RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Kik azok az Aga Khan-ok? – második rész

Folytatjuk Rostás Margó írását.

Aga Khan 1937-ben született Genfben. Svájcban és a Harvard egyetemen tanult. 1957. októberében, Dar es Salaamban, Tanganyika fővárosában helyezték a főpapi láncot a nyakába. A 3 kg-os lánc színaranyból készült. A 49 lap azt jelképezi, hogy viselője a negyvenkilencedik imám a szekta történetében. Az új Aga Khan uralkodásának első éveiben szorgalmasan látogatta az elszórtan élő izmaili közösségeket. Erőskezű vezetővé vált, megparancsolta követőinek, hogy legyenek polgárai annak az államnak, ahol élnek, de hagyják el azokat az országokat, ahol üldöztetés várna rájuk. Az Aga Khan Alapítvány segélyszervezeteket hozott létre, amelyek nevelési, egészségügyi és lakásépítési segítséget nyújtanak Dél-Ázsiában és Kelet-Afrikában. Az Aga Khan Gazdasági Fejlesztési Alap programokba ruház be, elősegíti az ipart, a turizmust és a pénzügyi szolgáltatásokat. A vagyon szinte láthatatlan, mivel ez a világ legnagyobb családi vagyona. Jelentős része svájci bankok trezorjaiban, biztos értékpapírokban van. Karim herceg több szálloda, spanyol és olasz légitársaság, kenyai napilapok, pakisztáni és indiai jutafeldolgozó gyárak tulajdonosa. Legújabb vállalkozása Szardínia szigetén az úgynevezett Costa Smeralda üdülőkomplexum. Itt a család óriási ingatlanokat vásárolt a tengerparton és a világ talán legelzártabb üdülőterületét hozta létre. S a legfontosabb, hogy Karim Aga Khan folytatta nagyapja telivértenyésztői és futtatói tevékenységét. 

 

Őfensége III. Aga Khan  (1877-1957) 

Mohamed próféta a Koránban részletesen leírta tanításait. Az élet minden területére kiterjedő utasításai szabályozzák a muzulmánok életét. A lótenyésztésről is részletesen ír. Eszerint minden hithű muzulmánnak lehetőségei szerint kötelessége jó lovakat nevelni, s segítségükkel Allah hitét terjeszteni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az acélos ló az életet jelentette a sivatagban, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy a mai napig a mohamedán országokban fontos szerepet tölt be a ló.

III. Aga Khan dicső őse, Mohamed próféta tanításai szerint élt, és az izmaili szekta imámjaként igyekezett jó lovakat nevelni, bár annak nem találtuk nyomát, hogy egyetlen tévelygő keresztényt is áttérített volna a mohamedán hitre. 1885-ben lépett apja örökébe. Főpapi teendői mellett politikai tevékenységet is folytatott. A század első negyedében jelent meg, mint versenyistálló tulajdonos. Több ezer oldalt töltene ki, ha le akarnánk jegyezni Őfensége tenyésztői és futtatói tevékenységét. Csak arra vállalkozhatunk, hogy egy-két kiemelkedő versenylovát bemutassuk, és megemlítsük hozzánk került lovait. III. Aga Khan úgy kezdett el futtatni, ahogy bármely más földi halandó. Először csak versenyistállója volt. Az 1920-as években már Lord Derby mögött a második legeredményesebb futtató, Franciaországban a kilencedik. Ekkor még nem tenyésztett. Ménesének alapító kancái klasszis versenyzőiből kerültek ki. Teresina (ap. Tracery), Cos (ap. Flying Orb) és Mumtaz Mahal (ap. Tetrarch) a 20-as évek kiemelkedő versenylovai. Az utóbbi 1923-ban Anglia legjobb kétévese volt. Ezekhez csatlakozott Friar’s Daughter (ap. Friar Marcus) és később Uganda (ap. Bridaine). E kancákkal alapozta meg a harmincas évek nagy sikereit. Azt gondolhatnánk, hogy aki ilyen mérhetetlen vagyonnal rendelkezik, mint ő, kora legjobb, legdrágább lovait vette meg. Egyáltalán nem így volt, hiszen a gyenge versenyző Friar’s Daughter-t előző gazdájától – aki választott csikóként 145 Gns-ért vette -, yearling korában mindössze 250 Gns-ért, nevetségesen alacsony árért vásárolta. Ugyanabban az évben a későbbi kétéves listavezető Mumtaz Mahalt 9.100 Gns-ért vette. A szerény kanca meghálálta „fenséges” tenyésztőjének a bizalmat. A ménesben Blandford után ellette Bahramot, amely 1935-ben angol Hármas Koronát nyert, vagyis megnyerte a 2000 Guineast, a Derbyt és a St. Legert. Ez mellett Bahram veretlen telivér volt, kilencszer futott és győzött. Az angol versenyüzemnek 35 évet kellett várnia arra, hogy egy újabb Triple Crown nyerője legyen. Nijinsky II.-nek 1970-ben sikerült megnyernie a Koronát, igaz ő nem volt veretlen ló. Aga Khan első Derby-nyerője 1930-ban Blenheim (ap. Blandford) volt, amely ménesbe kerülve nagyságok sorát nemzette. Bahrammal egy időben ropogtatta a zabot az istállóban egy kétéves, Mahmoud, amely 1936-ban szintén Derbyt nyert. Mahmoud nagyanyja Mumtaz Mahal. Ebben az időben Aga Khan már mind a Szigetországban, mind Franciaországban többszörös champion tenyésztő és futtató. Angol St. Legert az említett Bahramon kívül még 1932-ben Firdaussi (ap. Pharos), 1940-ben Turkhan (ap. Bahram), 1944-ben Tehran (ap. Bois Roussel), 1952-ben Tulyar (ap. Tehran) nyert.

Rostás Margó

Folytatjuk!

süti beállítások módosítása