RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A 11. - a kanca, amely tíz hosszal nyerte meg a Magyar Derbyt

Ma 1931-ig kalauzoljuk vissza Önöket a derbyk históriás könyvében lapozgatva. 

img_0297_starlight.JPG

Grand Parade és Star Bird leányát Luczenbacher Miklós importálta Angliából. A zömök kis csikó anyjával együtt került hozzánk, de az anyja azóta sem hozott megközelítőleg sem olyan lovat, mint Starlight volt. Trénere, Hitch ezt mondta róla:

"A legjobb ló, melyet valaha treníroztam!"

Erős, inkább goromba külsejű, ménnek is imponáló izomzatú kanca volt. Amikor teljesen kifejlődött, 168 cm magas volt. Rendkívül sok munkát igényelt, trénere szerint Balbinus és Vatinius ketten együttvéve nem végeztek annyi munkát, mint Starlight. Kétéves korában már elég korán jól mutatkozott. Június végén debütált, de első versenyében rosszul indult és a finisben a legerősebb küzdelem után megverte tréningtársa: Siker. Július közepén második versenyét már könnyen nyerte. Augusztusban két versenyt nyert, de mert a startnál nyugtalanul viselkedett, tulajdonosa úgy határozott, hogy kétéves korában többet nem indítja.

Hároméves korára teljesen kifejlődött. A hosszabb távú munkák megnyugtatták és ekkor bontakozott csak ki valóban nagy klasszisa. Egymás után megnyerte a Lánchíd díjat, a gróf Széchenyi István emlékversenyt és a Magyar Kancadijat. A Magyar Derbyben olyan nagy mezőny indult, hogy megfelelő szabad lovas híján, istállója Angliából hozatta el lovaglására az akkoriban legjobbnak tartott ausztrál Bernard Brantham ‘Brownie’ Carslake-t. A Derby mezőnyét helyből distancirozta. Egész úton számtalan hosszal járt elöl és a célban is tíz hossz választotta el a másodiktól.

Hivatalos eredmény:  11. Magyar Derby, 1931. június 21. Vasárnap. Rendes talaj. 200. futam, start: 16 óra 43 perc

Díjazás: 98 000 Pengő (80 000, 12 000, 6 000)

1. STARLIGHT stpk Grand Parade - Star Bird Hitch György B. Carslake 
2. RENDES sm Sanskrit - Rózsás     Hitch Róbert Szilágyi F.
3. HONPOLGÁR sm Duncan Gray - Short Holiday    Issekutz Gyula Esch Gy.
4. Torontál  pm Beeson D. Blackburn
5. Zápolya  stpm Szigeti V. Esch Gy.
6. Otranto  sm gr. Pejacsevich A. Gutai J.
7. Kapitány   pm Kaposi József Gulyás B.
8. Satan                       pm Przybyla Péter Csaplár L.
9. Semper pm Przybyla Péter Balogh J.
10. Betyár  pm Issekutz Gyula Csuta F.
11. Dagger pm Hesp József Szabó L. II.
12. Ármány pm Kaposi József Schejbal J.

Bírói ítélet: Igen könnyen 10 h., nyakh. Idő: 2.32.  

Totalisateur: 10:15. Helyre: 10:15, 277, 91. Esetleges osztalékok: 10:52 Zápolya, 125 Ármány, 149 Torontál, 153 Dagger, 162 Otranto, 265 Betyár és Honpolgár, 352 Semper, 432 Satan, 539 Kapitány, 5621 Rendes.

Az idomár - Hitch György - véleménye: Starlight a legjobb versenyló, amit valaha treníroztam. Sok munkát igényelt, de meghálálta. Háromévesen állóképességet igazolt, így a hosszú távú nagyversenyek győztese tudott lenni.

A Derby utáni pihenő alaposan visszavetette formájában és az Erzsébet Királyné díjban helyezetlenül futott, de két héttel később már második Rapallo mögött. Ez a verseny azonban csak azt jelezte, hogy Starlight ismét jön és a Magyar St. Legerben a bírói ítélet szerint ismét tíz hosszal győzött.

Négyéves korában megnyerte a Batthyány-Hunyady díjat, ezután következett az az örökké emlékezetes Millenniumi díj, amelyben a két óriás: Starlight és Tempó gyilkos iramukkal „megölték" egymást és nevetett a harmadik: Gitano.

Starlight a ménesben eddig kivétel nélkül gyenge csikókat adott, könnyen meglehet azonban, hogy értékes vérét - mint Patience esetében is történt - a leányai majd felvirágoztatják. 

Az írásokban, dokumentumokban, adatokban és fotókban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő anyagaira támaszkodtunk. Köszönjük továbbá a "Henry Milne Angol Magyar Lovastörténelmi Egyesület - Nieselberger Róbert úr, egyesületi elnök segítségét!

süti beállítások módosítása