RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Csodakancák - 1. rész

Két olyan kanca bemutatására kerül most sor, melyekről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni/írni. Egy rekorder a múlt századból, és egy rekordokat megdöntő csodaló napjainkból, avagy Miesque és Goldikova.

 Fotó: wordpress.com

Miesque 1984-ben látta meg a napvilágot az „Újvilág” egyik lóverseny-fellegvárában, a Kentucky állambeli Lexingtonban, mégis versenyeinek nagy részét Európában futotta, négyéves koráig francia tréningben állt. Úgy ismerjük Nureyev pej lányát, mint az első telivért, aki két egymást követő évben a Breeders’ Cup Mile győztese tudott lenni (1987-1988), és ezekben az években az Eclipse Award for Outstanding Female Turf Horse címet is elnyerte. Versenykarrierje során 16-szor állt starthoz, 12-szer volt első (ebből 10 Gr 1 verseny!). Győzött többek között az angol és a francia 1000 Guineas futamában is.

A ménesbe vonulva is maradandót alkotott Miesque. Öt nagydíj-nyerő ivadékából a legkiemelkedőbb a Mr. Prospector apaságú Kingmambo (ma már nyugdíjazott tenyészmén, többek között Henrythenavigator és King’s Best apja).

Miesque a Blood-Horse Magazin „20. századi legjobb amerikai telivérek top 100-as listáján” a 82. helyen szerepel. 1999-ben beválasztották az amerikai Nemzeti Lóversenymúzeum Hírességek Csarnokába, és 2011. januárjában kellett elaltatni.

Fotó: guardian.co.uk

Az ír tenyésztésű, 2005-ös születésű Anabaa-kanca, Goldikova jött, futott és győzött. Méghozzá úgy, hogy felülmúlta Miesque teljesítményét. 14 Gr 1 szintű győzelem a neve mellett, ami a legtöbb, amit európai tréningezésű ló valaha nyert a besorolás ’70-es években történt bevezetése óta. A Breeders’ Cup Mile trófeáját 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is elhozta. A francia Gr 1 kancaverseny, a Prix Rothschild négyszeres nyertese (2008-2011). Elképesztő teljesírmény! 2010-ben a Cartier Racing Awards Év Lova és Legjobb Idősebb Ló (utóbbit 2009-ben is elnyerte, egyedüli duplázóként).

Az, hogy a tenyésztésben mekkorát alkot Goldikova, még a jövő zenéje, hiszen alig több mint egy éve vonult csak ménesbe. Első csikóját a napokban hozta világra, a kis pej méncsikó papája az ügyeletes világelső tenyészmén, Galileo.

Érdekesség még a csodakancákkal kapcsolatban, hogy van egy ember a világon, akinek mindkét ló sikereiben nagy szerepe volt. Ő Freddy Head. Miesque-nek a zsokéja volt számos győzelme során, Goldikovának pedig az idomárja a francia mester.

süti beállítások módosítása