RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Noor

brit tenyésztésű Noor (Nasrullah-Quenn of Baghdad), az első ló, aki két hármas korona nyertessel szemben győzedelmeskedett.

noor.png

Charles S. Howard- Seabiscuit tulajdonosa – azzal a céllal akarta megvenni Nathoo-t (Nasrullah), hogy a Nearco vérvonalat elterjesszék az Államokban. Azonban az Ír Derby győztes Nathoo tulajdonosa, Aga Khan III. azzal a feltétellel adta el a lovat, ha Howard Noor-t is magával viszi. Így a két Nasrullah apaságú csődör 1948-ban új tulajdonba került.

Ironikus módon Nathoo nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és két startjából egyszer sem lett helyezett.

Ezzel szemben Noor, szerény angliai versenykarrierje után tréningbe vonult. A türelem és az idő kifizetődött, és 1950-ben az immáron ötéves fekete mén viharként söpört végig az USA-ban. Tizenkét futamából négyszer a második, egyszer pedig a harmadik helyen végzett. Három világ- és három pályarekordot állított föl, négyszer verte Citation-t és kétszer Assault-ot.

1950-ben elnyerte az U.S. Champion Handicap Male Horse címet, és még abban az évben vissza is vonult. 254 csikójából 208 versenyzett, és 139 győzött legalább egy futamon.

2002-ben tagja lett a Hírességek Csarnokának.

A Hollywood Park videóját Noor-ról ide kattintva megnézhetik.
süti beállítások módosítása