RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Chautauqua kálváriája

Folytatódik a világ egyik legjobb lovának problémája a startgéppel, és ezúttal komolyabb a helyzet, mint valaha.

39723-large.jpeg

A Racing New South Wales illetékesei bejelentették, innentől nem fogadják el Chautauqua nevezését – nem csak hivatalos futamban, de még felkészítőben sem. Épp két hete a szürke Rosehill-ben állt starthoz egy próbafutamban, és végül (megkésve) ugyan kiugrott, majd második helyre hajrázott a tőle megszokott elképesztő finissel, de ez nem győzte meg a tisztviselőket.

Ennek alkalmán engedjék meg, hogy részletesebben bemutassuk Önöknek a nagyszerű herélt karrierjének tetőpontjait és hullámvölgyeit!

Encosta De Lago szürke fiának régóta íródik már a története. 2013 őszén, háromévesen mutatkozott be először versenyben, szezonbeli legjobb eredménye egy Gr3-győzelem volt 1400 méteren, annál hosszabbra azóta is csak egyszer futott, korán eldőlt a ideális táv számára.

Pályafutása során 32 versenyben futott, és 13-at fejezett be győzelemmel, melyből 6 futam Gr1-es. A most kezdődőt kivéve öt különböző szezonban állt starthoz, a legszebb napjait ötévesen élte, mikor négyszer diadalmaskodott a legfelső szinten, a teljesség igényéért a Manikato Stakes-ben, a Black Caviar Lightning Stakes-ben, a T.J. Smith Stakes-ben, az évad megkoronázásaként pedig a Chairman’s Sprint-ben is Hongkongban.

Karrierje fontos mérföldköve a T.J. Smith, hiszen azon túl, hogy zsinórban háromszor vitte haza a legendás tréner nevét viselő csúcsfutamot, ez az egyetlen verseny, ahol nem csak az “aranyévében” tudott nyerni, ráadásul egyben első és utolsó Gr1-sikerét is itt aratta, jópárszor megborzogtatva a The Championships népes közönségét.

Hozzátartozik továbbá a történethez a tény, amellyel valószínűleg mindenki tisztában van, aki látta már a heréltet futni: Chautauqua ugyan alkalomról alkalomra kicentizte a hajrát, és sokszor nem is ért időben az élre, de az alapján, milyen ütemben rohamozza meg rendszeresen az élmezőnyt hátulról, joggal enged arra következtetni, hogy ő lehet a világ leggyorsabb telivérje.

De minden éremnek két oldala van: sokszor ugyan szenzációt szállított a lóversenyrajongóknak, összességében azonban – különösen sprintfutamban – hosszútávon nem fér bele ilyen gyenge kezdés, különösen, hogy az évek során nem csak a saját dolgát nehezítette meg a startgépnél mutatott viselkedsével, hanem a személyzetét is, és többször előfordult, hogy nem sikerült elrajtolnia sem.2017 augusztusa óta (amikor először kényszerült próbafutamba a beállás, pontosabban annak hiányosságai miatt) már tizedjére kötelezték startpróbára, ebből az utolsó hét alkalommal egyáltalán nem ugrott ki a gépből.

Chautauqua-nak, hatszoros Gr1-es bajnok ide vagy oda,  még egy utolsó esélye maradt, ugyanis a versenyintézőség haladékot adott neki a probléma áthidalására, így egy futamban még szerepelhet szeptember huszonkettedike után, addig ugyanis a szürke fel van függesztve. Reméljük, a fantasztikus képességű sprinter végre sikerrel veszi az akadályt, és hamarosan versenyben is viszontláthatjuk. Erre talán azért is van esély, mert augusztus 25-én ki is ugrott és másodikként ért célba egy ilyen próbafutamban, így reméljük, hogy a pályafutása során több mint 8 millió dollárt kereső vágtázó karrierje nem dicstelenül ér véget.

Képek: sportsnews.com.au, Racing Post

süti beállítások módosítása