RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Borel a legendák között

Ma este a New York állambeli Saratoga Springsben egy 46 éves zsoké a legendák sorába lép majd.

calvin-borel.jpg

Calvin Borelt ugyanis ünnepélyesen a National Museum of Racing Hall of Fame tagjai közé választják. Azt hiszem a lóversenyzéshez nem annyira értő olvasóink előtt is egyértelmű, hogy a sport bármely területén a hírességek csarnokába csak a legnagyobbak tartozhatnak. Nézzük tehát röviden mivel is érdemelte ki mindezt.

Először is azzal, hogy több mint 5000 versenyt, és köztük 3 Kentucky Derbyt nyert. Pályafutása 2009-ben ért a csúcsra, amikor is majdnem rekord előnnyel nyerte meg a Derbyt Mine That Bird-del, és egy nappal korábban a kancadíjat, 20 hosszal, legnagyobb kedvencével, Rachel Alexandrával. Mindössze hét zsokét találunk az amerikai lóversenytörténelemben, akik egy adott évben meg tudták nyerni a derbyt és a kancadíjat, és ő az egyetlen aki 4 éven belül 3 derbyt nyert.

„A fickó nyert 3 Kentucky Derbyt, de másnap reggel ötkor már reggel az istállóban dolgozott a testvérével. Az ő elkötelezettsége a lóverseny iránt messze a legnagyobb, mint amit valaha láttam. Amikor azt látod, hogy a srácok valamilyen indokokkal otthon akarnak maradni, akkor jössz rá: Calvin soha nem tesz ilyet. Ott a helye a hírességek csarnokában.”

– mondja róla a legjobb barátja, a szintén zsoké világsztár, Robby Albarado. Így igaz. Az egyik beceneve éppen a fáradhatatlan. 28 zsokét tartanak nyílván az Államokban, akik pályafutásuk során elérték az 5000 győzelmet. Borel azonban az a zsoké közülük, akinek talán a  legnehezebb volt az útja a bűvös mérföldkőhöz, ugyanis sosem tartozott nagy istállóhoz. Jerry Hissam, Borel korábbi ügynöke így beszélt erről: „Mindig is mondtam, hogy ő a szegény zsokékhoz tartozik. Sosem lovagolt olyan nagy trénereknek, mint pl. Todd Pletcher vagy Steve Asmussen. Neki az 5000-hez sokkal rögösebb út vezetett, mint másoknak.” Gyakorlatilag 25 év lovaglás után vált csak ismertté, és mindössze 2006-ban következett be a nagy áttörés, amikor is Street Sense-el megnyerte a Breeders’ Cup Juvenile futamát. Innentől olyan magasan ragyogott a csillaga, hogy az sem befolyásolta a megítélését, hogy két évvel ezelőtt ittas vezetésért kapcsolták le a rendőrök, vagy éppen az, amikor is 2010 novemberében televíziónézők millióinak a szeme láttára akarta lecsapni Javier Castellano-t egy verseny közbeni incidens miatt. Közben azt kiáltozta: Meg fogom ölni.

Természetesen ezek az afférok még emberibbé tették Borel megítélését, akinek szakmai eredménysorát nem csorbították, nem csorbíthatták ezek az események. Gyönyörű feleségével, Lisával él az amerikai lóversenyzés központjában, Louisville-ben (KY). Borel mellett természetesen nagyszerű lovakat ismernek még el, míg az elhunyt nagy lóversenyalakok közül August Belmont II-t , aki a Jockey Club egyik alapítója és többek között a XX. század legjobb amerikai lovának választott, Man O ‘War tenyésztője volt,  vagy Paul Mellont aki az angol Hall of Fame elismerés után most az amerikait is megkapja. Máig ő az egyetlen ember a földkerekségen, aki elmondhatja/elmondhatná magáról, hogy megnyerte a világ talán 3 legnagyobb versenyét, azaz a Kentucky Derbyt, az Epsom Derbyt, és Prix de l’Arc de Triomphe-ot.

A legendák köztünk élnek.

süti beállítások módosítása