RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Mesterhetes

1996-ban, a Queen Elizabeth II Stakes napján, Ascotban Frankie Dettori beírta a nevét az egyetemes lóverseny történelembe.

_59358939_hughes.jpg

Hét győztest lovagolt. Ő volt az első zsoké, akinek ez sikerült a szigetországban, azóta senkinek. Meg is süvegelték tisztességgel, még szobrot is kapott iziben. Egészen hétfőig, mikor is Windsorban Richard Hughes beállította ezt a rekordot. Hat fa zsinórban – az első kettő az apósnak – majd harmadik, aztán ismét nyer. Az utolsót nem kis szerencsével. Hogy miért? Mindjárt rátérünk.

„Úgy érzem magam, mintha a Holdon lennék.” nyilatkozta a Sky Sport News rádiónak. „Mindig mondtam, hogy egy nap nagyot alkothatok Windsorban, mert ez a szerencsepályám. Ez egy fantasztikus nap, amilyenekről csak álmodni mersz. Mikor Embankmenttel nyertem gondoltam valami lesz, mert nem volt igazán jó sansza. Mikor visszamentünk, akkor láttam, hogy van néhány jó esélyem. Aztán Ryan [Moore] azt mondta: “lovagold az enyémet az utolsóban”, mert ő csak akkor repült vissza Kanadából. (Itt a szerencse). Lovagolsz nap, mint nap a nagyversenyekben a legjobb napokon, de ez különleges. Biztos vagyok benne, hogy ez meg fog történni újra. Mondtam tegnap az inasomnak, hogy nem lesznek nagy lovaglásaim, de úgy fogok visszatérni, mint Windsor királya. Néhányról tudtam, hogy jó lesz, de ennyiről nem.”

A fogadóirodáknál persze mindenre lehet fogadni, mint például arra is, hogy hányat nyer egy zsoké az adott napon. Hughes nyerő hetese 10 168 fontot hozott egyre a szerencséseknek. Mert voltak ilyenek.

„Ez volt talán a legolcsóbb hétszeres győzelem a bukiknak.” – nyilatkozta Kate Miller a William Hill szóvivője. „Az utolsó alkalommal, mikor egy magas rangú zsoké lovagolt egy nagy hétszerest, 7 millióba került nekünk, ezért nagyon hálásak vagyunk Richardnak, hogy egy csendes hétfőre időzített. Mintegy 100 000 fontot kell kifizetnünk, de ez a szám lehetne a tízszerese is, ha egy szombatot választott volna.” A többiek sem jártak jobban. Sőt. A Betfrednek például ötszázezrébe fáj a dolog.

Hughes még megemlítette: „A fiam, Harvey minden nap megkérdezi, mikor hazatérek. Hányat nyertél ma? Hatot? Hetet?” Hát ma büszkén kihúzhatja magát a kiskrapek előtt: HETET FIAM. HETET.

Talabér Zoltán
süti beállítások módosítása