RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Varga Ferenc (1944-2000)

80 éve született Varga Ferenc. 

varga_f_tamas_l_vaczi_e_csaplar_l.jpg

Ma ismét egy jeles szakemberre emlékezünk kerek évfordulója kapcsán.

1959-ben 15 évesen került a galopp-pályára Gutai János istállójába. 1961-ben lovagolt először versenyben, s mindjárt öt hosszal „szétszórta” a mezőnyt. 1964-ben nagy meglepetésre a teljesen esélytelen Zoltán nyergében megnyerte a Magyar St. Légért. Még abban az évben behívták katonának és a több mint kétéves szolgálat majdnem véget vetett karrierjének. 1967-ben több mint 10 kiló súlyfelesleggel jelentkezett ismét lovaglásra. Elkezdődött gyötrelmes harca a kilókkal, nagy nehezen visszafogyott a versenysúlyára, de megérte. Jöttek a sikerek: háromszor nyert Nemzeti Díjat (Szerencsefi, Gyógyír, Nagyvezér - a 2. képen), de nyert Kincsem Díjat (Szerencsefi), Káposztásmegyeri Díjat (Nánika), Munka Ünnepe Díjat (Quota), Széchenyi István emlékversenyt (Tiba), Köztársasági Díjat (Avance), Kétéves Kancák Nagydiját (Gyógyír), Budapesti Díjat (Gyógyír) nyergében. Ezek csak a klasszikus győzelmek voltak, de sikeres volt külföldön is. 1968-ban (24 évesen!) champion lett és olyan lovasokat előzött meg, mint Fejes Lajos, Krusnyiczky Márton, Szentgyörgyi István, Gelics Mihály. Pályafutása során 160 versenyt nyert. Az állandó koplalás megviselte a szervezetét, ezért abbahagyta a lovaglást.

Utoljára 1975. november 8-án szállt nyeregbe és Dance nevű lovával megnyerte a Kerteskői Díjat.

A következő évben idomári licencet kapott. Istállójában ott állt ekkor a nagyszerű küllemű és képességű Karakorum, amely szédületes évet produkált Szinte minden nagyversenyt megnyert, egyedül a Derbyben mint nagy favorit csak harmadik lett.

Nagy fölénnyel lett viszont az „Év lova”.

Ezután Varga Ferenc pályája már lefelé ment, a nyolcvanas években már az idomárok ranglistáján is a mezőny második felében kullogott. 1989-ben leszázalékolták, a tréneri munkát is abbahagyta, kevéske nyugdijából élt. Szerényen és csendesen hordozta fájdalmát, fiatalon itt hagyott minket.

Pontos számai: 

  • lovasként 160 győzelem, 14 nagydíj
  • idomárként 249 győzelem, 7 nagydíj 

Szakértőnk, a pályatárs Vas József szavai róla: "Gutainál kezdett, de az első nyerőjét én készítettem alá.  Szalontával - intelmeim ellenére - 10 hosszal győztek. Olyan képzést kapott, mint a világon talán senki. Két zsenitől tanult ugyanis, Gutai Jánostól és Krusnyiczky Mártontól. Ez meg is látszott a tudásán. Magasságához képest is gyönyörűen lovagolt, bár olyan rövid kengyelben, hogy ez egy Nemzeti Díj sikerébe került. Dance-szal fejhosszal kaptak ki Artist-tól (Breska József). Ennek ellenére kiváló lovas volt, amit az is igazol, hogy külföldön, ha jól emlékszem Németországban is győzni tudott Pomádé királlyal."

Horváth József, képek: Vonczem Gabriella, Horváth József

süti beállítások módosítása