RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Kik azok az Aga Khan-ok? – negyedik rész

Befejező részéhez érkezett Rostás Margó sorozata, az Aga Khan dinasztiáról.

Őfensége IV. Aga Khan (1937-)

Karim herceg 1957-ben lépett nagyapja helyére. Az izmaili szekta főpapjaként egy ezer éves hit és hagyomány folytatója. A világ legértékesebb tenyészanyagát kapta örökül, és a húszéves fiatalember sikerrel folytatta elődje tenyésztői tevékenységét. Nagyapja már Allah mellett élvezhette a Hurrik társaságát, amikor az általa nevelt telivér kanca, Petit Etoile (ap. Petiton) Angol Kancadíjat nyert. Karim herceg 1960-tól számítja tenyésztői tevékenységét. Utolsó nagy sikerét, Vereva aratta, amikor ez év nyarán megnyerte a Francia Kancadíjat. Angliában 1989-ben sikerült Kancadíjat nyernie Aliysa által. 1981-ben Shergar (ap. Great Nephew) Epsom Derbyt és Ír Derbyt nyert. 1986-ban Shahrastani (ap. Nijinsky II.), 1988-ban Kahyasi (ap. Ile de Bourbon) nyert angol és ír Derbyt. Itt említést kell tennünk egy ló krimiről. Shergart, a kétszeres Derby-győztest, kezdő fedezőmént elrabolták. Nyomtalanul eltűnt. Azóta előkerült egy lócsontváz. Egy írországi erődben találták. Lehet, hogy Shergar csontvázát találták meg? Máig rejtély Shergar eltűnése. Él, vagy halott? A világ telivértenyésztése számára mindenesetre végleg elveszett. 

 Zarkava Arc de Triomphe győzelme után – a kép bal oldalán Aga Khan lánya, Zahra hercegnő

Aga Khan lovai ír és francia versenyistállókban vannak tréningben. Rendszeres vendég angol, olasz és német pályákon, de más kontinensre is átruccan lovaival. Elsősorban saját tenyésztésű lovaival igyekszik versenyeket nyerni, de rendszeresen vásárol és elad. Mára valóságos ménesbirodalom van a tulajdonában. Írországban hat ménese van, Ongar, Williamstown, Sheshoon, Ballymany, Gilltown és Sallymount, összesen 1000 hektár területen, Franciaországban négy ménese 350 hektár területen. 160 anyakancájának jelentős része állandóan úton van. Karim herceg nagyapjához hasonlóan, a világ legjobb ménjeihez szállítja a kancáit. Az általa tenyésztett sikeres mének egy része idegen ménesekben teljesítenek szolgálatot. 1996-ban Franciaországban champion, Írországban harmadik és Angliában is előkelő helyen szerepel, mint tenyésztő és futtató.

A tenyésztői munkában a hagyományok tisztelete mellett a számítógépes feldolgozásnak is nagy szerepe van. A számítógépek segítségével készülnek a párosítási tervek. Kancáit a legmegfelelőbb ménekhez küldi, ezért a családok szinte mindegyike évtizedek óta eredményes. Természetesen a ménes dolgozói mellett külön team foglalkozik a versenyistállók menedzselésével. Karim herceg nemes szenvedélye több száz ember napi megélhetését biztosítja.

Karim herceg és családja Szardínián él, de rendszeresen megfordul a monte-carlói, párizsi és nizzai palotájában is. Személye erősen foglalkoztatja a sajtót, bár korántsem olyan színes egyéniség, mint nagyapja vagy édesapja. Többször nősült. Utolsó felesége egy fotómodell volt, akitől tavalyelőtt vált el. Idejének jelentős részét szétszórtan élő, több mint húszmilliós szektájának ügyei kötik le. Rendszeresen ellát különböző diplomáciai feladatokat is. Erős szálak kötik a brit koronához. Szoros kapcsolatban áll a muzulmán Maktoum családdal. Barátságuk egyik tartópillére a közös vallás, a másik pedig a lóverseny.

Rostás Margó

süti beállítások módosítása