RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Ménesélet Danehill Dancer nélkül

A buzgó tenyészszezon végén jött a tragikus hír: Danehill Dancer eltávozott.

danehill-dancer.jpg

árcius 13-án, hétfőn a Coolmore Stud-ban enyhítették végleg Danehill Dancer időskori fájdalmait: a legendákat nemző megbecsült fedezőmént 24 évesen altatták el. Három éve nem volt már szolgálatban a kivételes tenyészkancákat (is) adó ír tenyésztésű pej, 2014-ben ugyanis nyugdíjazták az aktív mének sorából.

„Danehill Dancer egy csodálatos apamén volt, aki jelentős örökséget hagyott hátra a Coolmore-ban fiai, Mastercraftsman, Choisir, és unokái, Starspangledbanner és The Gurkha által…” – nyilatkozott M.V. Magnier.

Ez az egy mondtat tökéletesen tükrözi, mit nyújtott Danehill Dancer a galoppvilágnak: leszármazottjai uralkodó szerepet töltöttek be a brit és ír pályákon mérföldtől a hosszútávig, míg az ausztrál gyepen kiváló sprinterek öregbítették a nevét. Jelentős előnyt jelent egy versenylónak, ha anyai oldalán feltűnik Danehill Dancer neve: Minding és Alice Springs „köszönhető” többek közt neki. Az egykor 38 ezer ír fontért vásárolt telivér tehát bőven kinőtte az előzetesen feléje támasztott elvárásokat: kétévesen a szezon végén bajnoknak kiáltották ki (bár a későbbiekben már nem jutott a csúcsra), fedezőménként azonban már az Egyenlítő mindkét oldalán sikert sikerre halmozott. Az ezredfordulós 3500 ír fontos árfolyama 2007-re 115 000-re emelkedett, 17 év alatt pedig 170 Stakes-bajnokot köszönhettek neki Írországtól Ausztráliáig.

Isten veled Danehill Dancer!

süti beállítások módosítása