RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

T. J. Smith

Thomas John Smith, jobban ismerve T.J. Smith az ausztrál lóversenyzés egyik ikonikus alakja.

tommysmith_630x368-e1534656391856.jpg

1916-ban született Thomas a turf lovak krémjét adja Ausztrália gyepének és előkelő nézőközönségének. Lovas családba született, így amint megtanult járni, első útja az istállóba vezetett. Hét évesen már csikókat lovagolt be az apjának, és 13 évesen már otthonát elhagyva új tapasztalatokra éhesen folytatta a telivérek világában való kalandozást. Hamar kinőtte a síkfutamok zsokéinak súlyhatárát, így akadályversenyekben végződött zsokékarrierje.

De a világ ma természetesen tréningezési eredményei miatt emlékezik rá – joggal. Ehhez pedig rövid úton nem más, mint egy törött csípőcsont terelgette, mely kettétörte amúgy sem fényes zsokékarrierjét. 1941-ben váltotta ki tréningezési engedélyét, és két boxot bérelt első körben – egyben lovat tartott, másikban saját magát szállásolta el. Első figyelemre méltó lova a Bragger névre hallgatott, és 13-szor győzött T.J. Smith-nek. A hirtelen jött siker hamar a fejébe szállt az ifjú trénernek, és a drága öltönyöktől a kialakuló alkoholizmusig csak egy hajszál választotta el a lejtőtől.

Playboy négylábú személyében került ki első elit kategóriás trenírozottja, ki elhozta Smith-nek az AJC Derby trófeáját 1949-ben. A győzelem fordulópont volt, hiszen megszületett az első klasszikus siker, és sok pénzt is hozott a konyhára – Playboy ugyanis 100-1-hez volt adva a bukiknál a lovaira eleinte mindig fogadó Smith örömére. Háromévesen pedig nem állt meg lovának az élet: Hill Stakes-t, Craven Stakes-t, St. Leger-t és Fisher Plate-t nyert még Smith idomítása alatt.

1950-ben ötéves eltiltást kapott volna kétévesek doppingolása miatt, ha nem tudta volna magát kibeszélni a kényelmetlen helyzetből. Népszerűsége nőttön nőtt kitűnő eredményei miatt a futtatók körében, így 1953-tól ’86-ig folyamatosan megnyerte a Sydney Trainers’ Premiership-et, majd zárta ’87-ben és ’88-ban. 1955-ben kettős győzelmet aratott Topaora és Neville Sellwood-dal az ikonikus Melbourne Cup-ban. Az ő trenírozásában állt Redcraze is, ki 1955-től 1957-ig uralta a Cox Plate-t és a Caulfield Cup-ot.

Második és egyben utolsó Melbourne Cup győztese Just A Dash volt 1981-ben. Emellett négy Caulfield Cup-ot, hét Cox Plate-t, és hat Golden Slipper-t nyertek lovai. 35 derby-trófea díszítette polcait, 12 Raven Stakes, 12 George Main Stakes és Queen Elizabeth Stakes valamint 11 Chipping Norton Stakes trófea mellett.

Olyan bajnokok álltak az istállóinak egyikében, mint Tulloch, Kingston Town, Gunsynd, Redcraze és Red Anchor.

Sikereinek kulcsa abban rejlett, hogy jóval saját kora előtt várt a lóversenyzés mérnöki művészetében. Évekkel a fehérje fontosságának felfedezése előtt, ő effajta kiegészítőkkel etette lovait, és követte saját “csont és izom” elvét a trenírozásban. Tudását mind továbbadta Ausztrália lóversenyzésének jelenlegi First Lady-jének, Gai Waterhouse-nak, ki történetesen T. J. Smith lánya.

Amellett, hogy 2001-ben beiktatták személyét az ausztrál lóversenyzés Hírességek Csarnokába, Gr1-es sprintfutam is a nevét viseli. 2012-ben a Legenda státuszt is megkapta, de mindezen kitüntetések előtt, 1998-ban távozott közülünk.

Nyitóképen azzal a Bounding Away-jel látható, kinek tenyésztője, trénere és tulajdonosa is Smith volt egy személyben, és többek közt Golden Slipper-t is nyert meg vele. Lányának egyik istállóját a mai napig is Bounding Away Stables-nek hívják a tiszteletére, ahogyan azt apja oly sok évvel ezelőtt elnevezte.

Fotók: Racing.com, Gai Waterhouse Racing

süti beállítások módosítása