RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Tapit

Biztos vagyok benne, hogy sokaknak nem kell bemutatni ezt a telivért, hiszen lassan 10 éve hogy ivadékai a legnagyobb klasszikus versenyekben is helyt állnak, éppen ezért következzen Frosted papájának bemutatása.

2001-ben született a szürke Tapit (Pulpit – Tap Your Heels). Tulajdonosai reménykedtek benne, hogy kiváló versenyló lesz, így több nagy versenyen is indították (pl. 2004 Kentucky Derby ahol 9. lett) de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: 6 futásából háromszor végzett első helyen, fénypontja egyedül a Gr1-es Wood Memorial-győzelme volt. Szerencséjére nem mondtak le róla és kapott még egy esélyt, de olyan téren, ahol mind a mai napig kiválóan teljesít.

2005-ben kezdte tenyészkarrierjét a Gainesway Farm-on. 2008-ban már Gr 1 győztes ivadéka volt Stardom Bound-révén, aki megnyerte a Breeders’ Cup Juvenile Fillies-t. Azóta pedig fiai és lányai folyamatosan gyűjtik be a nagyversenyek trófeáit.

Tapit továbbra is a Gainesway Farm-on teljesít szolgálatot, kezdetben mindössze 15.000 dollár, ma pedig már 300.000 dollár egy fedeztetés ára. Soknak tűnhet ez az összeg, de bőven megéri, ha a csikóból lehet mondjuk Belmont Stakes nyerő is. Tapit az elmúlt 3 évben vezető apamén az Államokban – de bármilyen hihetetlen, hiába a több száz kiváló utód, Kentucky Derby nyerőt még nem adott. Senki sem lehet próféta a saját hazájában? 

Legsikeresebb Tapit ivadékok felsorolásához oldalak kellenének, így mi csak kiragadtunk néhányat, a világ talán második legnagyobb hatású fedezőménjétől.

Stardom Bound (szül. 2006) Tapit első évjáratából született szürke kanca 12 futásából 5 győzelmet aratott (ebből 4 Gr1 besorolású), 2010-ben vonult nyugdíjba, jelenleg Deep Impac-től vemhes.

Frosted (szül. 2012) a kiváló szürkét nem nagyon kell bemutatni, idén 2 Gr1-es versenyt nyert (Whitney Handicap és a Metropolitan Handicap)

Creator (szül. 2013) 2016-os Belmont Stakes hőse ez a szép mén. Októberben már nyugdíjazták is, és első tenyészszezonját Japánban, Hokkaido szigetén kezdte.

Tonalist (szül. 2011) a 2014-es Belmont Stakes nyerője, 7 győzelméből 4 Gr1-es besorolású. 2016-ban került nyugdíjazásra. Ő a Lane’s End Farm-on kezdi meg karrierjét.

Untapable (szül. 2011) 4 Gr1 győzelemmel büszkélkedhet a szép kanca, többek között megnyerte a Kentucky Oaks-ot és a Breeders’ Cup Distaff-ot is 2014-ben.

Mérges Enikő, Képforrás: Matt Wooley

süti beállítások módosítása