RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A tizedik - betegen is a legjobbá vált

1930 - Csákány csúcsra érésének története.

img_0300_csakany_1930_derby.JPG

Nubier és Csíkszereda fiát Sigray Antal gróf nevelte ikrénypusztai ménesében. Erősen fejlett, impozáns alkatú csikó volt, különösen csontozata volt átlagon felüli. Egyéves korában nem sokat mutatott, igaz, hogy idomárja, gróf Pejacsevich Albert nem is erőltette a fejlődésben levő mént. Kétéves korában fokozatosan javult és amikor július közepén első nyilvános versenyének startjánál megjelent, már olyan híre volt, hogy többreás kedvence lett a versenynek, de nem tudta igazolni a nagy bizalmat, helyezetlenül végzett. Munkáiban azonban továbbra is kimagaslott istállótársai közül, úgy, hogy idomárja első sikertelen szereplése ellenére starthoz állította a Balatoni díjban. Itt már egészen más oldaláról mutatkozott Csákány és ha nem is nyert, alaposan megszorította az addigi legjobb kétévest, Már enyémet, a verseny győztesét.

Ezután a győzelmek sorozata kezdődött és végül könnyen győzött a Kettős Ivadékversenyben is, de a Kozma Ferenc emlékversenyben újból megverte Már enyém, amely pedig a Kettős Ivadékversenyben jóval Csákány mögött végzett. A Szent László díj azután végleg igazolta köztük a rangsort: Csákány könnyen nyert, Már enyém pedig helyezetlen volt.

Hároméves korában Csákány a Derby előtt nem jött pályára. Ezzel kapcsolatban el kell oszlatnom egy ismételten visszatérő tévhitet - mondja Pejacsevich Albert gróf - Csákány nem azért maradt távol a tavaszi nagy versenyektől - mint általában magyarázzák -, hogy a „pedálok" nem bírták a munkát... Csákány lábai teljesen rendben voltak abban az időben, s mondhatom, hogy egyike volt azoknak a lovaknak, amely a szó valódi értelmében „vaslábakon" állott... Ezzel szemben a valóság az volt, hogy Csákány még a Nemzeti díj előkészületeinek idején megfázott. A meghűlés eleinte normális lefolyásúnak látszott, azonban amikor újra elkezdte a munkát, újra és újra belázasodott. Ezért nem indulhatott a Nemzeti-Hazafi díjban, a Millenniumi díjban és az Alagi díjban sem, sőt a Derby előkészületeket is csak félgőzzel végezhette... A küzdőképesség és a klasszis azonban még így is diadalmaskodott és Csákány a legádázabb finis után fejhosszal győzött Gilpin ellen.

Hivatalos eredmény: 10. Magyar Derby, 1930. június 22. vasárnap. Jó pálya, borongós, meleg idő. 315. futam, Start: 16 óra 30 perc.  

Díjazás: 69 000 Pengő  ( 60 000, 6 000, 3 000)

1. CSÁKÁNY               sm Nubier - Csikszereda gr. Pejacsevich A. Gutai János
2. GILPIN sm Pázmán - Goodly id. Mravik Pál Balogh J.
3. HORTOBÁGY pm Nubier - Mályva Edelmayer Csuta F.
4. Marosvölgy stpm Szigeti Nándor Esch Győző
5. Csibész                     sm Issekutz Gyula G. Hulme
6. Wotan                       sm Kaposi József Schejbal J.
7. Nestor                       pm Hesp József Szabó L.
8. Már enyém               stpm Beeson Gulyás B.
9. Borotra pm id. Mravik Pál Stiglitz
10. Szittyavér  pm Issekutz Gyula Blaskovics K.

Tenyésztő és futtató: gróf Sigray Antal 

Szittyavér megkésett az indításnál. 

Bírói ítélet: Küzdelem nyakh. - 1,5 h.  Idő: 2.38

Totalisateur: 10:41   Helyre: 10:17, 14:63 

Versenyleirás: Csibész a start előtt megvált lovasától, és elszáguldott. Amíg befogták, késik a start. Szittyavér mintegy húsz métert késik, de néhány hosszal Csákány is megkésik - a Wotan idegessége miatt elhúzódó startnál Csibész áll az élre, Wotan, Hortobágy, Nestor és Gilpin előtt. 200 méter után Borotra veszi át a vezetést és lassú iramot diktál. A célegyenesbe Csibész fordul elsőként, majd Hortobágy mellé húz és megelőzi, 400 méterrel a cél előtt Csákány robbant, élre áll. 200 méter után Gilpin mellé húz. Óriási finis után Csákány nyakhosszal nyer. 

Az idomár - gr. Pejacsevich Albert - véleménye: Csákány kétévesen évjáratelső volt. Súlyos betegsége gátolta a Derby-felkészülést, de Gutai kitűnő lovaglásával megjött a siker.

Ősszel a St. Legerben már befáslizott lábakkal állt starthoz, s itt már mélyen forma alatt szerepelt. Csákány Nubier egyik legjobb fia értékes véráram képviselője. Örökítő képességét igazolják a hozzáküldött gyenge származású kancákból nevelt ivadékok, ezek kivétel nélkül versenylovak, nemcsak menni tudnak, de alkatilag is kiállják a kritikát.

Az írásokban, dokumentumokban, adatokban és fotókban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő anyagaira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása