RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Önök kérték

…mi pedig teljesítjük.

cigar95classicdickstein-800x445.jpg

 
Következzék tehát Cigar (Palace Music-Solar Sew). Anyai apja a lista 9. helyén álló Seattle Slew bemutatásra került a XX. század legjobb versenylovai között. Ő a már korábban említett listán a 18.

1990. április 18-án született a Country Life Farmon, Bel Airben, Maryland államban. Tulajdonosai, Madeleine és Allan Paulson, Alex Hassinger Jr.-hoz, adják tréningbe. Madeleine A. Paulson volt Cigar eredeti tulajdonosa. A 2003-as könyvében, Edward L. Bowen neves lóverseny történt író a Turf örökségei (Legacies of the Turf) című könyvében azt írja, hogy a Paulson család tréfája volt, hogy Madeleine elcserélte Cigart a férjével, Allennel egy Eliza nevű kancacsikóért, mely az 1992-es Breeders’ Cup Juvenile Fillies győztese, és a kétévesek között Eclipse Awards díjazottja volt.

Cigart nem a dohány termék után nevezték el, hanem egy repülőgépek számára használatos navigációs csomópont után. Tulajdonosa Allen Paulson, ugyanis az amerikai légi ipar egy fő figurájaként volt ismert.  Birtokában volt többek között a Gulfstream Aerospace Társaság is, mely a híres Gulfstream privát üzleti repülőgépeket gyártotta. Sok lovát öt betűs navigációs csomópontok után nevezte el melyek a repülési (légügyi) navigációs térképeken találhatóak.

Santa Anita Parkban kezdi karrierjét (1993. febr.21), de sem akkor sem a másik nyolc három éves versenyében nem alkot maradandót. Kétszer győz mindössze, de ezek nagyon kis versenyek. Gr3-ban és Group 1-ben is fut, de ez utóbbi nagyon feledhető. A nyerőt több mint 14 hosszal követve csak 11. a Hollywood Derbyben. „Kőkemény” 89 ezer dollár kereset a neve mellett év végére.

A következő év elején, a keleti parton dolgozó William (Bill) Mott irányításával kezdi meg a munkát, de négyévesen sem sikereitől hangos a világsajtó. Igaz csak 1994 júliusában kezdi a szezonját. 34 ezer dolláros versenyben is csak negyedik (öt indulóból). Október 28-án azonban végre megnyer egy ilyen díjazású futamot és egy csapásra valami megváltozik. (Hosszú idő után fut újra homokon és rögtön győz ezen a borításon). Novemberben, 7 hosszal megnyeri a Mile hendikepet (Gr1) ami ma már az ő nevét viseli, de ezt követően (1995 januárjában) megint egy kis versenyben áll starthoz. Ott is győz.

4 évesen 6 futás 2 győzelem a neve mellett, és még mindig igen szerény pénzdíj.

Ezt követően aztán hatalmas nyerő szériát produkál. Tapsolnak neki, Aquadect pályáján, a Belmont Parkban, a Gulfstream Parkban, Pimlico-ban, Hollywood Parkban vagy éppen Oaklawn Parkban. Suffolk Downsban futásakor a legnagyobb látogatottságot regisztrálták a versenypálya történelmében. Mindenki Cigart szerette volna látni. Olyan versenyek a zsákban, mint pl. a Donn Handicap, Gulfstream Park Handicap, Woodward Stakes, Hollywood Gold Cup, Jockey Club Gold Cup. Csupa-csupa Grade 1-es nagyverseny.

 

 

1995. október 28-án kilenc (ebből 7 Grade 1-es) győzelem után, Cigar első számú esélyesként várta a Breeders’ Cup Classic startját. Nem okozott csalódást. Két és fél hosszal győzött (megszakítás nélkül 12. alkalommal), az akkor még 3 millió dollárral díjazott futamban a Belmont Parkban. Ünnepelt sztár lett. Lovasa Jerry Bailey volt, aki egészen elképesztő tettet hajtott végre. Zsinórban harmadik éve (1993-95) ő nyerte a BC Classicot, de 3 különböző lóval. Ő is végleg megdicsőült. Év végén természetesen Cigar az Év Lova (és a legjobb idősebb mén), de ez aligha meglepő.

10 futás 10 győzelem, és ekkor már 4.819.800 $ nyeremény a neve mellett.

Mit csinált ez a ló három és négy évesen – kérdezhetik joggal, de természetesen én nem tudom a választ erre a kérdésre.

Az 1996-os évet egy könnyű győzelemmel kezdte, majd jöhetett a világ legmagasabb díjazású versenye a Dubai World Cup.  Cigar ott is leteszi a névjegyét. Három amerikai tréner, 3 lova az első három helyen, de legelöl Cigar. Meg se kottyant neki a 9700 km-es utazás.

Ez a 14. győzelme zsinórban, köztük a világ talán 2 legmagasabb díjazású futama. Őrület.

A már említett rekordszámú nézősereg előtt ismét megnyeri a Massachusetts Handicap-et és az Arlington Citation Challenge Invitational Stakes-t is. Már 16 győzelem megszakítás nélkül. Vajon meddig nyújtható még ez a sorozat? A tulajdonosok a Pacific Classic Stakes-t “nézték ki” Cigar következő versenyének. Több mint 40 ezer néző látogat ki Del Mar varázslatos szépségű pályájára, hogy szemtanúja legyen az újabb valószínűsíthető győzelemnek. Cigar azonban vereséget szenved. Nem is akárhogyan. A gyors versenyben három és fél hosszal legyőzi őt Dare an Go. Vége a nagy sorozatnak. Cigar kikapott.  16 versenyen keresztül csak győzött. Erre eddig csak Citation volt képes 1948 és 1950 között. A vereség mindenütt vezető hír az Államokban.
 

Dare and Go ezzel egy csapásra világhírű versenylóvá vált. Sokszor volt helyezett korábban Grade versenyekben, és Grade 1-et is tudott nyerni, de Cigar legyőzése volt élete főműve.

Cigar viszont azonnal korrigál. Szeptemberben megvédi címét a Woodward Stakesben, de a Jockey Club Gold Cupban fejhosszal ismét kikap a korábban szintén sorozatnyerő (később BC Classic nyerő és Év Lova címet bezsebelő) Skip Away-től.  Év Végén Kanadában, Torontóban megpróbálja megvédeni címét a Breeders’ Cup Classicban.  Csak harmadikként ér célba 33. és egyben utolsó versenyében. A neve mellett $ 9.999.813 kereset szerepel, azaz éppen csak nem érte el a 10 millió dollárt. Ettől függetlenül a valaha legtöbb pénzt kereső telivérként, és ismételten Év Lovaként vonul nyugdíjba.

A New-York-i Madison Square Garden-ben egy hatalmas ceremóniát rendeztek a tiszteletére.  Később az évtized lovává választották.  1997. február másodikán egy életnagyságú szobrát leplezik le a floridai Gulfstream Park bejáratánál. 2002-ben kerül a neve a National Museum of Racing and Hall of Fame halhatatlanjai közé.

Cigar azonban apaként terméketlennek bizonyult, így nem örökíthetett, de a mai napig boldogan él a Kentucky Horse Parkban.  2008-ban Curlin megelőzi a kereseti ranglistán, de annak ellenére, hogy 33 versenyéből “csak” 19-et nyert meg, Cigarról mint a galoppsport egyik legnagyobb alakjáról beszélhetünk.

 

Kép: Blood-Horse Library/Skip Dickstein
süti beállítások módosítása