RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Breeders’ Cup ikonok– zsokék

Tegnap a lovakat vettük górcső alá, most pedig a Telivér Világbajnokság 34 éves történelme alatt gyeplőt szorító legnagyobb személyeket mutatjuk be a Racing Portal hasábjain.

arnoldschwarzeneggerfrankiedettoribreedersm2siy-bma6wl.jpg

Közeledik az év vége, lefutották az ország legpatinásabb versenyeit, kiemelkedtek a szezon legnagyobb sztárjai, hogy aztán egy kétnapos fesztivál alatt utoljára összemérjék erejüket a legnevesebb telivérek: és eldöntsék, kik az egyes kategóriák igazi uralkodói. Ki ne akarná ezt testközelből átélni, nyeregbe pattanni, hogy aztán ezrek előtt hajtsa célba lovát és hősként ünnepeljék? Valószínűleg minden zsoké… A Breeders’ Cup győzelem pedig olyan, mint a Derby trófea, vagy a jó szerető: minél több, annál jobb. Nos, vannak is, akiknek több is kijutott, mint az átlagnak. Lássuk hát, kik a második számú amerikai álom legsikeresebb trófeagyűjtögetői:

5.: Frankie Dettori (11)

Hogy nem amerikai zsoké áll a mindenkori lista ötödik helyén? Európa három és fél évtizede tartó kíváncsisága az Újvilág évadzárójára már temérdek „ellopott” Breeders’ Cup szobrocskát jelentett az évek során, ami egyet jelent a kontinensünk egyik legismertebb zsokéjának állandó jelenlétével is. A mai napig 11 Breeders’ Cup futamban lovagolta győzelemre a lovait az olasz, legutóbb tavaly Queen’s Trust-ot a Filly & Mare Turf-ben – ahova idén visszatér megvédeni címüket. A „tipikus európai” BC futamok (mint négy Turf, három Juvenile Turf és egy Mile diadal) mellett 2008-ban Raven’s Pass-al írt történelmet Santa Anitában Classic-ban: amellett, hogy akkor ült először versenyben a sárga mén hátán, pontot tett az ír Henrythenavigator-ral való kiélezett versengésének végére; és lett a Classic történelmének első (és mindezidáig az utolsó) angol nyertese.

 Fotó: Lexington Herald Leader 

 

4.: Pat Day (12)

A 32 évig lovagoló legenda fantasztikus lovas, és egyben őrjítően nyugodt stílusú atléta hírében áll(t), ki a létező zsoké-listák felét legalább vezeti. Ő az egyetlen zsoké, aki a Breeders’ Cup első 20 évében minden esztendőben legalább egy futamban starthoz állt: két évtizedig tehát nem volt Breeders’ Cup Pat Day nélkül. Nyugdíjba vonulásakor (2005) a BC legtöbbet keresett lovasa volt 23 millió dollárral, amit 117 startból 12 győzelemmel és 17 második helyezéssel gyűjtött össze. Már 1984-ben, a frissen alapított Breeders’ Cup-on övé volt a legnagyobb dicsőség, mikor Wild Again-nel megnyerte az első Classic-ot. 1990-ben (Unbridled), 1998-ban (Awesome Again) és 1999-ben (Cat Thief) is őt ünnepelte a világ, mint Classic bajnokot. A kancák hasonló divíziójában, a Distaff-ban háromszor aratott győzelmet (1986, 1991, 2001) – első itteni győzelmét a csodálatos Lady’s Secret-nek köszönheti.

 

John Velazquez és Main Sequence. Fotó: skysports.com 

 

3.: John Velazquez és Garrett Gomez (13-13)

A Puerto Rico-i és amerikai zsoké 13 trófeával osztoznak a dobogón. Előbbi még előrébb juthat: Velazquez nélkül már aligha tudnánk elképzelni az USA lóversenyzését, így a Breeders’ Cup-ot sem. Ironikus módon a „Turf” futamokban mindig nagyobb szerencsével járt – füvön aratta első BC győzelmét is az 1998-as Mile-ban Da Hoss tegnap taglalt meglepetés-duplájában. Ez pedig egy lavinát indított: be-bekerült a győztesek körébe az évek múlásával, míg négyszer sikerült dupláznia is. Ott voltWise DanMain SequenceEnglish Channelvagy épp Uncle Mo hátán a dicsőség pillanatában; és ott volt a homokban a balszerencse idejében: 2013-ban Secret Compass nevű kancája lábát törte a Juvenile Fillies kanyarában, amivel a földre került és Velazquez-t megtaposták a mögötte érkezők. Belső vérzéssel szállították rögtön kórházba, ahol eltávolították a lépét, és nyolc lónak kellett sürgősen lovast találni a szombati nagy versenynap első futamát követően. A nyolc kihagyásra kényszerült lovaglásból egy győzelem (Wise Dan Mile címvédés) és egy csokor helyezés született Velazquez második bánatára.

Garrett Gomez korai haláláról sajnos már hírt adtunk itt a Racing Portal-on, de még nem merültünk bele a Breeders’ Cup dicsőségének tengerébe. Két nappal a 2010-es Breeders’ Cup Classic előtt Gomez a lóra nézve fatális balesetet szenvedett Indy Bouquet hátán, és az eset után kórházba is szállították. „Csak nézz meg hogy fogok lovagolni.” – mondta másnap Gomez. „Fáj mindenem, de ez várható, tegnap egy 540 kilós állat esett rám.”

Másnap megfosztotta Zenyatta-t a veretlenségétől Blame hátán egy orrhosszal a Classic-ban úgy, hogy alig bírta felemelni karját a verseny során, és a pályára lépés előtt egy óráig jegelte a vállát. Napokkal később hajszálrepedést találtak a vállán.

Beholder-t is Gomez indította el országhódító pályáján a Juvenile Fillies-ben; de ő szerezte mindkét Sprinttrófeáját Midnight Lute-nak is.

 

Jerry Bailey-t a mai napig láthatjuk a BC-n dolgozni: műsorvezetőként aktív szerepet vállal. Fotó: Barbara Livingston

 

 2.: Jerry Bailey (15)

Az évezredforduló környékét meghatározó Jerry Bailey öt év alatt négyszer aratott győzelmet a Breeders’ Cup Classic-ban, majd 2005-ben ötre bővítve a sorozatot Chris McCarron-nal karöltve a BC kirakatfutamának legsikeresebb zsokéja lett. A Classic-győzelmet mindkét végletét megélte: mikor minden szem rászegeződött, és mikor eleinte egy sem. Cigar-ral favoritként ’95-ben, Arcangues-szel totális esélytelenként ’93-ban, kivel a Breeders’ Cup történelmének legnagyobb meglepetését okozta 130/1 szorzóval úgy, hogy kilenc napja ismerte csak a lovat és akkor beszélt taktikáról először a trénerével, Andre Fabre-val, mikor már a ló hátán ült a jártatóban. „Még mindig nem tudom, hogy kellene kiejteni a nevét.” – vallotta Classic győzelmük után Bailey. Bár a francia lovakkal később is szerencséje volt: 2003-ban Six Perfections-szal nyerte meg a Mile-t.

 Ahogyan Dettori kiugrik a nyeregből, úgy szórja Smith a virágokat. Fotó: LA Daily News

 

1.: Mike Smith (25)

Smith lassan már Kincsem-módra húz el a Breeders’ Cup trófeagyűjtő versenyében. 1992-ben kezdte el a nagyipari halmozást Lure ’92-es és ’93-as Mile diadalával és ’97-ben Skip Away elhozta neki az első Classicgyőzelmet is. Őt láthattuk virágokat dobni a levegőbe Zenyatta Breeders’ Cup sikerei után, és láthattuk szavakat keresni a vitatható Classic vereségét követően. Ő fosztott, duplázott, meglepett és bizonyított az évek során, mint Breeders’ Cup törzsvendég. 2013-ban Royal Delta hátán Jerry Bailey színe előtt törte meg barátja rekordját, és könnyen elképzelhető, hogy életünkben már nem fogjuk megdöntve látni az övét.

Idén viszont látni fogunk valami mást: Smith kamerával a kobakján fogja végiglovagolni az idei Breeders’ Cup-ot, melynek csúcsán címvédésre készül a Classic-ban.

Holnap a trénerek mellé állunk a pálya szélére, tartsanak akkor is velünk!

Nyitókép: Filmsztárok és turf-sztárok. Fotó: Zimbio

 

süti beállítások módosítása