RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Scat Daddy

Hall Of Fame rovatunkban röviden már bemutattuk pályafutását, de abszolút aktuális, hogy ismételten Scat Daddy nevét zengjük.

 

Scat Daddy (Johannesburg – Love Style) 2004 májusában látta meg a napvilágot. Két- és hároméves korában versenyzett, 9 pályára lépéséből ötször hozta el az első helyet. 2006-ban, kétéves korában megnyerte a Gr1-es Champagne Stakest, amelyet megelőzött a Sanford Stakes első helyezésének megszerzése. Háromévesen a Florida Derby-ben remekelt, ugyanis elsőként ért célba. Még ugyanebben az évben, vagyis 2007-ben benevezték a Kentucky Derby-be, de korábbi ínsérülése miatt itt csupán 18. lett. Ezután jobbnak látták, ha visszavonultatják őt a versenyzéstől, így a lexingtoni Coolmore méneséhez került, hogy a tenyésztésben folytassa pályafutását.

Tenyészménként nagyszerűen kezdte karrierjét, a 2008-as fedeztetési szezont Ausztráliában töltötte. 2009-től 2011-ig a Chilében található Haras Paso Nevadóban fedezett, majd a 2013-as és a 2014-es évet is ebben az országban teljesítette, apai örömöknek hódolva. Utódai több mint 1,5 millió dollárt kerestek, ami hozzásegítette a pejt, hogy 2011-ben vezető apaménné avanzsáljon.

4 évvel később már hazájában a legjobbak között. Scat Daddy a kilencedik helyet szerezte meg örökítőként a vezető mének Észak-Amerikában nyilvántartott listáján.

Pár hete egyik hároméves kancacsikója, Tap Daddy győzedelmeskedett a James W. Murphy Stakes-ben, amivel Scat Daddy 100. black- type ivadékává vált.

Ironikus módon legjobbjai mind 2015. decemberi halála után ütötték fel fejüket: mint a Royal Ascot címvédésre készülő Lady AureliaAcapulco, aki győzött a Royal Ascoton 2015-ben. Akad még Group 2-es nyerő a top mén ivadékai között, többek között Pretty N Cool, vagy éppen El Kabeir. Scat Daddy továbbá Group 1-es bajnokokat is hagyott maga után, ilyen The Dream és Flyer.

Három mént is hagyott maga után, akik tovább örökíthetik génjeit. A kaliforniai BG Thoroughbred Farmon került felállításra Daddy Nose Best. A Pleasant Acres méntelepen várja a kancákat fivére, Handsome Mike, valamint ott van még No Nay Never Írországban a Coolmore birtokán áll a tenyésztők szolgálatában. Utódai méltó módon őrzik Scat Daddy emlékét sikereikkel. Sajnos ezt a remek örökítőt ideje korán szólították el a Földről – mindössze 11 éves volt, amikor összeesett a karámjából befele jövet.

 

A cikk részben a BloodHorse írása alapján íródott. Kép: Coolmore.com
süti beállítások módosítása