RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A király trónörökösei

2017-ben a versenylóként veretlen Frankel tenyészlóként is bizonyított, ám Önök valószínűleg mégsem hallottak róla túl sokat. Mostanáig…

A gyönyörű Soul Stirring

Egyszer már közöltünk egy írást a nagy Frankel addigi legjobb ivadékairól, de a 2017-es esztendőben csikói már klasszikusokban is bemutatkoztak, és megszületett a király első európai Gr1-győzelme apaként is, így most újra bemutatnánk Önöknek a legígéretesebb “trónörökösöket”.

GalileoDubawi, Sea The Stars, TapitCurlin és még sorolhatnánk. Egytől egyig sztárok, mind egykoron a pályán, mind napjainkban a ménesben. Most pedig csatlakozik hozzájuk Frankel, a Juddmonte veretlen szuperklasszisa, akinek első évjárata a tavalyi szezonban már a legjobbak ellen versenyzett.

Ugyan a mén első Gr1-trófeáját már 2016-ban begyűjtötte a japán kancacsikó, Soul Stirring, igazán csak idén kerültek fel csikói a klasszisok közé. Nem is kezdhetnénk a listát mással, mint 2017 legmagasabbra értékelt európai lovával, Cracksman-nel, aki azon túl, hogy mindkét szigetországi Derby-ben felért a dobogóra, számtalan fantasztikus győzelmet is aratott.

Egyetlen Gr1-győzelme nem példázza jól képességeit, az viszont annál inkább, ahogy mindezt tette a Champions Day-en: úgy hódította el a főfutamot idősebb klasszisok ellen, hogy sokunk szerint még apját is legyőzte volna – ezzel, ugyan sokáig váratott magára, de ennél fenomenálisabb módon aligha születhetett volna meg Frankel első csúcskategóriás diadala apaménként az öreg kontinensen.

Cracksman évjáratának egyik legjobbja, de meglepő módon össznyeremény terén mégsem ő vezeti a testvérek toplistáját, hanem a már említett kanca, Soul Stirring, aki ugyan karrierje során eddig mindössze három sikert jegyzett, ám abból kettőt a legfelső szinten. Elhozta a Yushun Himba (Japán Kancadíj) első helyét, harmadik lett az Oka Sho-ban (Japán 1000 Guineas), valamint ősszel tisztes helytállással hetedikként végzett a mének ellen az ország legerősebb futamában, a Japan Cup-ban.

Több hasonló “tisztes helytállója” van azonban az öreg kontinensen is, kezdve a Gr2-győzelemig jutó Eminent-tel, aki emellett harmadik az Irish Champion Stakes-ben, negyedik az Epsom Derby-ben és ötödik az Eclipse Stakes-ben, akit jogosan illethetünk a “klasszis” jelzővel is.

Ott vannak továbbá Monarchs Glen, Lady Frankel, Dream Castle, Fair Eva és Frankuus, akik kisebb győzelmekig jutottak, de több jó mezőnyben is közel végeztek, ezzel alátámasztva a feltevést: bőven van potenciál az egykoron a világ legjobbjának kikiáltott Galileo-csikóban, Frankel-ben apaménként is. Mi pedig kíváncsian várjuk a folytatást…

Képek: talksport.com, twitter
süti beállítások módosítása