RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Újra az ostorhasználatról

Akik olvasták már a mai Turfot, azok láthatták, hogy a főszerkesztő, Pécsi István a cikkemre reagálva leírta magánvéleményét, az angliai eseményekkel kapcsolatosan, így ha megengedik én is megteszem most ezt.  

zsokelabak.jpg

Pista írásában azt sugallta, bár nem írta le, hogy totálisan el kellene törölni az ostorhasználatot a galoppversenyeken.  Nem értek egyet ezzel.  Mindannyian tudjuk a footballban olyan mértékű bírói tévedések vannak manapság, hogy pl. Írország egy játékvezetői ítélet miatt marad le arról a világbajnokságról, amit négy évente rendeznek.

Mi köze ennek az ostorhasználathoz? Már is folytatom és talán ki fog derülni.  A fociban rengeteg dolgot meg kellene változtatni az igazságosabb (sokkal igazságosabb) eredményekhez, mégis azt mondják az ottani szabályalkotók: attól a világ legnépszerűbb sportága a foci, mert az elmúlt 100 évben ebben a sportágban történt a legkevesebb szabályváltoztatás. Minden olvasónk tudja, volt már szó (a pályán tevékenykedő) négy játékvezetőről, videó bíróról, a csapatok létszámának csökkentéséről, chip-es partjelzői zászlókról, de mégsem valósultak meg ezek az ötletek. Itt is erről van szó.

A lóverseny ostor nélkül olyan lenne, mint…. (mindenki fejezze be a mondatot saját szája íze szerint) A lóversenysport évszázados szabályai szerint a lovas ostorral támogatja, bíztatja a lovát.  Hogy ez a lóra milyen hatással van? Ezt nem tudom. István azt írja: a lovak mentálisan jobban viselik a versenyzést. (mármint ostor nélkül) Lehet. Láttam azonban én már „nagyon megvert” Goldikovát, Zenyattát, Rachel Alexandrát és nem hinném, hogy ezeknek a lovaknak mentális törés következett be a pályájukban a jó pár ostorcsapás után.  Abban Istvánnak igaza van, sokan nem jönnek ki a pályára, hiszen úgy vélik, a lovakat itt agyonverik. Saját, családi példával is alátámaszthatom mindezt.  Mégis mondanék valami mást.

Az európai lóversenypályákon gyakorlatilag nincs néző. Igen jól olvassák kedves olvasók. Magam közel 20 európai pályán megfordultam, de a kiemelt versenynapok kivételével a versenyek szinte családi körben zajlanak, pedig többször jártam Longchampban, Ascotban, Brightonban, vagy éppen Münchenben. Nézzenek meg egy Racing UK közvetítést, Kemptonból, Newmarketből vagy bármely angol pályáról. Garantálom, hogy mindenütt 1000 fizető néző alatt van a látogatószám! Mi köze ennek az ostorozáshoz? Az hogy Európában a(z egyébként hatalmas) fogadási forgalom legnagyobb része irodában köttetik, azaz egyéb okok miatt nem tolonganak a nézők a tribünökön, és nem azért mert a lóverseny ne lenne népszerű. Amerikában viszont más a helyzet. Ott magasabb látogatottsági számokat regisztrálhatnak a pénztárosok, és az ostorhasználati szabályok sokkal megengedőbbek. Mindannyian emlékezhetünk rá, mikor pár héttel ezelőtt Jamie Spencer szinte beverte Cape Blanco-t a célba. A videofelvételen csak a finisben 16 ütés látszódik és Spencert még csak szobára sem hívták az amerikai versenybírák. Spencer esetével máris megérkeztünk az én legnagyobb problémámhoz.

Kedves Olvasók. Nehogy azt higgyék, én nem szeretem a lovakat és ellenük vagyok. Először is azzal nem értek egyet, hogy a szabályt egyik napról a másikra vezették be. Ismét a futballból hoznék egy példát. Mindenki láthatja, a Bajnokok Ligájában immár öt bíró tevékenykedik, de mielőtt bevezették ezt az európai csúcsmeccseken, hosszú hónapokig tesztelték ezt alacsonyabb osztályú összecsapásokon. Itt ez nem történt meg.  

Az a lovas, aki kilencedikén még 12-őt üthetett büntetés nélkül, tízedikétől máris a kispadon találta magát a fele ennyi ütés után is.

Ahogyan azt a Turfban is leírtam, az átmeneti időszakot hiányolom. A legnagyobb problémám azonban a büntetés mértéke. Soumillon közel 20 milliós büntetése egyszerűen ocsmány és undorító. Ha 15-öt ütött volna akkor megérteném, de egy plusz ütés miatt? A szabályalkotók helyében egyértelmű szankciókat alkalmaztam volna. Valahogy így: 6 ütés – 10 ezer font büntetés és 1 nap eltiltás, 7 ütés – 20 ezer font büntetés- 2 nap eltiltás, és így tovább. Ha előre ki lennének adva ezek a büntetési tételek a VI-nek ezzel kapcsolatban semmi teendője nem lenne, csak ez eltiltás tényét kihirdetni.  Nagyobb büntetéssel csak azzal szemben lépnék fel, aki tízet vagy annál többet üt. (Az nálam minimum 1 hónapos eltiltást (és brutálisan nagy pénzbírságot) vonna maga után)

Egyébként azt nem tudom írtuk e már: egyetlen zsoké sem az ellen háborog, hogy szabadon lehessen ütni a lovakat. Mindannyian egyetértenek abban, hogy védjék őket. Legtöbbjük 6-7 ostorcsapást gondol optimálisnak az utolsó furlongon, és inkább csak a büntetés mértéke miatt emelték fel a szavukat. Azt hiszem az ügy még nem ért véget és lesz még pár „csörte” ezzel kapcsolatosan.

süti beállítások módosítása