RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Ég veled, Zabeel!

A hétvégén már hírt adtunk a tragédiáról, amely szombaton érte a galoppvilágot: Zabeel eltávozott.

 
Fénykorában. Fotó: vicstallions.com.au

Az új-zélandi Waikato mellett található Cambridge Studban (ahol már 1991 óta élt), szeptember 26-ára virradóra, a karámjában érte utol a halál a nagy örökítőt. 29 évet élt. Tulajdonosa, Sir Patrick Hogan szavai: “Rossz az a nap, amikor egy ilyen jó barátot veszítesz el. Azt hiszem, nem szenvedett, talán csak lefeküdt pihenni egy kicsit, és megállt a szíve. Borzasztó érzés volt reggel hatkor így találni rá.”

Zabeel maga is jó versenyló volt, ötéves koráig 7 versenyt nyert és több mint 1 millió ausztrál dollárt keresett. De nem emiatt fogunk emlékezni rá még nagyon sokáig, ennél ugyanis sokkal maradandóbb nyomot hagyott a tenyésztésben. Utódai 4 Cox Plate és 3 Melbourne Cup trófeát nyertek, csak hogy a legnagyobb sikereket említsük.

 Tulajdonosával. Fotó: theaustralian.com.au

Sir Patrick elmondta, a nagyszerű mént apja, Sir Tristram mellé fogják temetni. Tulajdonosa biztos benne, hogy lova tenyészhatása még jó darabig érződni fog, hiszen még sok-sok ivadéka versenyez a pályákon világszerte, utolsó évjárata pedig ebben a szezonban kezdte a karrierjét.

“Az elmúlt majdnem 26 év során ezzel a lóval nagyon közeli kapcsolatom volt. És bár minden állathoz közel kerülünk, amelyekkel együtt dolgozunk, ha egy olyan nagyszerűvel találkozunk, mint amilyen Zabeel volt, az a kapcsolat még sokkal erősebb. Az a sokkoló érzés, hogy mindez véget ért, és most már nem fogom minden reggel ott találni a helyén, nagyon nehéz és szomorú is egyben. De a küldetését teljesítette, szép kort ért meg, és megérdemli, hogy békében nyugodjon végre.”

Kiss Barbara

süti beállítások módosítása