RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Szupernagyik

Ha azt állítanánk, hogy a lóversenysportban egyenlő számban vannak jelen az urak és a hölgyek önmagunkat csapnánk be.

 Christiane Head Maarek és Treve. Fotó: nytimes.com

Pár héttel ezelőtt főoldalunkon boncolgattuk, hogy miért van olyan kevés női zsoké manapság, pedig ott még viszonylag rózsás a helyzet. A legszembeötlőbb különbség azonban a trénerek felsorolásánál jelentkezne, hiszen az öt kontinenst figyelembe véve, nincs 10 világklasszis hölgy idomár. A franciáknál azonban egészen példátlanul kettőt találunk, ráadásul mindketten világraszóló sikerekkel büszkélkedhetnek. Christiane Head Maarek, vagy becenevén Criquette folyamatos szereplő itt a Hosszabbítás.hu-n is, ugyanis  67 évesen is napjaink egyik leünnepeltebb edzője. Ő felel annak a Tréve-nek a felkészítésért, akit már Ti is jól ismerhettek, és aki a történelmi győzelemre készül jövő vasárnap. Criquette útja persze ki volt kövezve. Igazi lóversenycsaládba született. Dédapja (William) sikeres zsokéból lett tréner, édesapja (Alec) világhírű idomár és tenyésztő, míg bátyját, Freddy-t szintén a  lóverseny-történelem legnagyobb idomárai között illik említeni. Christiane miután otthagyta állását egy brókercégnél, 1978-ban megkapta a kellő engedélyt és édesapja mellett kezdett dolgozni.  Egy évvel később egészen elképesztő módon családi sikerként nyerték meg Európa legnagyobb versenyét a Prix de l’Arc de Triomphe-ot. Three Troikas-nak ugyanis az édesanyja (Ghislaine) volt a tulajdonos, Christiane a trénere és bátyja, Freddy a zsokéja. Mondanunk sem kell: soha ilyen nem történt a lóversenysportban, sem előtte sem azóta. Criquette sorra nyerte meg a nagyversenyeket, és mára sokan őt tartják a legjobb női idomárnak.

 Corine Barande-Barbe és Cirrus des Aigles. Fotó: Paris Turf

Azt még talán Corine Barande-Barbe sem vitatná, aki mai írásunk másik főszereplője. Ő a másik szupernagyi, bár éppen tíz évvel fiatalabb Criquette-nél, így ő lehet, hogy kikérné ezt a titulust magának. Nála nincsen közvetlen családi kötelék a lóversenyzéshez, hisz szülei pszichoanalitikusok. Fiatalon összeházasodott Patrick Barbe, versenyló ügynökkel és több saját lovat vásárolt. Deep Roots 1982-ben meg is nyerte számára a Group 1-es Prix Morny-t. 1991-ben (amikor is megszerezte a tréneri licenszet) aratta első győzelmét, majd a sikeres évek után 2008-ban következett be élete legnagyobb találkozása. Jean-Claude-Alain Dupouy hozzá adta idomításba a kétéves Cirrus des Aigles-t. Sajnos a csikó teljességgel kezelhetetlennek bizonyult így márciusban ki kellett herélni, amivel természetesen kizárta magát a legnagyobb tenyészversenyekből, így abból a Prix de l’Arc de Triomphe-ból is, ami Tréve számára az örök halhatatlanságot jelentheti jövő vasárnap. Cirrus azonban elképesztő karriert futott be. Franciaországban, Angliában, Dubaiban nyert Gr1-es versenyt, a világ legjobb lovait újra és újra legyőzve. Tavaly áprilisban emlékezetes versenyt futott Tréve-vel, amikor is a Prix Ganay-ban hatalmas küzdelemben verte a csodakancát.

 A két szenzációs telivér tavaly áprilisi küzdelme.

Röviden ennyi a két szupernagyi közös története. 9 nap múlva mindketten újra reflektorfénybe kerülnek páratlan tehetségük  és csodálatos lovaik révén. Mi pedig csak dőljünk hátra és élvezzük az előadást. Majd tapsoljuk meg ezt a két fantasztikus trénerlegendát. Megérdemlik.

süti beállítások módosítása