RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A nyolcadik - az első bajnok kanca

Pázmán és Tiszavölgy leánya, a Magyar Derby első kancagyőztese.

szigeti-esch_gyozo_vagott.jpg

Tenyésztője és tulajdonosa Berchtold Lipót gróf, a Monarchia egykori külügyminisztere.

Tiszavirág nagyon érzékeny, ideges kanca volt. Kesztyűs kézzel kellett bánni vele - mondta trénere, Szigeti -, de amint az eredmények mutatják, meg is hálálta a gondos bánásmódot. Arányos alkatú, nemes külsejű, jó ló volt Tiszavirág, már csikó korában kitűnt társai közül.

Kétéves pályafutása valóban a legszebb reményekre jogosított. Győzelmes bemutatkozása után megnyerte a Margitszigeti díjat, a gróf Károlyi Gyula emlékversenyt. Egyetlen vereségét közben Bécsben szenvedte el az Esterházy Memóriáiban. Magas formái, s főleg a Szent László díjban kivívott győzelme révén egyik legkomolyabb jelöltje lett a Derbyben. Hároméves pályafutása azonban váratlan vereséggel kezdődött. A túl ideges kanca a Széchenyi emlékverseny napján nem volt menőkedvében és kikapott a klasszisban jóval alatta álló Stable-pride-től, a Magyar Kancadíjban azonban már olyan nagy stílusban győzött, hogy amikor nyilvánvaló lett, hogy tréningtársa, Link nem indul a Magyar Derbyben, ö lett a verseny első favoritja.

Versenyleírás: Bánat makrancoskodása késlelteti a startot, de végül az indítás igen jól sikerült, s Bunkó veszi át a vezetést Bánat, Robogó és Gyöngyhalász előtt. A fordulóban Pajzán is felhúzódik a harmadik helyre.Tiszavirág negyedik helyen fordul a célegyenesbe, ahol a kancát lovasa szabadon engedi, s rögtön az élen terem és végig uralva a helyzetet, ilyen könnyen nyer, az ostor alatt híven nyúló Alag ellen. Stable-pride és Passereauheves  finist vívnak a harmadik helyért. Gyöngyhalász rossz ötödik, a teljesen megnyúlt mezőny előtt. 

Hivatalos eredmény: 8. Magyar Derby, 1928. Június 17. Vasárnap, Rendes talaj, hűvös, borús idő. 340. futam.  Start: 16 óra 30 perc

Díjazás: 49 000 Pengő (40 000, 6 000, 3 000 P) 

1. TISZAVIRÁG           pk Pázmán - Tiszavölgy Szigeti Nándor Esch Győző
2. ALAG  sm Öreglak - Alpenfel Adams Róbert Gulyás Bálint
3. STABLE-PRIDE       pk Stedfast - Terentia Adams Róbert Tuss I.
4. Passereau   stpm Szigeti Nándor Csuta F.
5. Gyöngyhalász   sm Przybyla Péter. Szokolai I.
6. Bánat  pm Kaposi József Szente J.
7. Robogó  sm Kaposi József Schejbal J.
8. Pajzán   pm gr. Pejacsevich A. Gutai J.
9. Bunkó  sm gr. Pejacsevich A. Szabó L. II.

Tenyésztő és futtató: gróf Berchtold Lipót

Bírói ítélet: Igen könnyen 3 h., 2 h. Idő: 2.36 4/5.

Totalisateur: 10:22 (Tiszavirág, Passereau). Helyre: 10:15, 23, 50. Esetleges osztalékok: 10:39 Gyöngyhalász, 72 Bánat és Robogó, 78 Alag és Stable pride, 81 Bunkó és Pajzán.

Az idomár - Szigeti Nándor - véleménye: Szép sorozat egy istállóból. Link átütő osztrák derby  győzelme után, Tiszavirág kettős kancasikerét - osztrák, magyar - a Magyar Derbyvel koronázta meg. Mind négy siker kovácsa Esch Győző, a lovas. 

esch_gyozo-1925.jpg

Esch Győző 1925-ben

Tiszavirág tehát a Magyar Derbyt is könnyen nyerte és utána győzött a Választmányi díjban is és csak az év végén ment vissza formájában és a St. Legerben helyezetlenül végzett. Tiszavirág kétségtelenül Link távolmaradása folytán jutott a „Kékszalagához", de ennek ellenére sem lehet azt mondani, hogy érdemtelen lett volna arra. Szigeti feltétlenül jobbnak tartja a két későbbi Derby nyerőjénél, Canadánál és Alibinél. Méneskarrierje is azt látszik igazolni, hogy valóban nagy kanca volt.

Az igazán nagy kancákhoz hasonlatosan ő sem hozott hozzá méltó versenylovat. Leánya, Tiszakincse sem hozott klasszis versenylovat.

A nyitóképen a korszak félelmetes párosa: Szigeti Nándor idomár és Esch Győző. A középen álló úriember herceg Festetics Tasziló.

Az írásokban, dokumentumokban, adatokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő anyagaira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása