RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Kik azok az Aga Khan-ok? – harmadik rész

Folytatjuk Rostás Margó írását.

A II. világháború után még két Epsom Derby-nyerő lova volt III. Aga Khan-nak. My Love (ap. Vatellor) 1948-ban, Tulyar 1952-ben nyert Derbyt. My Love csak felerészben volt az övé, a másik fele egy francia színház igazgatójáé. 1932-ben Udaipur (ap. Blandford), 1948-ban Masaka (ap. Nearco) nyert Oaks-ot (Kancadíjat).

Aga Khant már életében nagy tisztelet övezte. A nagy tenyésztőkhöz hasonlóan ő is eladta legjobb produktumait. A magyar tenyésztésbe számos kiváló lova került. A harmincas években több mint 30 tenyészlovat vásárolt méneséből a Kilences Bizottmány.

Fedezőmének:

Bahrein (ap. Blandford) 1935-ben került hozzánk. Nem versenyzett, kiváló származása ajánlotta. A magyar tenyésztők nem csalódtak benne. A háború alatt a szovjet csapatok elhurcolták, ott nemzett fia Bims sikeres fedezőmén volt. Hellas nevű leánya révén 1948-ban apaménchampion. Olyan jó ugrókat is neveltek utána, mint Bombardont. Az 1942-ben Alagi díjat, 1943-ban Budapesti díjat és Millenniumi díjat nyerő fia Bohém vitte tovább a vérét.

Dardanelles-t (ap. Rustom Pasha) 1941-ben importáltuk. A háború alatt eltűnt, sorsáról semmit nem tudunk.

Sultan Mahomed-et (ap. Massine) 1941-ben importáltuk. Aga Khan színeiben versenyzett. Ez az egyetlen Aga Khantól vásárolt fedezőmén, amely átvészelte a háborút. Német területről nagy nehézségek árán kerülhetett vissza.

Taj Akbar (ap. Fairway) szintén 1941-ben került Magyarországra. Istállótársa, Mahmoud mögött második volt az Epsom Derbyben. A háború alatt az amerikaiak elhurcolták és később az Egyesült Államokban felállították, ottani fedezőmén fia Taj Bear még 1976-ban is fedezett.

Ut Majeur (ap. Ksar) 1937-ben került Magyarországra. Edmond Kann tenyésztette. Aga Khan színeiben versenyzett. Háromévesen futott először. Anglia klasszis lovai közé tartozott. Többek közt megnyerte a 3600 méteres Cesarewitch Stakest, melyet 93 év alatt előtte csak két hároméves tudott megnyerni. J.J. Parkinson írországi ménesében három szezonban fedezett, utána került hozzánk. Leánya, Pansy átvészelte a háborút. Jó versenyző, ménesbe kerülve ellette Roppant-ot. Pistike szintén az ő leánya, ménesbe kerülve ellette Bánkot és Piros bugyellárist.

Mi lett volna ha…? Ha nincs a háború. Ezek a mének hatalmas tenyészértéket képviseltek. A háború előtt már bizonyítottan kiváló egyedeket hoztak. Aga Khan méneséből 1939 őszén 29 vemhes kancát importáltak, amelyek szintén az akkori világszínvonalat képviselték. Vehemként került az országba az 1943-as Nemzeti díj és Alagi díj nyerő Aladin (ap. Khan Bahadur, a Derby-nyerő Mahmoud teljes testvére), valamint a Szent István díjat nyerő Poseidon (ap. Admiral Drake). Rawena ellette a Derby-nyerő Mincit, amely a ménesbe kerülve adta Imit. Sajnos ebből a 29 kancából csak egyetlen egy – Tippsy Pudding – vészelte át a háborút.

Az Úrlovasok Szövetkezetének 50 éves jubileumi ünnepségére rendezett meetingre Aga Khan 5 lovát nevezte. 1939 őszén rendezett ünnepi meetingen Európa legjobb úrlovasai mérhették össze tudásukat a magyar élgárdával. Sajnos a háború kitörése miatt Őfensége nem küldte el lovait a megyeri pályára.

Ez a nagyszerű férfiú a turftörténet egyik kiemelkedő alakja, a világ egyik legnagyobb tenyésztője. A nagy tenyésztőkhöz hasonlóan sokszor mások által gyengének ítélt kancákból klasszis lovakat nevelt. A tenyésztés művésze volt, aki produktumait mindenki számára elérhetővé tette. Tehetett volna másként is. (Negatív példáért nem kell a határon túlra mennünk. Itthon voltak olyan személyek, akik úgy akartak nyerni, hogy a tulajdonukban lévő fedezőménhez más kancáját nem engedték. Igaz, ezek nevét lovaik nem aranyozták be.) Őfensége kiváló lovakkal ajándékozta meg a világot. Megtehette volna, hogy mérhetetlen vagyonával kora legjobb lovait megvásárolja, s így próbál versenyeket nyerni. De nem ezt tette. A telivér ló nem szereti a szegénységet. De a pénz nem minden. Aga Khan szenvedélyesen bújta a könyveket, párosítás terveit maga készítette. Avatott pedigrista volt.

Allah nyolcvanéves korában szólította magához. Mohamed leszármazottja visszatért ősei földjére. A Nílus felső folyásánál egy csodálatos pálmaligetben építettek számára mauzóleumot. Unokája, Karim herceg lépett az örökébe, és méltóképpen folytatta nagyapja tenyésztői és futtatói tevékenységét.

Rostás Margó

Folytatjuk.

süti beállítások módosítása