RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

„Legyőzhetetlen vagyok”

Szinte hihetetlen, hogy a Racing Portal hasábjain még nem esett szó I Am Invincible-ről.

103028042-1200x845.jpg

Most ezt az elmaradást ideje pótolni: az egy legendás apaméntől származó felejthető versenyló ugyanis Ausztrália egyik legfényesebb örökítőjévé növi ki magát.  

Nem, nem volt túlzás egyik állításunk sem a bevezetőben: ahogyan örökítő képességeit, úgy nevét is apjától kapta. Az 1997-es Invincible Spirit az angol gyepek ragyogó sprintere volt, ki már kétévesen beérett a versenyzésre, de még ötévesen is Gr1-győzelmet jegyzett. Ezzel a kiváló ajánlókártyával került Írországban felállításra – az Irish National Stud-ban ma is fedez a 21 éves mén €120 000-ért, ami több mint tekintélyes összeg. KingmanCharm Spirit, Moonlight Cloud és Shalaa apját, ki tavaly ünnepelte 100. black-type győztes ivadékát, Krecskovszki Evelin élőben is megcsodálhatta.

De térjünk is rá főhősünkre, Invincible Spirit 2004-ben, Ausztráliában születettet fiára: egy versenypályát nem látott anyától születő pej méncsikó 13 startjából 5-öt nyert, és versenykarrierje legnagyobb pillanata az volt, mikor a 2009-es Goodwood-ban (Gr1) másodikként futott be Takeover Target mögött. Egyszer pedig győzött Gr3-ban. Nos, hát nem így jellemeznénk egy világklasszis versenylovat.

Egy klasszis fedezőmént azonban annál inkább: I Am Invincible 2011-ben az új-dél walesi Yarraman Park Stud-ban került tenyésztésbe első évében 10,000 ausztrál dollár ellenében. A szerény versenyeredményeit pedig utódjainak kiválósága hamar feledtette: a 2013/14-es tenyészszezonban champion elsőéves apaménné kiáltották ki. Nem is csoda, hiszen első ivadékai között volt az a Brazen Beau aki Ausztráliában Champion 3YO Mén lett 2014/15-ben, de még hazáján kívül is állta a sarat, mikor közeli második volt a Royal Ascot-on. I Am A Star és Viddora szintén Gr1-győztesek és helyezettek – előbbi még a mérföldet is állta. Houtzen pedig már kétévesen milliomos lett a Magic Millions 2YO Classic-győzelmével, majd hetedik lett az első Everest-ben.

Mindez nagy bizalmat szavaz I Am Invincible ivadékainak az árveréseken, ami folyamatosan a címlapokra helyezi a feltörekvő apamén nevét. 2017-ben adták el a legkevesebb csikót tőle, mégis ekkor jegyezték a legnagyobb pénzösszeget73 I Am Invincible utód cserélt gazdát összesen A$18,005,000-ért. A tavalyi Inglis Yearling Sale-n pedig 13 csikó átlag A$499,231-ért.

Az idei adatok azonban még ennél is impozánsabbak lesznek: csak a januári Magic Millions Yearling Sales 37, éves telivércsikót adott el összesen 17,7 millió ausztrál dollárért, ami majdnem annyi, mint a tavalyi összes eladásból származó összeg! Ugyanezen történelmi napokon a fentebb említett lánya, Viddoragyőzedelmeskedett a MM Snippets-ben, ami biztosan ihletet adott a jelenlévő potenciális vásárlóknak. Így vagy úgy, de a Magic Millions legdrágábban eladott csikójának természetesen Ő az apja: 2 millióért cserélt gazdát I Am Invincible egyik fia és kerül Gai Waterhouse kezei alá.

Yarraman Park weboldalán további érdekes statisztikák is találhatóak az utódjai számáról, és későbbi versenyeredményeikről.

Bár hét évvel ezelőtt, mikor még először vezették kancához, 10,000 ausztrál dollárért a miénk lehetett egy I Am Invincible csikó, ma már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, ha egy kis sprinter csodát szeretnénk az istállónkba. Az ausztrálok legújabb apamén-büszkesége manapság ugyanis nem ad alább A$110,000-nél. De így is sikerült 193 kancát befedeznie tavaly – köztük a legendás Black Caviar-t…

Fotó: Yarraman Park
süti beállítások módosítása