RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Viszlát, Cassidy!

A nyeregben eltöltött három évtized után int búcsút a zsokélétnek Jim Cassidy.

jc.pngKollégái sorfala között utolsó versenynapján, november 5-én. Fotó: smh.com.au

A Melbourne Cup Karnevál vége nem csak egy versenysorozat, hanem egy csodálatra méltó karrier befejezését is hozta. A „The Pumper”-ként is ismeretes veterán (52 éves) Cassidy ugyanis nagy meglepetésre, „hirtelenjében” visszavonult.

Az Új-Zélandon született zsoké egyike annak a héttagú elit társaságnak, kik megnyerték az ausztrál Grand Slam-et, melyet a patinás Golden Slipper, Caulfield Cup, Cox Plate és a Melbourne Cup alkotnak.

A felsoroltak közül egyben is elképesztő teljesítmény győzedelmeskedni, nem hogy mindegyikben. A két Kupában ráadásul kétszer is megadatott a lehetőség Cassidy-nek, hogy elsőként vigye át lovát a célvonalon.

Egy még szűkebb körű társaságnak is a tagja emellett: egyike annak a négy zsokénak, kik 100-nál több ausztrál Gr1-es versenyben arattak győzelmet! (Ő száznégyet!) Bámulatos sikereit elismervén 2012-ben beiktatták az ausztrál Hírességek Csarnokába, mellyel (is) az ötödik kontinens galoppjának halhatatlan alakjává vált.

„Imádom, elejétől a végéig: a versengést, a felkészülést a versenyekre – legyen nagy vagy kicsi” – nyilatkozta utolsó Melbourne Cup lovaglása előtt. „Csak úgy érzem, hogy itt lovagoltam a Kupában ’82-ben is, és most is itt vagyok – nem sok ilyen van, aki ezt megtette. Képes voltam kiállni az idő próbáját. Nagyon büszke vagyok, és megtisztelve érzem magam, hogy meg tudtam csinálni.”

 Kiwi hátán 1983-ban, első Melbourne Cup győzelmét követően. Fotó: Herald Sun

A családja végig támogatta a sportban: felesége, Vicki volt a támasza, kivel három lányt neveltek fel. Egyikük, Nicole a szintén világhírű zsoké, Zac Purton felesége.

Mi érezzünk megtisztelve magunkat, mi galopprajongók, hogy láthattunk versenyezni egy élő legendát. Szombaton Rosehill-ben az Australian Racing Club búcsúztatja el ünnepi keretek között Jim Cassidy-t, és elevenítik fel a versenynap során páratlan karrierjének legszebb pillanatait a nagy kivetítőn.
süti beállítások módosítása