RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Marcel Boussac

Marcel Boussac  az egyik legjelentősebb tenyésztő és futtató az európai lóverseny-történelemben. Emellett az egyik legismertebb és leggazdagabb francia vállalkozó, akinek üzleti érdekeltségei szinte végeláthatatlanok voltak.

boussac-800x445.png

Textilgyártással szerzete azt a vagyonát, amelyet később parfümgyártásba, újságkiadásba és természetesen a lófuttatásba fektetett.

A Haras de Fresnay-le-Buffard (Alsó-Normandia) megvásárlásával igazi tenyésztési birodalmat épített. Igaz, nem csak tenyésztett, hanem vásárolt is. Még a tengerentúlról is. Többek között ő vette meg a Hármas Korona nyerő Whirlaway-t is.

A 30-as és a 60-as évek között totális uralkodója a francia galoppsportnak.  

Hat alkalommal nyerték meg lovai az Arc-ot (ami mai napi rekord, igaz megosztva Khalid Abdullah-al), de Epsom Derby-ben, Epsom Oaks-ban , 2000 Guineas-ben , St. Leger Stakes-ben, Ascot Gold Cup-ban is igen sikeres.

Tizennégy alkalommal volt Franciaország futtató championja, és tizenhétszer a tenyésztők legjobbja.

Érdekesség, hogy a II. világháborúban a nácik által lefoglalt lovai közül több is Magyarországra került.

Felesége, a belga operaénekesnő, Fanny Heldy. Mindketten a Montmartre temetőjében nyugszanak.

Ma a kétévesek egyik legrangosabb futama viseli a nevét, a Prix de l’Arc de Triomphe napján.

Három nap múlva lesz születésének 128. évfordulója. (1889. április 17. – 1980. március 21.)

A cikket Mérges Enikő 2017-ben írta, de engedjenek meg a fentiekhez egy gondolatot hozzátéve, 2019. júliusában. Marcel Boussac munkássága mai ésszel is felfoghatatlan és felbecsülhetetlen. Ma, Franciaországban 26 db Group 1-es futam van. Abból 21-ben lehetett érdekelt főszereplőnk, hiszen az Arc-weekenden megrendezett Prix Marcel Boussac futamát nyilvánvalóan róla nevezték el és van még 4, amely halála után vagy nem aktív évei alatt indult. És most kapaszkodjanak meg.

A szóba jöhető 21-ből Boussac nem kevesebb mint 12-ben csúcstartó

tulajdonos minimum 4 győzelemmel, de pl. a francia Derbyt, azaz a Prix du Jockey Club-ot tizenkét alkalommal nyerték meg lovai.

Mivel a világ egyik pontjáról sem tudunk ilyen kiemelkedően sikeres tulajdonost, talán nem túlzás kijelenteni: a partneri szindikátusokat nem ideszámítva

Marcel Boussac minden idők legsikeresebb futtatója.

Mérges Enikő, kép: Jour de Galop, henrypoole.com

A kiegészítést tette: Sereg András – főszerkesztő.

süti beállítások módosítása