RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Egy nagy pályafutás első, kiugró sikere

A 101. Magyar Derby hetében a 45. kiadást elevenítjük fel.

tandari_janos.jpg

Tandari János extraklasszissá válásának első fejezete. A derbyhősök méltatásánál természetesen legtöbbször igyekszünk a főhős érdemeinek megfelelő címet választani, de csakúgy, mint 1943-ban, most is kivételt teszünk. Akkor Klimscha Albertre, most pedig Tandari Jánosra utal a cím.

A történetmesélők szerint a Jávor Pál főszereplésével bemutatott „Az iglói diákok” című film alapján kapta nevét Imi szintén derbynyerő utódja.

Kétévesen ugyan győzött kétszer is, de a Kritériumban harmadik. Tavasszal azonban máris az extrakalsszisok közé került a neve, mert nem csak évjárattársait verte a Nemzeti Díjban, hanem egy kivételével a jó idősebbeket is a mai Batthyány-Hunyady Díjban. Ott csak „a Nemzetiben” legyőzött Csapláros előtte. Évjáratelsőnek azonban nem nevezhettük, hiszen az a cím, az Alagi Díjat nyerő Nemo kapitányt illette.

Iglói diák azonban már a derby előtt csúcsra ért.

A Millenniumi Díj már akkor is egy kiváló, tavaszi évjárat összehasonlító futam volt, amelyet megnyerve máris csatlakozott a nagy rivális, Nemo kapitányhoz a derby favoritok társaságában. Ők ketten össze is csaptak az Osztrák Derbyben, ahol büszkén tapsolhattuk pirosra a tenyerünket.

Főlénnyel verték a nemzetközi mezőnyt és maguk között döntöttek a kupa sorsáról. Nemo kapitány első, Iglói diák második.

Két héttel később a 45. Magyar Derbyben azonban a pesti publikum nem láthatta a bécsi hősök visszavágóját, mert Nemo kapitány időközben kólikázott és nem tudott rajthoz állni.

Versenyleírás: Becsület vezetett Iglói diák, Inspektor és Csapláros előtt. A fordulóban Becsület erősített az iramon és öt-hat hosszal elhúzott a többiektől, de a célegyenesbe már Iglói diák, Inspektor és Csapláros fordult be először. Mögöttük egyvonalban galoppozott a mezőny. A távoszlopnál Iglói diák ostor alatt elhúzott Inspektortól és biztosan nyert.

Hivatalos eredmény: 45. Magyar Derby, 1967. június 18. vasárnap, Rendes talaj, napos idő, 25 fok, 170. futam

Díjazás: 90 000 Ft (60 000, 18 000, 12 000)

1. IGLÓI DIÁK pm Imi - Kalamajka Csaplár  Lajos Tandari  János
2. INSPEKTOR sm Imi - Bumazska Keszthelyi I. Szentgyörgyi I.
3. CSAPLÁROS (fv) sm   Swashbucler - Cselező (fv) Kovács Márton Nagy Sándor
4. Szivar pm Keszthelyi I. Pintér Mihály
5. Bálkirály fm Szabó Lajos Gelics Mihály
6. Adrián stpm Kiss József Krusnyiczky M.
7. Albert spm Mátyus György Détári Sándor
8. Becsült pm Csaplár  Lajos Szabó József
9. Bali stpk Steczák Jenő Barna András

A Derby-futam után záporeső, hirtelen lehűlés 17 fokra, mély talaj

Tenyésztő: Kisbéri ménes,  Futtató: Dalmandi istálló

Nemo kapitány állatorvosi javaslatra a versenyben nem vett részt.

Idő: 2.33.9.    Részidők: 28.2 - 25.6 - 25.2 -26.7 - 24.5 - 23.7

Bírói ítélet: 3,5  - 0,5  - 1 3/4  - fej 

Totalisateur: 10 : 37 Igló diák és Becsület. Helyre: 10:17,17,16. Befutóra: 10:87,95.  1087

Esetleges osztalékok: 10 : 27 Inspektor és Szivar, 55 Bali és Csapláros (fv), 57 Bálkirály, 74 Adrian, 140 Albert.

A mester, Csaplár Lajos nem tudott többé derbyt nyerni, de Tandari János négy országban 11-et jegyzett és ma sportágunk legnagyobbjai között tartjuk számon.

derbyhosok.png

A tenyésztő - Váczi Ernő - véleménye:

"Iglói diák - Imperiál és Precíz után - a harmadik Derby-győztese az apátipusztai ménesnek. Átlag feletti, de arányos testméretei, öröklött genetikai értékei a kitűnő versenyteljesítménnyel társulva, talán reméltetik a mén későbbi tenyészsikereit is."

Iglói diák versenyteljesítménye:    

2 - 3 évesen, 14 startjából 5 győzelmet és 4 helyezést ért el. Megnyerte a Nemzeti Díjat, a Millenniumi Díjat, a Magyar Derbyt. Nemo kapitány mögött második lett az Osztrák Derbyben. Osztályzata (hp.) 80,5.

Tenyészeredménye:

1968-1978. között a szépalmai, kerteskői, apátipusztai, orosházi ménesekben 74 kancát fedezett és 41 élő csikója született. Kiemelkedő ivadékai: Tropikal, Anikó, Bibic, Guriga, Kávés. 1981 decemberében kimúlt.

Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk. Sajnos Iglói diákról nincs kép az adatbázisunkban. A nyitóképen Tandari János látható nem főhősünkkel!

süti beállítások módosítása