Önöktől, ki volt a brit lóversenyzés évszázadok óta íródó történelmének legsikeresebb trénere, az igazán megrögzött rajongók azt felelnék, Richard Hannon 4193 győzelemmel. Egészen nyár végéig igazuk is lett volna, augusztus 23-án azonban mindez megváltozott, mikor Poet’s Society sikerével Mark Johnston már a 4194-et ünnepelhette.

A brit idomár élete végig összefonódott a lovakkal. Édesapja lovász volt a hadseregben, ő maga pedig már egészen fiatalon, 14 éves korától tudta, tréner szeretne lenni. Szülei ragaszkodtak hozzá, hogy magasabb végzettséget szerezzen, így négy évig az állatorvosira járt, többször is eltöltött rövidebb egy-egy időszakot versenyistállóknál.

1985-ben feleségül vette gyerekkori szerelmét, Deidre-t, két évvel később pedig egy szerény lincolnshirei bázison elkezdte pályafutását trénerként. Ekkoriban remekelt Hinari Video, karrierjének első fontos lova, a kis termetű mén 11 győzelmet szállított Johnston-nak.

1988-ban a család Middleham-be költözött, a birtok azóta a környék egyik legjobbikává vált olyan szolgáltatásokkal, mint három különböző füves- és egy négyévszakos pálya, egy úsztatómedence és még sorolhatnánk. 

Karrierje ezután egye inkább felemelkedőben volt. Rekordidő alatt született meg első 1000 győzelme, mindössze 4 és fél év alatt növekedett ez a szám 3000-ről 4000-re, augusztusban pedig – mint bevezetőnkben már olvashatták – átírta a lóverseny gazdag történelmét.

Ezalatt pedig olyan klasszisok készültek a kezei alatt, mint Mister Baileys, Lumiere, Shamardal, Attraction, Bijou D’Inde vagy Double Trigger, mind remek klasszosok, sokan többszörös Gr1-nyertesek. Idei legjobbja az Epsom Derby-második Dee Ex Bee volt, de természetesen a nagy rekorddöntő Poet’s Society is lényeges pontja a tréner karrierjének, hiszen a sztárok után végül mégis a “hendikep” ló hozta meg a nagy fordulatot.

 

 

Senki nem hitte volna, hogy épp azon a csütörtöki délutánon dől meg minden, olyannyira, hogy Johnston kis híján el sem ment a versenynapra, helyette egy tulajjal találkozott volna a birtokon. Végül azonban mégis úgy döntött, elkíséri két idomítottját York-ba, és milyen jól döntött! A 20 az 1-hez adott Poet’s Society Frankie Dettori-val a nyeregben nyakhosszal diadalmaskodott, egy tipikus “Johnston-győzelmet” bemutatva, a tréner mottója szerint ugyanis “mindig próbálkozik”, és sokadjára is egy első ránézésre gyengébb ló hozta meg neki a sikert.

“Amikor Mark nyergelt, megkérdeztem, megdöntötte-e már a rekordot, mire azt felelte ‘Még nem. Rád várok’.” – számolt be Dettori a futamról. “Nagyszerű, milyen teljesítményt nyújtott éveken keresztül. Oda vagyok az örömtől, és talán mostantól én is rajta leszek egy képen Johnston-éknál.”

A tréner karrierje pedig még közel sem jár a végéhez. Számos jó képességű lovat készít birtokukon, ahol feleségén túl már fia, Charlie is besegít. Telivérjei pedig napról napra új magasságokig juttatják, e sorok írásakor már 4227 győzelemnél jár és ki tudja, hol a határ?

“Sosincs vége egy-egy pályafutásnak” – vallja az idomár, aki változatlan lelkesedéssel áll szakmája előtt. “Mindenki a nagy klasszisokra gondol, mint Shamardal vagy Attraction. Korábban pedig Mister Baileys és Double Trigger – mindig voltak olyan lovak, akik új szintekre emeltek minket. Végig fontosabbnak tartottam a minőséget a mennyiségnél – a nyerők tartják meg a boldogságot, kicsik és nagyok egyaránt.”

Képek: twitter, TDN

süti beállítások módosítása