RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Isten veled, bajnok!

Miután vasárnap Sacred Kingdom csak 10. helyen ért célba egy 11 fős mezőnyben, tulajdonosai úgy döntöttek: a 8 éves herélt számára következzenek a pihenés évei.

sacred-kingdom-chairmans-sprint-0210-800x445.jpg

Ebben a kis írásban bemutatjuk Önöknek az elmúlt évek egyik legnagyobb sprinter szupersztárját.

Sacred Kingdom (Encosta de Lago – Courtroom Sweetie) 2003. november 18-án született Ausztráliában. Tenyésztői:  Mrs N F Calvert & Estate Of The Late A M Calvert. Tulajdonosai Ricky Yiu mesterre bízták a lovat, aki egész pályafutása során mellette állt.

Karrierjét 2006-ban kezdte meg Sacred Kingdom. Nem is akárhogyan. Csak öt, győzedelmesen lefutott verseny után kapitulált. Persze ekkor mérették meg először Group versenyben. Az ott elért negyedik helyezés után sem kellet azonban szégyenkeznie. A következő évad (2007-2008) már igazi diadalmenet lett számára. Csak Group versenyekben indult, mégis csak két versenyében nem győzött és ezekben is második volt. Ebben az időszakban aratja pályafutása első Group 1-es győzelmeit. 2008 év végére Marchand D’Or mögött már ő a második a Racing Post világranglistáján. Ezt követően már világszerte ismertté válik, és tényleg csak a legnagyobb versenyekben láthattuk.

Sok-sok hazai győzelem és nagy siker után, 2009. május 19-én futott először Hong Kong-on kívül. Szingapúrban világraszóló győzelmet aratott, hiszen hazai pályán verte a helyiek üdvöskéjét, Rocket Man-t. Ezt követően Ascotba utaztak a remek sprinterrel, aki kisebb csalódást okozva ötödikként ért célba a 14 fős Golden Jubilee Stakes-ben. Ez a viszonylag szerény helyezési szám annyira kedvét szegte a menedzsmentnek, hogy azóta nem is próbálkoztak vele az öreg földrészen. Az idő előrehaladtával vártak még rá nagy győzelmek, de az utóbbi két szezonjában már több a vereség, mint a győzelem, igaz még tavaly is képes volt 55:97-es időre 1000 méteren. 2011. január 16-án nyert utoljára versenyt. Azóta kilencszer is starthoz állt, de az eredményei egyre szerényebbek. “Nem ugrott ki a gépből megfelelően, amely befolyásolta az ő teljesítményét, de talán épp most elege lett az egészből, és  igaza van, eljött az idő. “mondta a Yiu Morning Postnak a visszavonultatás kapcsán.
Pályafutásának mérlege: 36 futás – 17 győzelem – kilenc dobogós helyezés és 6,648.432 USD nyeremény.

Legnagyobb győzelmei:
Hong Kong Sprint (2007, 2009)
Chairman’s Sprint Prize (2008, 2010)
KrisFlyer International Sprint (2009)

Kétszer volt az Év Lova hazájában, míg 3x az Év Sprintere.

Trénerének szavai: „ A legjobb ló, akit valaha edzettem. Nem is álmodhatok róla, hogy valaha lesz még egy ilyen trenírozottam” – mondta a szomorú Yiu mester.

Most visszatér szülőföldjére és Ausztráliában élheti majd boldog nyugdíjas éveit. Köszönjük bajnok!

Kép: thoroughbrednews.com.au
süti beállítások módosítása