RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Paul Mellon

Mostani cikkünkben visszatekinthetünk egy kicsit a történelembe, átérezhetjük Paul Mellon, amerikai filantrópus, telivér tulajdonos és tenyésztő hazaszeretetét nagyszerű lovain keresztül.

theboulevardiers_com_-800x445_1.jpg

Igaz, hogy a lóversenyzés hosszú ideje a sport része Illinoisban, az Arlington Parkban azonban 1927-ig nem hódolhattak ennek a szenvedélynek a szerelmesei, mert nem rendeztek ilyen erőpróbát. Röviddel ezt követően ünnepelték a nemzet alapítását, így az első megrendezésre került verseny a Stars and Stripes Hendikep volt, amelyet 1929. július 4-én rendeztek meg 1800 méteren, homokos talajon, 3 éves vagy annál idősebb lovak számára. Az első  nyertes pedig a Wild Rose Farm istállójához tartozó Dowagiac lett.

Ez a verseny hamarosan beírta magát a versenypálya történelmébe és hagyományosan a nemzet „szülinapján”, vagy ahhoz közeli időpontban futják. Bajnokok bajnokok után csillantak meg a győztesek körében, olyanok mint: Blue Larkspur (1930), Equipoise (1932), Armed (1947), Citation (1948), Coaltown (1949), és Round Table (1959).

Mindannyian nagyszerű lovak, de talán, figyelembe véve a történelmi kontextusát a versenynek, hogy hogyan ünneplik a születését a nemzetnek, soha nem volt megfelelőbb győztese a Stars and Stripes Hendikepnek, mint az 50 évvel ezelőtti diadalt arató Paul Mellon és Fort Marcy (1968. július 4.).

Paul Mellon Andrew Mellon fia, aki a Kincstár titkára volt a három elnök, Warren G. Harding, Calvin Coolidge és Herbert Hoover idején is. A fiatalabb Mellon megalapította a saját istállóját, a Rokeby Istállót Virginiában Upperville, és Middleburg közelében, mintegy hosszú kőhajításnyira a nemzet fővárosától.

1953-ban Mellon vásárolt egy kancacsikót (War Admiral – Risque Blue) a keeneland-i nyári yearling árverésen 14,500 dollárért. Talán az amerikai zászló csillagaival tarkított kék mezőről nevezték el Blue Bannernek – a kék szín a zászlóban az amerikai éberséget, kitartást és igazságosságot jelképezi. Ő pedig bizonyította kitartását a pályán, 46 alkalommal indult és 3 Stakes-futamot nyert.

Mellon fedeztette Blue Bannert egy Princequillo nevű ménnel, a párosításból született meg a Key Bridge névre hallgató kancacsikó. A ló neve a Francis Scott Key Bridge rövidítése, ami áthidalja a Potomac folyó Washington, D.C. és Virginia Georgetown szakaszát, átjárót biztosítva elvezet az Arlington Nemzeti Temetőhöz.  Francis Scott Key tollából származnak azok a szavak, melyek az amerikai nemzet himnuszává váltak: „A csillagos Banner!”, a szállóige még az 1812-es háború alatt született meg, amikor a Britek bombázták Fort McHenry-t Baltimore közelében. A zászló kulcsfontosságú szerepet játszik Key versében: „aminek széles csíkjai és ragyogó csillagai” és „Ó mondja, hogy a kezdetektől fogva hullámzó zászló még mindig hullámzik / A szabad és a bátor otthona.”

 

 

A nem versenyeztetett Key Bridge vált Mellon alapítókancájává. Az ő és a kiváló versenyló és turf specialista Amerigo (egyéként a felfedező, Amerigo Vespucci után kapta a nevét, akiről az amerikai kontinenst is elnevezték, északot és délt), csikója volt Fort Marcy. És íme, itt egy másik kötődés az amerikai történelemhez. Az eredeti Fort Marcy kicsit több, mint egy földalatti védőfal a Prospect Hillon a Potomac folyó déli részén. Ez a polgárháború idején a nemzet fővárosát körülvevő erődítmény egyik gyűrűje volt, s védett a Konföderációs Hadsereg általi támadás ellen. Mellon Fort Marcy-je pedig kétségtelenül felért az elvárásokhoz, hiszen még második versenyszezonjának végén megnyerte a Washington D.C., International Stakes-t a Laurel Parkban, amelyben később Imperiál is futott és bajnoki díjakat szerzett. Nem hiába volt favorit a Stars and Stripes második részében Mellon heréltje, ahol maga mögé is utasította hét ellenfelét. Még három szezonban ért el sikereket és 1970-ben az Év Lova lett.

Paul Mellon patriotizmusa a történelmi futókon keresztül jelent meg.

Forrás: BloodHorse, Kép: theboulevardiers.com

süti beállítások módosítása