RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A századik elé - ötödik rész

A galoppsport legnagyobb ünnepe a Derby!

suhano_ustokos_ii.JPG

Mivel idén idehaza július harmadikán a századik következik, előtte megszólaltatjuk a favoritok mestereit. Ma fókuszban a legfiatalabb tréner: Paizs Gábor.

MTC: Gábor!  2022-ben kaptad meg az idomári licenszedet de máris van lovad a derbyben, ráadásul rögtön kettő. Ez nem kis szó. Gondolom ez mindenképpen egy komoly mérföldkő az életedben…
PG: Hát, hogyne. Hatalmas mérföldkő. Reménykedtem benne, hogy a 100. derbyben ott lehetek zsokéként és trénerként, de azért ezt nem gondoltam volna. Az idén ugyanis sokkal többen szerettek volna bejutni ezért kicsit más volt a lovak menedzselése, futtatása.  

MTC: Más most ez az érzés, mint versenylovasként, hiszen két lovat indítasz, de az egyiket Te is ülöd, azaz még a régi szerep is megmarad, de már egy új próbatétel is megjelenik?
PG: Természetesen más. Zsokéként értelemszerűen csak egy lovat tudtam ülni, most pedig, ahogy magad is mondtad, két lovam is lesz benne. Nem kell neked elmondanom, hogy mennyire más szerep és felelősség egy lovat havi 31 napon át készíteni, mint csak lovagolni, jelen esetben két és fél percet a futamban. Velük kelek és fekszem, szerintem naponta a gondolataim 70%-át ők kötik le. Hogy és miként lehetne még többet, jobbat tenni értük, nekik, mijük fáj, vagy nem fáj, boldog vagy nem boldog, eszik, vagy nem eszik. Ha lovasként felkérnek az is nagy megtiszteltetés, de itt most sokkal összetettebb a történet.

MTC: Ez lesz a kilencedik derby részvételed.  Emlékszel még az elsőre? 
PG: Az első a Telivér Farmos Franko volt 2009-ben, aki Viva Venusnak volt a vezetőlova.

MTC: Éppen a születésnapodon debütálsz idomárlovasként a derbyben, így remélhetőleg egy szép, de mindképpen emlékezetes napot zárhatsz. Hogy vannak az aspiránsaid és mik az elvárások a kancától (Touchdown Pass) és a méntől (Suhanó Üstökös)?
PG: Utoljára 2016-ban esett születésnapomra a derby, akkor harmadikok lettünk Merzaddal. Bízom benne, hogy szép élménnyel ajándékoznak meg a lovak. Nem azt mondom, hogy ők számítanak a legnagyobb favoritnak, de mindkettőben van olyan tulajdonság, egy kis fűszer, amivel meglepetést okozhatnak. Touchdown Passt sajnos nem igazán tudtam hosszúra kipróbálni, hiszen az Ostinato hendikepben komoly mezőny gyűlt össze, és ha ott ő nem végzett volna az első két hely valamelyikén, akkor, ha jól emlékszem egy 245 ezer forintos nyereménye kiesett volna, hiszen ugye csak az utolsó 5 futás számít. 

MTC: Milyen munka vár még rájuk a nagy nap előtt?
PG: Igazából a kancában már két jó futás van, komolyabb munkákat már nem fog kapni, inkább csak frissen szeretném tartani. A csődör is hasonló munkák után várja majd a startot.

MTC: Azzal, hogy a kancát szerelmed, Gönczi Rebeka lovagolja, annak az az oka, hogy ő pályafutása legnagyobb sikereit kancákkal érte el. Ezért „osztottátok meg” így egymás között a lovaglásokat vagy egészen más okból?
PG: Igazából Rebi kétéves kora óta lovagolja így értelemszerűen nem lett volna szerencsés a jól bevált pároson változtatni. A Hazafi Díjban is tökéletesen elégedett voltam a lovaglásával és emellett a tulajdonosi kör bizalmát is maximálisan élvezi. Nagyon bízom benne, és nem azért mert a párom, hanem mert egy jó zsokénak tartom.

MTC: Kik lesznek a frontban a végelszámolásnál?
PG: Szerintem a szenttamási kanca, Black Pepper folyamatosan bizonyít, most az Ostinato hendikepben már hosszú távra is. Spartan Devil is ott lehet a végelszámolásnál, mert a verseny végén jó iramot jött. Régi Csibész utolsó futása is tetszett nekem, ahogyan Maxim is. Ő ugye új istállóban van és az istállóforma is mellette szól. De még többen is odaérhetnek mellettük. Ahogy ismerem Stanit, ő egy nagy taktikus. Ő Mindig tudja, mit miért tesz, így én még Presidentet sem írnám le. 

MTC: Már korábban megbeszéltük, hogy július 31-én egy nagyinterjút adsz a Racing Portalnak, így a további kérdéseket majd ott fogom neked szegezni. Köszönjük, hogy rendelkezésre álltál és sok sikert kívánunk az első tréneri derbydben.
PG: Nagyon megtisztelő számomra ez az interjú. Köszönöm a lehetőséget és a jókívánságot. Szinte még fel sem fogtam gyakorlatilag, hogy elsőévesként két derby indulóm is lehet, ráadásul a 100. derbyben, ahol amúgy is nagyon nagy a harc, hogy bárkinek a lova ott indulhasson. Köszönöm még egyszer.

A képen Suhanó Üstökös Juhász Zsóka/Treatteling fotóján.

süti beállítások módosítása