RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Micsoda testvérek

Bemutatunk egy testvérpárt, akik csodálatos pályafutást tudhatnak magukénak. A két versenyló apáról testvérek, és mindkettejük felmenői között megtalálható a lenyűgöző Northern Dancer.

ceo3x7nwaaad9vy.jpg

Az első képen látható Galileo (Sadler’s Wells – Urban Sea) 1998-ban látta meg a napvilágot. Sikeres karriert jósoltak neki már élete hajnalán is kiemelkedő származása miatt, azonban 2000 októberének végéig köhögés miatt nem lépett pályára az akkor kétéves csikó.

De a pej mén háromévesen bajnok lett Európában: 2001-ben villámgyorsan és zsinórban nyerte a derbyket. Az epsomi Derbyt követte az Ír kiadás, majd a King George VI & Queen Elizabeth Stakes – ahol már idősebb lovakkal mérte össze tudását, sikeresen. A Timeform szerint is ő volt a legjobb, 134-es formát írtak ennek a nagyszerű lónak. A mára már megállíthatatlan Ballydoyle Galileónak köszönheti, hogy újból a csúcsra került. Sajnos a pej nem maradt veretlen, ugyanis utolsó előtti futásakor, az Irish Champion Stakes-ben legyőzőre talált legnagyobb riválisa, Fantastic Light személyében.

Karrierre azonban nem állt meg, sőt mi több a pályáról való visszavonulása után indult el csak igazán: fedezőménként remekel ugyanis tovább. Az Írországban állomásozó mén utódjai mára az egész világon hódítanak. Csikói óriási munkakedvükről ismerszenek meg, és ez meglátszik versenyeredményükön.

Mára már 70 olyan ivadéka van, akik legalább egyszer győzedelmeskedett a legfelsőbb szinten, közülük többen egész trófeagyűjteményekkel rendelkeznek.

Galileo (nagyapjához hasonlóan) az egyetemes galoppsport egyik legnagyobb hatású fedezőménje lett.

Két évvel korábban született testvére Montjeu (Sadler’s Wells – Floripedes) sajnos már az Örök Vadászmezőn vágtat, de neve még jó sokáig fennmarad – kiváló leszármazottjainak hála. Ez a pej mén 16 versenyéből tizenegyszer győzött, és akárcsak fivére, ő is megnyerte az Ír Derbyt még 1999-ben. De emellett szintén dicsőséget aratott a „King George-ban” az öccse diadalát megelőző évben. Montjeu versenykarriere 1998-ban vette kezdetét és főként Franciaországban állt starthoz. Így kerültek a neve mellé a Francia Derby, a Prix de l’Arc de Triomphe és a Grand Prix de Saint-Cloud győzelmi címei is a számos angol sikerrel karöltve. 137-es Timeform értékeléssel háromévesen (őt is) Európa bajnokává választották.

2001-ben vonult vissza a versenypályákról és került felállításra a Coolmore ménesében. Sajnálatosan csupán 2012 márciusáig élvezhette az apai örömöket, s mindezen rövid idő alatt 35 Group 1-es nyerőt adott a lóverseny világának.

Halála pótolhatatlan veszteség. 

Míg Montjeu vezető apamén lett Franciaországban, addig Galileo hasonló sikert ért el Nagy-Britanniában és Írországban, és ma a világ legbefolyásosabb apaménjeként tartjuk számon. Utóbbiról biztosan hallani fogunk még, míg Montjeu emlékét már csak őrizni tudjuk és bízunk fiai ménesbeli sikerességében.

Kép forrása: Galileo twitter oldala és Gary King twitter oldala
süti beállítások módosítása