RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Au revoir, Cirrus!

Március végén egy állócsillag fénye hunyt ki a galopp-pályák egén.

 Szenzációs finissel verte Tréve-et a Prix Ganay során 2014-ben. Fotó: sportinglife.com

A búcsú sosem könnyű, mindig nehéz elfogadni azt, hogy valami egyszer csak a végére ér. Így van ez a nagyszerű versenylovak karrierjével is. Előbb-utóbb eljön az a pont, amikor már nem tudják a legjobb formájukat nyújtani, tudásuk megkopik. Ilyenkor pedig dönteni kell.

Cikkünk alanyának csapata ezt a döntést egyáltalán nem akarta meghozni, úgy gondolták, hogy Cirrus des Aigles még idén, 10 évesen is tréningben tartható és versenyeztethető. Őszintén szólva, mi magunk már ősszel sem értettük, hogy miért akarják még tovább erőltetni, amikor Even Top fia szemmel láthatóan nem tudta már régi önmagát adni az összecsapások során. A ló szervezete végül is megadta a jelzést, ami a nyugdíjazás elrendelését eredményezte: egy gyenge munka utáni orvosi vizsgálat a sesamoidhoz tapadó ínszalag meszesedését mutatta ki. Ez a probléma nagyobb terhelés, azaz verseny során végzetes sérülést is okozhatott volna, így nem volt kérdés, hogyan tovább.

Ez a francia tenyésztésű telivér nemzetközi hőssé nőtte ki magát az évek során, hiszen számos ország legrangosabb futamai közé tartozó versenyben startolt és győzött. Hazáján kívül (ahol egyébként a Prix Ganay-t három alkalommal is megnyerte, és ezzel rekorder) Gr1-es diadalt aratott az Egyesült Királyságban, Hong Kongban, Japánban és az Egyesült Arab Emirátusokban is. 2011-ben, a Cartier Racing Awards gálán Európa legjobb idősebb versenylovának választották meg Corine Barande-Barbe trénerasszony akkor ötéves idomítottját. Teljesítményét ekkor értékelték a legmagasabb értékszámmal (128) is, és Danedreammel karöltve a harmadik helyen állt a világranglistán, Frankel és Black Caviar mögött. Ez egyben azt is jelentette, hogy abban az évben ő volt a világ legjobbja a 2000 méteres divízióban. 2012-ben már “legyűrte” Black Caviart, és Frankel mögött a második legmagasabb képességszámot kapta a világon. Úgy hisszük, ez a napnál is világosabbá teszi, hogy mekkora ikontól kell könnyes búcsút vennünk ezennel…

 Az utóbbi időben Soumi lovagolta legtöbbet. Fotó: Getty Images
 
Természetesen fáj a szívünk, hogy nem láthatjuk többé pályára lépni, ugyanakkor úgy véljük, időszerű és helyes döntés volt elrendelni a világjáró veterán leszerelését a történtek után. Köszönjük, amit adtál nekünk az évek során, csodálatos Cirrus!

Kiss Barbara
süti beállítások módosítása