RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Elnöki interjú

Ahogyan tegnapi beszámolónkban már olvashatták, a sajtótájékoztató után megszólaltattuk a sportág első emberét. Következzék most ez az interjú.

dsc_0139-800x445.jpg

RP: Meseszerű, filmre kívánkozó történet, hogy éppen az újjávarázsolt Nemzeti Lovardában rendezhettek történelmi, ötcsillagos versenyt, de miért éppen most lesz először hazánkban ilyen?
Szotyori Nagy Kristóf: Az öt csillagot a pénzdíj alapján kapja meg egy verseny. A Nemzetközi Lovas Szövetség (NLSZ) keresett meg minket, hogy ennek az Európai Divízió II-es ligának a fináléja legyen Budapesten, márpedig ez a verseny csakis ötcsillagos lehet. A szövetség, a sorozat főtámogatójával a Longines-nal hozzájárul a pénzdíjhoz, ezért  tudjuk Budapesten megrendezni. A Nemzeti Lovarda egészen elképesztő adottságokkal rendelkezik. Szinte nincs még egy példa, hogy egy főváros közepén rendezhet bárki egy ilyen komoly díjugrató versenyt, amely sportágunk nagyszerű lehetősége. A NLSZ, a Magyar Lovas Szövetség, a Nemzeti Lovarda tehát összeállt, így hárman „adták össze” ezt a magas, 425 ezer eurós pénzdíjat, és ez ennek az oka, hogy most jutottunk el először ide, hogy megkapjuk ezt az ötcsillagos minősítést.

RP: Gratulálunk ehhez. A nézőszámon ez szerinted, hogy lesz tetten érhető? Magasabb díjazás, nagyobb sztárok, több néző?
SZNK: Nem azért lesznek többen, mert a verseny ötcsillagos, hanem azért mert a magyar lovassportok és ezen belül a díjugratás is egyre népszerűbbé válnak. Ez egy kiemelt esemény. Erről mindenki tud, mindenki kíváncsi többek között a megújult Nemzeti Lovardára, amely a II. világháború óta csak egyetlen arcát mutatta, most pedig teljesen megújult. Én azt gondolom, ha az időjárás megfelelő lesz a magyar lovassportok kedvelői minden körből el fognak jönni és a 3 kiemelt eseményen, a pénteki nagydíjon, a szombati világkupán és a vasárnapi nemzetek díján szép számmal képviselteti magát. Egy-kétezer helyszíni nézőre mindenképpen számítunk, és bízunk benne, hogy a televíziós közvetítés százezrekhez jut majd el.

RP: Szakági elnökként neked természetesen optimistának kell lenned, de ez, az egy helyen kicserélődött magyar válogatott reálisan hová várható a Nemzetek Díjában?
SZNK: Egy évvel ezelőtt Lengyelországban, ugyanilyen ötcsillagos versenyen 13 csapatból ötödik helyen végeztünk. Itt most nézve az ellenfeleket, az országok összeállítását, Dániát tartom a legnagyobb favoritnak. De azt gondolom 1998-ban és 2016-ban sem gondoltuk, hogy Magyarország meg fogja nyerni. Szerintem az élmezőnyben fogunk végezni, hiszen erre a versenyre készülünk, és a lovasok ekkorra próbálják a csúcsformát időzíteni. Azonban a mi sportágunk a legkiszámíthatatlanabb sportágak közé tartozik, mert kétszer is le kell lovagolni a 160 centiméteres pályát, és századmásodpercek alatt történhet bármilyen befolyásoló tényező, ami verőhibát eredményezhet.

RP: Nem titkoltan ezért van megcserélve a Nemzetek Díja és a Nagydíj – hisz a Nations Cup eddig mindig péntek koraeste volt – , hogy vasárnapra csúcsosodjon ki ez az egész, hogy akkor jöjjön mindenki arcfestésben, magyar zászlókkal, és „Hajrá magyarok”- at kiabálva?  
SZNK: Jól mondod, eddig így volt. A NLSZ változtatott ezen, és az ő rendezési modellje az, hogy inkább előbb a Nagydíj menjen le, hogy ezeken a CSIO versenyeken a fő szám vasárnap délután a Nemzetek Díja legyen. Valóban ez lesz a zárása, de egyben a csúcspontja az egész hétvégének.

RP: Budai Gyula államtitkár azt mondta: hagyományt szeretnétek. Ezt úgy kell érteni, hogy soha többé háromcsillagos versenyt?
SZNK: Egyelőre ezt az elsőt csináljuk meg. Én azt gondolom, hogy ne a csillagokat kergessük, hanem a nagyszerű lovas eseményeket, most erre van lehetőségünk, de én azt gondolom, hogy egy Európa-bajnokság még benne lehet Magyarországban és Budapestben, tehát egy Európa-játékok ahol több szakág egy hét alatt rendezi meg a maga Európa-bajnokságát. 2021-ben Budapest kandidál erre. Amennyiben ez a rendezvényünk jól sikerül –  amiért még dolgoznunk kell –  és nem dőlünk hanyatt, lehet hogy a NLSZ fog felkérni minket erre.

RP: Más sportágak magyarországi kiváló rendezéseit figyelembe véve, ez szinte előre borítékolható. Nagyon diplomatikusan válaszoltál az előbb a csapatesélyeket illetően, de én is úgy, gondolom, hogy a tokiói olimpián a 35 ország képviselői között lennie kell magyar versenyzőnek, ha csapatnak nem is. Hogy látja ezt az elnök?
SZNK: Kicsit a földrészek között  a kvótaelosztás nem a legszerencsésebb, de mindenképpen ezen leszünk. 1992-ben volt utoljára aspiránsunk Göttler Vilmos személyében, de ne feledjük 2000-ben nagyon megnehezítették a kvótaszerzést. Akkoriban kb. 140-en indulhattak, manapság 75-en, azaz csak feleannyian, nyilván ide nehezebb most a bekerülés. Megpróbáljuk csapatban is, de valóban azt szeretnénk, ha legalább egy magyar versenyző ott lehetne Tokióban. Van rá esély, hogy 2019-ben Budapest fogja kapni az olimpiai kvótaszerző verseny rendezésének lehetőségét, de erről még folynak a tárgyalások. Addig nem megyünk nyugdíjba, amíg nem lesz magyar olimpikon.

RP: Köszönjük szépen az interjút. Sok erőt, kitartást kívánunk még a rendezéshez és rengeteg magyar győzelmet jövő hétvégére.
SZNK: Köszönjük szépen.

A Racing Portal természetesen ott lesz a történelmi hétvégén és itt, a Turf&Sportson is jelentkezünk majd friss anyagainkkal.

Természetesen Elnök úrral évek óta ismerjük egymást, sőt jó barátságot ápolunk ezért készült az interjú oldottabb hangnemben.

Sereg András/Racing Portal, képek: Kristófcsik Rozi/Favorit

süti beállítások módosítása