RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Véget ért az óriás útja

Giant’s Causeway nem tudta, de egy évszázadokra szóló történetet kezdett a szakmában.

dbbwdoqwsaauqsb-800x445.jpg

Szavakkal szinte leírhatatlan, de most mégis megpróbáljuk ismertetni az életútját: a „Vas ló” ugyanis itt hagyott bennünket…

Giant’s Causeway története tán a legszorosabban kötődik tulajdonosaihoz és tréneréhez: a Coolmore színeiben, Aidan O’Brien tréningezésében a sárga ménnel kéz a kézben szereztek maguknak hírnevet. Természetesen a Coolmore addig sem volt ismeretlen, hiszen kikerült már tőlük egy Sadler’s Wells, de Amerikában még csak Thunder Gulch-al mutatkoztak a legfelsőbb körökben. Majd jött egy Keeneland November Sale 1996-ban, mikor John Magnier 2,6 millió dollárt fizetett a Dreamer című film ihletőjéért, a Gr2-győztes Mariah’s Storm-ért, ki akkor már vemhes volt Storm Cat-től.

Így ironikus módon a történetük egyik legnagyobb karaktere nem is saját tenyésztés, de kétségkívül saját nevelés volt: az Ashford Stud-ban látta meg a napvilágot s hunyta le szemeit is örökre. Közben pedig megjárta Európát és legendává vált. Kétévesen Írországba került az akkor épp szárnyakat növesztő Aidan O’Brien istállójába, és együtt meneteltek a halhatatlanságig: juvenile korában veretlen volt, francia Gr1-es győzelmét azóta még egyik másik lova sem tudta O’Brien-nek megismételni.

Háromévesen érdemelte ki a „Vas ló” becenevet, mikor 11 hét alatt öt Gr1-es futam első díját gyűjtötte be zsinórban Anglia és Írország pályáin.

Giant’s Causeway lett O’Brien első St. James’s Palace, Eclipse, International Stakes, Irish Champion Stakes ésSussex Stakes bajnoka. Kiváló képességei mellé ugyanis páratlan küzdőszellem társult, ami majdnem megadta a Coolmore-nak azt, amit a mai napig is sikertelenül kergetnek…

…a Breeders’ Cup Classic trófeáját. Ha valaki csak ezt az egy versenyét látja a Vas lótól, akkor is már mindent tud. A Classic Giant’s Causeway második helyezése óta alig végződött ennyire kicentizve.

 

Michael Tabor társtulajdonos a napokban nyilatkozott:

„Hát itt vagyunk, ilyen az élet. Legalább mi még mindig mesélhetjük, hogy kifutotta a szívét. Homokra tenyésztették, és szerintem sosem szabadott volna őt Európában tréningezni!”

Kemény szavak egy kemény lóhoz, ki pedigréje ellenére is a földbe döngölte a legtöbb európai telivért. 13 versenye alatt négyszer kényszerült csak a második helyre, a többi trófeáját mind hazavitte.

„Hihetetlen ló volt. Bátor, következetes és egyszerűen csak szeretett küzdeni. Fantasztikus anyakancákat adott, és keménységét összes utódja megörökölte. Igazi bajnok volt, jó fejű ló, aki a legfelsőbb szinten is mindig mindenét beleadta a versenyeibe. Hihetetlen volt…” – mesélte Aidan O’Brien.

Mindketten sokat köszönhettek a másiknak, de a történetük Giant’s Causeway versenykarrierjének befejezésével nem ért véget. A Vas ló Írországban került felállításra, de az amerikaiak hazakönyörögték egy szezon után. De így is, az első 151 európai csikója közül rögtön kikerült két Gr1-győztes, nevezetesen Shamardal és Footstepsinthesand, kik már maguk is sikert sikerre halmoznak fedezőménként.

Ma már 27 fia áll ménesben, akik tíz különböző országban szolgálnak; és kilenc országból került ki eddig 31 Gr1-győztes ivadéka.

Megtalálható ezen kívül Gun Runner családfájában is, mint anyai nagyapa. Amerikában 2009-től 2014-ig állt a fedezőmének listájának valamely első öt helyén, háromszor pedig az élen. Ausztráliában és Argentínában is megfordult az évek során, majd 2009 óta nem hagyta el Ashford Stud-i otthonát. Április 16-án, egy rövid betegségbe halt bele 21 évesen.

Millióan gondolhatnak egyből a harcias sárga ménre, mintsem a gyönyörű természeti jelenségre, amiről a nevét is kapta. Mindent köszönünk Giant’s Causeway!

Dermont Ryan, a Coolmore America menedzserének szavaival búcsúzunk:

„Hogy megszülessen és felnevelj egy olyan kaliberű lovat, mint Giant’s Causeway, az minden tenyésztő és tulajdonos álma. Így az, hogy szülőhelyén kerülhetett újra ménesbe és háromszor legyen champion apaménné kinevezve, az nem más, mint szenzáció. Giant’s Causeway egy életre szóló ló, és megszeretném köszönni a tulajdonos Magnier és Tabor családoknak, hogy ránk bízták a tenyészkarrierjét. Hatalmas veszteség nem csak nekünk, de az egész iparnak.”

A Coolmore telepen már csak a szobra áll, ő nem.

Fotó: Coolmore; @ChampionSeries Twitter

süti beállítások módosítása