RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A századik elé - második rész

A galoppsport legnagyobb ünnepe a Derby!

ghost_sts.jpg

Mivel idén idehaza július harmadikán a századik következik, előtte megszólaltatjuk a favoritok mestereit.

Mai alanyunk az elmúlt évtized uralkodója, a történelemíró, a hat esztendő alatt három derbyt is nyerő Maronka Gábor.

Magyar Turf Club: Gábor! Köszönjük, hogy rendelkezésünkre állsz. Mind a négy lovad indulni fog, akinek neve látható a teherközlési listán?
Maronka Gábor: Szeretném. Ugye a pénznyeremény alapján Ghost Sts a 17., így ő az első tartalék. Ha valaki visszalép jövő vasárnapig, akkor ő az első beugró.

MTC: Csalódott lennél, ha nem férne be, azaz szerinted lenne reális esélye győzelemre?... bár talán neked az a kérdést felesleges is Nancho és Faust futásai és győzelmei után feltenni...
MG: Megmondom őszintén, hogy az első terv a Magányos Díj volt vele. Úgy számoltunk, hogy nem fog beférni, de ha már ő a 17., a tulajdonossal közösen úgy döntöttünk, hogy induljon. Versenyről versenyre javulást látunk nála, a 2400 méter pedig még jobban fekszik neki, így hátha megcsípünk egy pénzes helyezést.

MTC: Jól sejtem, hogy a négy lovas megtalálása legalább olyan nehéz feladat, mint a derbyaspiránsok felkészítése.
MG: Általában igen, de most két lovunkat olyan lovas lovagolja, akik itt dolgoznak így ismerjük őket.

MTC: Bejelenthetjük most őket?
MG: Természetesen. Patient Mant Nagy Norbert, Triggert Gabriele Malune, Ghost Sts-t Milan Zatloukal, Boy Z-t Kolumbán Örs lovagolja majd.

MTC: Az új évezred első évtizede egykori mentorod, Ribárszki Sándor uralkodása volt, de a második egyértelműen a tiéd. Hat év alatt három derbyhőst, három különböző zsokéval, három különböző tulajdonosnak is visszavezethettél. Más most bármiben ez a várakozás részedről, mint a korábbi években?
MG: Amikor a Merion nyert akkor is négy lovam indult (1.,4.,6., 16. helyezések – a szerk.), így nem várom másként. Mind a négy lovamra igaz, amit Ghost Sts kapcsán mondtam, azaz hogy versenyről versenyre jönnek előre. Úgy tartja a mondás: a legszerencsésebb nyeri a derbyt, aznapra szerintem a négyből nálam kettő biztosan TOP formában lesz. Mindet nem lehet eltalálni, de kettő biztosan csúcsformában lesz.

MTC: Gábor! Mivel előre közölve lett, hogy a legjobb 16 indulhat csak, így mennyiben volt más a lovak munkája és menedzselése, hogy biztosan bejussanak a derbybe?
MG: Erre azért nem tudok válaszolni, mert mi minden lovunkat úgy menedzseltük, hogy ha láttunk rajta fejlődést vagy láttunk egy neki kedvező versenyt oda beírattuk. Egyetlen lovunknál sem történt az, hogy „zavartuk volna” a pénznyereményért. Én azért sem tettem ezt, mert ha már „zavarni” kell a lovat a pénzért, az egyértelmű, hogy nem derbyló, nem odavaló.

MTC: Talán a cseh tenyésztésű Boy Z-ről tudunk a legkevesebbet. Mivel idehaza csak egy nyeretlent nyert a Zevnik család lova, így ő a sinj-i második helyezésével győzött meg téged arról, hogy ott a helye a derbyben?
MG: Nem. Időpontilag ez volt a lehető legjobb számára. Már az ötöd-kategóriás versenyben tetszett a stílusa, plusz a távbírását is igazolta. Azaz nem a verseny után döntöttük el, hogy futhat a derbyben, hanem épp fordítva, a derbyre készült azzal a futásával. Az előző kérdésre válaszoltam, hogy egyetlen lovunkat sem hajszoltuk, hogy pénzt keresve bejusson a derby mezőnyébe. Ez rá is igaz, egyszerűen ez volt a megfelelő verseny számára.

MTC: Milyen munkákat kapnak majd az apsiránsok az utolsó héten és mindegyikük ugyanazt vagy személyre szabottat?
MG: Mind a négy különböző munkát fog kapni. Valamelyik hosszabb kondicionáló munkát, valamelyiknek felpörgetjük a végét, azaz mindannyian másként készülnek. Nem szoktam sablonmunkát adni a lovaknak.

MTC: Szerinted kik lesznek ott a végelszámolásnál?
MG: Az Alagi Díj, az Ostinato hendikep első 3 lovából kerül ki szerintem a győztes.

MTC: Tök ugyanazt mondod, mint Szuna Szabi!
MG: Igen. Olvastam az ő interjúját, de természetesen már előtte is így gondoltam. Szerintem közülük kerül majd ki egy meglepetés ló.

MTC: Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltál és sok sikert kívánunk a derbyben.
MG: Én köszönöm a megtisztelő lehetőséget és a jókívánságokat.

A ZL Photos képén Ghost Sts

A bejegyzés trackback címe:

https://racingportal.blog.hu/api/trackback/id/tr5917866345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

RACING PORTAL

Weboldalunk: favoritonline.hu

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása