RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Danehill

Cikkünkben a hétvégén esedékes King George VI and Queen Elizabeth Stakes egyik olyan apaménjéről írunk, aki 2 nyerő ivadékot is adott ebbe a Gr1 versenybe.

danehill-09151996-cut.jpg

Danehill (Danzig – Razyana)

Danehill amerikai tenyésztésű telivér, kiváló származással, apja Danzig, akiről már korábban szó esett, anyja pedig Razyana, aki több nyerő ivadékot is adott. Apai és anyai ágon is sok remek örökítő van a pej mén vérvonalában, többek között az amerikai Hármas Korona nyerő War Admiral.

Viszonylag rövid versenykarrierje alatt 9 futásából négyet tudott megnyerni, köztük a Diamond Jubilee Stakes-t (Gr1, 1989) és Sprint Cup-ot (Gr1, 1989). Megmérették még a 2,000 Guineas (Gr1) futamán is, ahol harmadik helyen ért célba.

1990-ben nyugdíjazták és az írországi Coolmore Stud méneshez került fedezőménnek.

A tulajdonos, Prince Khalid Abdullah úgy határozott, hogy 1990. második felében a lovat partner ajánlat keretein belül elküldik Ausztráliába, hogy ott teljesítsen szolgálatot. A szezon után visszakerült Írországba, de az ötödik kontinens tenyésztői nagyon elégedettek voltak vele, így a következő évben is ménesükbe kérték. Az ausztrál telivértenyésztés egyik legértékesebb lova lett. 1995-1997-ig és 2000-2005-ig vezető apaménként tartották számon. Ezen kívül még Nagy-Britanniában 2005-2007-ig, Írországban 2005-2007-ig és Franciaországban (2001, 2007) is elnyerte ugyanezt a címet.

A ménesekben eltöltött ideje alatt összesen 349 stakes nyertest és 89 Gr1 versenyt nyerő ivadékot adott.

Legeredményesebb fiai közé tartozik Rock of Gibraltar, aki a magyar versenylótenyésztésben sem ismeretlen, 13 versenyéből 10 versenyben győzött (ebből 6 Gr1 besorolású).

Desert King, aki Rock of Gibraltar-hoz hasonlóan szintén duplázni tudott és megnyerte a 2000 Guineas-t (Gr1) és az Irish 2,000 Guineas-t (Gr1) is.

Dylan Thomas az egyik mén, aki megnyerte a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-t, ezt is felül tudta múlni az Ír Derby (Gr1) és Prix de l’Arc de Triomphe (Gr1) trófeájának megszerzésével.

Duke of Marmalade 5 Gr1 győzelmével Danehill legeredményesebb fiai között van. Ő 2008-ban húzta be „a Kinge George-ot”.

A kancák közül ketten is kiemelkednek 3 Gr1 győzelemmel: Aquarelliste Prix de Diane, Prix Vermeille, Prix Ganay, és Banks Hill Coronation Stakes, Prix Jacques Le Marois, Breeders’ Cup Filly & Mare Turf.

Ide kapcsolódik, hogy a múlt héten Grand Prix de Paris-t (Gr1) nyerő, Mont Ormel dédapja is Danehill.

Danehill elképesztően nagy hatással volt és van a telivértenyésztésre, továbbiakban is várhatunk sikereket tőle a ménesekbe került ivadékain keresztül.

2003-ban karámbalesetben sérült meg, és végül nem tudták megmenteni az életét.

Mérges Enikő, photo by Martin King / Sportpix

süti beállítások módosítása